Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke za dvorište
  • 29.10.2017. 18:00

Uređivanje vrta za svako godišnje doba

Jesen je pravo vreme da osmislite vrt u kome ćete tokom cele godine moći da uživate, zahvaljujući različitim biljkama.

Foto: Maja Dumat / Flickr
  • 769
  • 27
  • 0

Odabir pravih biljaka, koje ćete kombinovati, pomoći će vam da vaše dvorište ili vrt budu u svakom godišnjem dobu lepi i zanimljivi. Drugačiji izgled tokom godine doneće vam pravo uživanje, a vaš prostor biće živahan i tokom hladnih i tokom toplih dana.

Japanski javor za male vrtove

Centralno mesto trebalo bi da zauzme drvo. Japanski javor je pravo rešenje, jer ovo listopadno drvo raste do tri metra u visinu i dva metara u širinu. Odlično podnosi našu klimu. Lepim ga čini lišće, koje tokom godine nekoliko puta promeni boju u zeleno, žuto, narandžasto, crveno i ljubičasto. Tokom proleća - cveta.

Žbunje

Dobro društvo oko drveta je žbunje, odnosno ukrasne trave. Preporučuje se dren u tamnoljubičastoj, crvenoj ili žutoj boji. Posebna vrsta, sibirski beli dren (Cornus alba sibirica) je naročito atraktivan, jer tokom zime, tek kada odbaci lišće, postaje koralno crvena skulptura visoka dva metra.

Sibirski beli dren (Plant Image Library/Flickr)

Zavesa od biljaka

Ograda, pergola ili vrata mogu se ukrasiti visterijom ili plavom kišom. Ova zavesa će od proleća do kraja leta biti prelep ukras. Dodajte i puzavicu - devojačku lozicu, koja ne traži redovnu negu.

Živa ograda

Leje ili staze možete ukrasiti živim ogradama, a pre svega šimširom. On se lako oblikuje, a zelenu boju zadržava tokom cele godine. Odličan izbor su i tisa ili čempres, pa čak i božikovina, koja će se u punom sjaju pokazati u zimu.

Cveće

Sada je vreme za sadnju lukovica i gomolja, a krokusi, zumbuli, lale i narcisi će vas obradovati u proleće. Oko njih posadite cvetnice različitih visina, boja i perioda rasta - kadificu koja je niska i narandžasta, ledeni cvet, lepog jovu, vinku ili aster, koji ima ljubičaste nijanse. U drugom redu mogu da se smeste baštenski gerber ili dalije, a u trećem iris ili ljiljan.

Foto: Maja Dumat / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Uređenje dvorišta Uređenje vrta Cveće Drveće Žbunje Živa ograda


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!