Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 18.02.2021. 10:30

Zamija - jednostavna za uzgoj, otporna i elegantna

Cijela biljka ima voštani, sjajni premaz koji joj daje specifičan izgled. Može podnijeti nemar i zaboravnost, a nije sklona ni napadu štetnika.

Foto: Depositphotos/Varavin88
  • 20.761
  • 456
  • 0

Zamija (Zamioculcas zamiifolia), tropska je višegodišnja ukrasna sobna biljka porijeklom iz istočne Afrike. Karakteriziraju ju sjajni, ovalni tamnozeleni listovi koji će svojom elegancijom dotjerati dom ili ured. Njezin je uzgoj vrlo jednostavan, a može podnijeti nemar i zaboravnost uz očuvanje svoje ljepote i gracioznosti.

Pripada porodici Araceae. Stabljike zamije rastu u visinu od 45 do 60 cm, neki sortimenti i do 1 m. Biljka je sporijeg rasta. Pri dnu, stabljike su deblje, dok se pri vrhu one stanjuju. Listovi su naizmjenično smješteni duž stabljike. Cijela biljka ima voštani, sjajni premaz koji joj daje specifičan izgled. Iako se uglavnom uzgaja zbog bujnih listova, starije biljke će stvoriti sitne cvjetiće u obliku klipa, cvijeta sličnom spatifilumu. 

Drenaža joj je bitna 

Po pitanju supstrata, nije izbirljiva, ali joj je vrlo bitna drenaža uz neutralan pH, između 6,0 do 7,0. Ako je potrebno, u supstrat se može dodati perlit ili pijesak.

Može tolerirati različite uvjete osvjetljenja u zatvorenom prostoru. Iako može podnijeti okruženja bez prirodne svjetlosti uz flouroscentnu rasvjetu, najviše joj odgovara indirektno osvjetljenje. Najbolja opcija je prozor na istočnoj ili sjevernoj strani. Kod nedovoljne količine svjetlosti, dolazi do izduživanja stabljike što joj umanjuje atraktivnost. Izbjegavajte direktnu Sunčevu svjetlost kako se ne bi pojavile pržotine na listovima. Povremeno zarotirajte posudu kako bi se osigurao jednak rast sa svih strana biljke.

S vremenom, listovi mogu izgubiti svoj sjaj zbog nakupljene prašine. Ne preporučuje se korištenje komercijalnih proizvoda za brisanje jer mogu začepiti puči na listovima te otežati proces transpiracije. Umjesto toga, nježno ih prebrišite vlažnom krpom i pregledajte listove zbog mogućeg napada ušiju.

Zahvaljujući podzemnoj stabljici (rizomu), otporna je na sušne uvjete, tj. ukoliko ju se zaboravi zaliti. Zalijevanje treba biti tek kada se supstrat u potpunosti osuši, što je najčešće svakih tjedan ili dva, ovisno o njenim uzgojnim uvjetima. Premda može podnijeti dulje razdoblje bez vode, to će lakše podnijeti u odnosu na previše zalijevanja.

Uobičajena temperatura i vlažnost prostorije u kojoj boravite, bit će odgovarajuće i ovoj biljci. Uz temperaturu oko 24°C i bez pretjeranog strujanja zraka, njezin će rast biti vrlo zadovoljavajuć i uspješan.

Nema ozbiljnih potreba za čestom gnojiidbom, međutim za optimalan izgled, prihrana je dovoljna jedanput do dvaput godišnje.

Nije sklona napadu štetnika, ali može podleći napadu ušiju. Njihova se prisutnost može primjetiti ako se na biljci pojave neobične žute tragove ili mrlje. Lisne se uši lako stapaju s lišćem, pa je treba pregledati izbliza.

Razmnožavanje i presađivanje

Presađuje se tek kada biljka preraste dosadašnju posudu. To se može primijetiti ako rizom počne izvirivati iz supstrata ili se iskrivljuje oblik posude. Također, pojavljuje se smeđenje listova, korjenčići izlaze iz posude, a voda brzo istječe kroz nju. Kao i kod većine sobnih biljaka, za presađivanje je najbolje pričekati proljeće ili ljeto, kako bi se lakše podnjelo uznemiravanje korijenovog sustava. Također, bitno je napomenuti da posuda u koju se presađuje treba imati rupice na dnu radi drenaže!

Razmnožavanje može biti na dva načina: dijeljenjem rizoma ili uzimanjem reznica. Dijeljenjem rizoma se izvodi tako da se kod presađivanja odvoje i presade u zasebne posude. Drugom metodom se uzima reznica starije biljke, a mora imati najmanje dva lista na stabljici. Reznica se zatim sadi u posudu sa supstratom i smješta na toplo mjesto uz indirektnu svjetlost. Ova je metoda presađivanja puno sporija u odnosu na dijeljenje jer će za razvoj novog rizoma biti potrebno oko šest do devet mjeseci.

Upozorenje za roditelje i vlasnike kućnih ljubimaca! Svi dijelovi zamije sadrže blago otrovne kristaliće kalcij oksalata. Simptomi toksičnosti se očituju kroz iritaciju zahvaćenog područja te kroz želučane tegobe ako dođe do gutanja. U tome slučaju, osigurajte joj mjesto na polici gdje neće biti lako dostupna. Kod presađivanja je također potrebno nositi rukavice kako bi se smanjio kontakt s biljkom.


Tagovi

Zamija Zamioculcas zamiifolia Jednostavan uzgoj Za početnike Slabije osvjetljenje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.