Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 07.02.2019. 16:30

Uzgoj adama, tropske biljke veličanstvenih listova

Alocasia, poznatijeg imena adam, vrlo je omiljena sobna biljka. Pomalo dramatične pojave, biljka adam i danas zaslužuje pozornost zahvaljujući svojoj visini i izgledu.

Foto: Flickr/Forest and Kim Starr
  • 41.337
  • 325
  • 0

Alocasia, poznatijeg imena adam (Alocasia odora), omiljena je za uzgoj kao sobna biljka. Svojim velikim, bujnim lišćem daje dozu egzotičnosti koja dvorište ili prostoriju pretvara u tropsku bajku. Adam je široko rasprostranjen u jugoistočnoj Aziji, od Indije, Filipina do Nove Gvineje. Pomalo je zahtjevan za brigu, ali uz poznavanje i poštivanje njegovih želja, listovi će ostvariti svoj atraktivan izgled koji će uljepšati interijer, kao i eksterijer.

Iznimno popularan za Viktorijanskog doba, kada je i introduciran u Europu. Pomalo dramatične pojave, biljka adam i danas zaslužuje pozornost zahvaljujući svojoj visini i izgledu.

Uspravnih je stabljika koje završavaju velikim listovima oblika strijele. Listovi mogu biti veliki između 30 cm do 90 cm. Adam naraste oko 1.8 do 2.4 m u visinu i 1.2 do 1.8 m u širinu. U jednoj vegetacijskoj sezoni može se pojaviti cvijet koji podsjeća na cvijet kale. Cvijet se nalazi na zadebljanoj stapci. Ona je u početku obavijena listom, međutim, pravi cvjetovi su gusto smješteni na vrhu stapke.

Uvjeti uzgoja

Supstrat treba biti bogat hranjivima, porozan i dobre drenaže. Smjesa koja se može koristiti kao supstrat miješa se od jednog dijela pijeska ili perlita, jedan dio treseta i dio zemlje za cvijeće.

Preferira polusjenovit položaj ili dosta indirektne svjetlosti, zaštićen od propuha. Iako može tolerirati puno svjetlosti, u tom slučaju zahtjeva veću količinu vode. Za vruća i suha vremena, adama treba redovito zalijevati. Premda nije neophodno, može se dodati i gnojivo za cvijeće.

Listove adama potrebno je brisati vlažnom krpom, kako bi se omogućila bolja transpiracija. Odgovara mu veća vlažnost zraka, te u tim uvjetima i najbolje uspijeva. Za povećanje vlažnosti oko biljke, preporučuje se prskanje listova vodom. Učestalost zalijevanja smanjiti preko zime.

Adamu odgovaraju temperature između 18 i 24°C. Osjetljiv je na mraz i niske temperature, te ga je potrebno unositi u zatvoreni prostor tijekom zime. Prije unošenja unutra, potrebno je provjeriti biljku zbog moguće pojave štetnika. U prostoriji treba biti vlažno, temperature između 15 i 18 °C. Dolaskom toplijeg vremena, adama se može prebaciti na otvoreno.

Ako je adam tijekom ljeta dosta narastao ili ako je korijenje počelo provirivati kroz rupice na posudi, potrebno ga je presaditi u veću posudu. Presađuje se u proljeće ili jesen, kako bi biljka imala dovoljno vremena za prilagodbu na novu posudu.

Plač adama

U slučaju da se adama previše zalije, na vrhovima listova će se pojaviti kapljice vode. Tu pojavu neki nazivaju "plač adama“. Međutim, to je prirodni proces poznat kao gutacija, gdje biljka izlučuje višak vode kroz otvore za vodu (hidatode). Kapljice će nestati ako se smanji količina vode za zalijevanje.

Prema bangladeškoj tradicionalnoj medicini, rizom adama koristio se u ljekovite svrhe u liječenju bolnog želuca, abdominalne boli te kolere. Izmljeven u kremu, nanosi se na kožu za liječenje čireva i zmijinog ugriza.


Tagovi

Sobna biljka Tropska biljka Bujno lišće Egzotično Visoka vlažnost zraka Adam


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]