Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjećarska porodica
  • 20.05.2019. 07:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Vukovići krenuli s drvenim plastenikom - danas uzgajaju cvijeće za svačiji ukus i džep

Porodica Vuković iz prijedorskog naselja Gomjenica, prije 18 godina odlučila je da pokuša pokrenuti vlastiti, porodični posao i počela proizvodnju cvijeća. Goran i njegova supruga Ljiljana, uz podršku drugih članova porodice, "zasukali" su rukave i napravili jedan mali, drveni plastenik. I tako je sve počelo.

Foto: Gordana Vila
  • 651
  • 74
  • 0

Počeli su prije skoro dvije decenije. Vrijedni Vukovići iz Prijedora, u nedostatku posla, počeli su proizvodnju cvijeća u jednom malom, drvenom plasteniku. Danas imaju šest velikih i jedni su od najvećih proizvođača cvijeća na ovom području. Mnogo je truda uloženo u ovaj porodični posao. Ovo je njihova priča.

Proizvodnju cvijeća počeli  prije 18 godina

Porodica Vuković iz prijedorskog naselja Gomjenica, prije 18 godina odlučila je da pokuša pokrenuti vlastiti, porodični posao i počela proizvodnju cvijeća. Goran i njegova supruga Ljiljana, uz podršku drugih članova porodice, "zasukali" su rukave i napravili jedan mali, drveni plastenik. I tako je sve počelo.

"Mi smo odlučili da pokušamo. Nismo bili zaposleni i to je jednostavno bila potreba. Počeli smo od jednog plastenika, a danas ih imamo šest na našem imanju. Zauzimaju povšinu od 1.300 metara kvadratnih", priča Goran Vuković, dok šeta plastenicima, punim raznobojnog cvijeća.

Ovogodišnja proizvodnja od oko 150.000 sadnica cvijeća

Vukovići kažu, trnovit je put svakog poljoprivrednog proizvođača, pa i njih, cvjećara.

"Možda nekome izgleda lako, ali ovaj posao je daleko od toga. Iza nas je mnogo napornih dana i neprospavanih noći. Uvijek ima nešto da se radi u plastenicima. Već od avgusta i septembra počinje nova sezona sijanja pojedinih sjemena i pelcanja za narednu sezonu. Čim se jedna sezona završi, počinje nova i tako u krug", priča Goranova supruga, Ljiljana.

U svojim plastenicima Vukovići će ove godine proizvesti oko 150.000 vrsta cvijeća.

Cvijeće za svaki ukus i svaki džep

"Imamo zaista svega, za svačiji ukus i svačiji džep. Između ostalog, tu su viole, maćuhice, begonije, ledići, karanfili, ruže, dosta vrsta balkonskog cvijeća u vidu loza. Najjeftinije su petunije, kamenjarke i maćuhice, one koštaju oko pola marke, a najskuplje su ove aranžirane korpe s cvijećem, predviđene za terase i trjemove i koštaju oko šest, sedam maraka, kako koja. Svaka roba ima svog kupca. Mi se trudimo da imamo cvijeće za svakoga. Najviše posla imamo u aprilu, ali i to zavisi od sezone i vremena", priča Goran.

Cvijeće plasiraju na domaće tržište

Cvijeće je zahtijevan, ali i unosan porodični biznis, kažu Vukovići. Ulaganja je mnogo, a svaki podsticaj je dobrodošao. U svojim plastenicima imaju i pumpe za vodu.

"Još uvijek nismo ugradili prave sisteme za navodnjavanje, pa zalijevamo cvijeće tuševima. Značajno ulažemo i u grijanje plastenika. Vodimo računa i o prihrani i zaštiti od insekata. Što se tiče same zarade, nije loše. Ne može se ovoga čovjek obogatiti, ali sasvim normalno živimo", kaže Goran

Porodica Vuković cvijeće plasira na prijedorsko tržište. Prodaju ga na pijacama i snabdijevaju druge kupce. Sezona, ometena kišom, još uvijek traje, a vrijedni Vukovići, kažu imaće posla do kasne jeseni. A tada već počinju pripreme za narednu sezonu.


Tagovi

Cvjećarstvo Cvjećarska porodica Goran Vuković Ljiljana Vuković


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]