Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga Vukovarska vina
  • 14.10.2016. 07:30

7 zadrugara, 9 kvalitetnih vina, 1 cilj!

Pored Poljoprivrednog obrta Burčak, članovi zadruge su i Vinarija Milanković, Vinarija Šmidt i OPG Vodopić iz Vukovara, Poljoprivredni obrt Sovar i OPG Belović iz Sotina te Podrumi Krešić iz Šarengrada koji su kupcima ponudili ono najbolje što imaju od vina i voćnih rakija i likera.

  • 5.280
  • 648
  • 0

Priča bi mogla započeti stihovima one poznate dječje pjesme "Kad se male ruke služe, sve se može", s iznimkom što je ovdje riječ o velikim rukama i to žuljevitim od trsova vinove loze, a sve ostale riječi i tvrdnje odgovaraju u potpunosti.

Priča je ovo o pokušaju skupine vinogradara i vinara s vukovarsko-iločkog područja udruženih u zadrugu "Vukovarska vina" da se izbore za vlastiti dio kolača u vinarskoj proizvodnji i plasmanu kvalitetnih vina na domaće tržište.

"Zadrugu Vukovarska vina osnovalo je nas sedam vinara negdje u studenome prošle godine nakon što smo o tome pričali gotovo nekoliko godina, a onda smo se odlučili da nešto konkretno i učinimo jer smo svi imali istovjetne probleme u proizvodnji i prodaji vina", priča priču upravitelj zadruge Igor Burčak, jedan od njih sedmorice, nakon što smo se našli u prostorijama zadruge "Vukovarska vina", smještene u baroknoj jezgri grada Vukovara na jednoj od najljepših lokacija u tome gradu.

Pomoć osnivanju zadruge

Grad Vukovar aktivno je sudjelovao u osnivanju zadruge kroz organizaciju savjetovanja na temu "Zadruge kao nositelji razvoja lokalne zajednice" s partnerom Hrvatskim centrom za zadružno poduzetništvo iz Zagreba, a gradske vlasti i financirale su sa 825.310,02 kuna građevinske radove i nabavu opreme za uređenje interijera vinoteke u sklopu projekta "Obrtnička ulica". Po završetku radova objavljen je natječaj za zakup tog prostora u vlasništvu Grada Vukovara, koji je zatim temeljem istog predan u zakup zadruzi "Vukovarska vina".

Prostorije zadruge Vukovarska vina

Investicija je sufinancirana sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a ovim projektom zapravo je realizirana je jedna tradicionalna slavonska priča, kroz koju Grad Vukovar vinarima s područja grada Vukovara nastoji otvoriti nove mogućnosti i olakšati zajednički nastup na tržištu.

Zajednički nastup na tržištu

Pored Poljoprivrednog obrta Burčak, članovi zadruge su i Vinarija Milanković, Vinarija Šmidt i OPG Vodopić iz Vukovara, Poljoprivredni obrt Sovar i OPG Belović iz Sotina te Podrumi Krešić iz Šarengrada koji su kupcima ponudili ono najbolje što imaju od vina i voćnih rakija i likera. A ponuda je više nego bogata i raznovrsna U novootvorenoj vinoteci ljubitelji vinske kapljice tako mogu kušati i kupiti devet različitih vrsta vina karakterističnih za vukovarsko-iločko područje: graševinu, chardonay, silvanac zeleni, traminac, pinot sivi, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, frankovku i merlot, kao i i razna voćna vina, likere i rakije.

"Više manje mi smo i prije ovoga imali svoje tržište u gradu Vukovaru, ali kako je većina nas bila više zauzeta radovima u vinogradima i voćnjacima nego prodajom, taj segment i nije davao neke osobite rezultate koji su sada puno vidljiviji i opipljiviji", napominje Igor Burčak dok idemo do podruma u kojem se nalazi lijepo uređena kušaona, a u planu je u vanjskom dijelu izgraditi i ljetnu terasu na kojoj bi se služila isključivo vina.

Spremni okrenuti se EU fondovima

Kaže da otkako su u prostoru u baroknoj jezgri, doživljavaju samo pozitivne kritike i što je najvažnije, ide i prodaja koja se do sada uglavnom odvijala na kućnom pragu. Među sedmoricom zadrugara, najveća je Vinarija Krešić koja raspolaže s oko 25 hektara vinograda, dok svi ostali imaju do jednog do pet hektara pod vinogradima, a dio zadrugara ima i voćnjake. Burčak ima četiri hektara voćnjaka i dva hekatara vinograda u kojima uzgaja uglavnom graševinu, ali nađe se i nešto sauvignona bijelog, sorte podrijetlom iz područja Gironde u Francuskoj i rajnskog rizlinga, kojemu samo ime govori o podrijetlu.

Iz zadruge "Vukovarska vina" svjesni su da je prekratko vrijeme proteklo da bi se moglo razgovarati i dati ocjenu cijelom projektu, ali se nadaju najboljem ishodu.

"Primarni cilj nam je kod osnivanja zadruge bio da svi zadrugari koji uđu u zadrugu u idućih desetak godina zadržave barem postojeću proizvodnju vina te da se sukladno mogućnostima moderniziraju i prošire proizvodnju ukoliko to tržište bude tražilo", kaže Burčak koji do sada, po vlastitim riječima, osim poticaja za sadnju, nije koristio neka druga sredstva potpore ali je, kao i ostali zadrugari, spreman okrenuti se prema EU fondovima.

Pojašnjava kako svaki zadrugar samostalno odlučuje koliko će svojih proizvoda dati u zadrugu i po broju predanih proizvoda je i plaćen. Zadruzi od prodaje proizvoda ostaje minimalna zarada tako da su cijene vina u vinoteci približne cijenama vina koje se prodaje na kućnom pragu. I tu završava ovaj novinarski dio priče o zadruzi "Vukovarska vina". Za poželjeti je dobru im prodaju i uspjeh u poslovanju uz misao pjesnika Tina Ujevića: "Ne poznavati ukus vina, isto je što i ne vidjeti boje. Život treba vidjeti i s te strane. Inače, ostajete polučovjek kojega samo govor izdvaja od niza vrsta sisara".


Fotoprilog


Tagovi

Vina Vinoteka Zadruga Vukovarska Igor Burčak OPG Proizvodnja Kućni Prag Cijena Vukovar Milanković Šmidt Krešić Vodpić Sovar Belović Rakije Likeri Ulica Poticaji


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.