Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasna djetelina
  • 18.07.2021. 09:45

Ukrasna djetelina je veoma dekorativna, a jednostavno se uzgaja

Ima atraktivne srcolike listove i mnogo malih cvjetića koji mogu biti bijeli, žuti ili ružičasti. Uzgaja se kao sobna biljka ili na otvorenom. Posebno je lijepa u žardinjerama, kamenjarima, pored fontana i jezera.

Foto: Depositphotos/Moskwa
  • 603
  • 308
  • 0

Zbog svojih srcolikih, ljubičastih listova i mnoštva sitnih cvjetića, ukrasna djetelina (lat. Oxalis triangularis) se sve više uzgaja. U narodu je poznato više naziva za ovu atraktivnu biljku - ukrasna, lažna, ljubičasta, srcolika, zečija djetelina, cecelj, soca i brojni drugi.

Može da se uzgaja u zatvorenom prostoru kao sobna biljka ili na otvorenom, u žardinjerama i kamenjarima. Veoma je lijep, ukras oko fontana i umjetnih jezera.

Srcoliki, trouglasti, listovi krupniji su nego kod običnih djetelina. Mogu biti zeleni ili ljubičasti. Intenzitet njihove obojenosti zavisi od sorte, varijeteta i osunčanosti. Cvjetići su sitni, a mogu biti bijeli, žuti i ružičasti. Visoke cvjetne drške obezbjeđuju cvjetovima dovoljno Sunca jer se oni nalaze iznad listova.

Tokom noći listovi se opuste, saviju poput kišobrana, a cvjetovi se zatvore. Sa prvim jutarnjim zracima Sunca cijela biljka oživi. Listovi se ispravljaju, a cvjetići otvaraju. Na isti način će reagovati i na vjetar i kišu. Listovi se veoma brzo zatvaraju kako bi se zaštitili od oštećenja.

Pogoduje joj malčiranje

Za njenu sadnju odabrati supstrat koji je bogat organskom materijom. Ne voli suvišnu vlagu u zoni korijena i treba joj obezbjediti dobru dreniranost zemlje ili supstrata u saksiji. Za mjesto sadnje odabrati osunčane položaje ili prozore sa južne strane. Ne podnosi jaku sjenu. U sjevernim područjima odlučite se za osunčane terene kako bi biljke bile što više izložene Suncu dok je na jugu bolji izbor blaga sjena. Lakše podnosi kratkotrajne sušne periode od kišnih dana. Ne podnosi mraz, ekstremno visoke i niske temperature.

Zašto je crvena djetelina odličan zaštitni usjev

Za dobar rast tlo treba da je umjereno vlažno, posebno kada su biljke mlade. One starije otpornije su na sušu. Ne podnose vodu koja stagnira u zoni korijena. Ukrasnoj djetelini veoma odgovara malčiranje.

Od štetočina pretežno je napadaju lisne i leptiraste uši, kao i grinje. Hrđa, botritis i pepelnica najčešće su bolesti koje mogu da unište njene biljke.

Poslije cvjetanja uklonite osušene cvjetove i cvjetne drške. Ukoliko su listovi suvi odsjecite ih makazama na jedan do dva centimetra više od baze biljke. Ljeti je premjestite u hladovinu, posebno kada su izuzetno visoke temperature. Prestanite zalijevati djetelinu dva do tri mjeseca kako bi se pripremila za zimu. Ukoliko je ne možete premjestiti, onda je prekrijte malčom.

Dosta organske materije i komposta

Može da se razmnožava dijeljenjem i sjemenom. Mada je češći slučaj dijeljenjem. Grm ukrasne djeteline izvadi se iz saksije ili zemlje. Pažljivo se razdijeli korjenova masa. Podjeljene biljke ponovo zasadimo na istu dubinu. Supstrat za sadnju treba da bude bogat organskom materijom i kompostom.

Sjetva sjemena izvodi se u proljeće, a obavlja se na razmak od jednog centimetra i prekrije tankim slojem supstrata koji treba da je umjereno vlažan. Mlade biljčice zahtjevaju više vlage nego one starije.


Tagovi

Ukrasna djetelina Rezidba ukrasne djeteline Malčiranje Organska materija Razmnožavanje dijeljenjem Dreniranost zemlje Razmnožavanje sjemenom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.