Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinje u Kutjevu
  • 14.11.2016. 10:45

40 godina vrhunskih graševina iz Kutjeva

Dan sv. Martina vrlo je važan događaj za svakog vinogradara i vinara, kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice. Krštenje mladog vina i kraj uspješne berbe vinarija Kutjevo obilježila je zabavnim i gastronomskim programom u povodu blagdana sv. Martina.

  • 1.248
  • 139
  • 0

U vinogorju Kutjevo graševina se prvi put pojavila davne 1853. godine i ubrzo dokazala da tu daje najbolje vino sorte. Prije 40. godina, točnije 1976. godine proglašena je prvim vrhunskim vinom kontinentalne Hrvatske od strane komisije stručnjaka sa Zavoda za vinarstvo.

A danas, zahvaljujući znanju enologa i slogi prirodnih faktora te zemljopisnog položaja na kojem odnos broja sunčanih sati i kišnih dana utječe na jedinstvena svojstva njena mirisa i okusa, bogatija je alkoholima, taninima i finim mineralima od ostalih graševina.

Graševine Kutjevačkog podruma su poznate po svojoj žutozelenoj, iskričavoj boji, pitkosti, svježini i lepršavosti, u sebi nose svu radost i životnost lijepe prirode s osunčanih obronaka Zlatne doline. No, velika je razlika kada se govori o kvalitetnoj Graševini koja je nositeljica i predstavlja 80% ukupne proizvodnje Kutjevačkog podruma te o premium liniji De Gotho Graševine i Graševine Turković kojih se proizvode svega par tisuća boca te se radi o ograničenoj ediciji premium Graševina Kutjevo vinarije.

Ova vinogradarska godina podsjeća na 2012.

"Godina je u vinogradarskom smislu bila prilično zahtjevna zbog velike količine oborina te zbog mraza koji je nanio štete vinogradima. Prinosi su iz toga razloga ove godine bili manji za 15-tak % u odnosu na prošlu godinu, dok je kvaliteta ostala jednaka", pojasnila je enologinja Kutjeva d.d. Zrinka Vinković-Jergović.

"U prilog nam je došao sunčani period od mjesec dana pred berbu što se manifestiralo na grožđu koje je skupilo optimalnu količinu šećera i ukupnih kiselina. Fermentativne note mladih vina su odlične, podsjećaju na dobru 2012. godinu, a od njih očekujemo aromatična i strukturna vina koja će biti po kvaliteti bolja čak od prošle i pretprošle godine, nadodala je iskusna enologinja."

Najveća martinjska fešta u vinariji Kutjevo

Već više godina za redom uključujući i ovu godinu graševine Kutjevo vinarije primaju najprestižnije nagrade iz Londona (Decanter), Bruxellesa (Concours Mondial), Neustata (Mundus vini), ali i sa domaćih i regionalnih natjecanja kao što su Festival graševine, ocjenjivanje Sv. Ivan Zelina, Sabatina itd.


Tagovi

Graševina Zrinka Vinković-Jergović Kutjevo De Gotho Turković


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)