Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 27.08.2021. 16:30
  • Zadarska, Petrčani

Adam Kromer iz Zmajevca predvodi berbu grožđa u Kraljevskim vinogradima

Kako je najpoželjniji ženik iz tv-showa "Brak na prvu" postao poslovođa u Kraljevskim vinogradima na Punta skali u Petrčanima kod Zadra

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 3.293
  • 400
  • 0

U Kraljevskim vinogradima na Punta skali u Petrčanima kod Zadra uvijek se nešto zanimljivo događa. Ima i iznenađenja. Ove godine tako berbu predvodi Adam Kromer (35) iz Zmajevca u Baranji. “On je naš novi predradnik. Poslovođa u vinogradima”, kaže nam direktor Zoran Pantalon.

Iste poslove je obavljao na obiteljskom imanju, u vinogradima i vinariji u Zmajevcu, sve dok se prije dvije godine nije javio u televizijski show “Brak na prvu”.

Iz Zmajevca preko tv-showa do Punta skale

“Želio sam nove izazove, promijeniti nešto u svom životu", kaže stasiti Adam. Svi iz njegove generacije otišli su nekud, najčešće u inozemstvo, tražeći bolji život, pa se i on želio okušati u nečemu novome.

"Od same prijave u show život mi se okrenuo naglavačke. Sve se promijenilo”, rekao je mladić koji je ubrzo postao najpoželjniji ženik. Organizatori su mu za buduću bili odredili Nikolinu, ali njegovu pozornost je od prve privukla Gordana. Ljubav je bila obostrana, nastavili su zajednički život u Zagrebu gdje im se rodio sin Noel koji je ovih dana proslavio svoj prvi rođendan.

Iz Zagreba su potkraj prošle godine preselili u Zadar, a oko Zadra, u Petrčanima i u Ravnim kotarima su i vinogradi, pa Adam nije mogao odoljeti. Javio se i najprije sezonski počeo u Kraljevskim vinogradima raditi sve poslove od rezidbe i početka vegetacije do berbe.

 Primjerom pokazuje kako se radi

“Do izražaja nisu došla samo njegova praktična znanja i vještine nego i privrženost vinovoj lozi. Ljubav”, kaže direktor Pantalon. 

Prije četiri mjeseca s Adamom su na obostrano zadovoljstvo potpisali ugovor, a kakav je kao predradnik i organizator, vidjeli smo i sami tijekom prve ovogodišnje berbe. “Boljeg šefa dosad nismo imali”, povjerio nam je jedan od sezonskih radnika. Adam ne priča puno i primjerom pokazuje kako treba raditi. Ubrao je dvostruko više od svakoga od nas, dodaju.

Zoran Pantalon, direktor i Adam Kromer, poslovođa

Prvi dan berbe Adam i njih 10-ak sezonaca već do tri sata poslijepodne “potrgali” su i otpremili u vinariju na preradu gotovo 10.500 kg grožđa.

Radi se o Pošipu, ranoj sorti koja prva prispijeva za berbu. Sladori su 18, 5 kiseline oko šest i nema se što čekati, kaže direktor Pantalon.

Unatoč klimatološkim neprilikama očekuju solidnu sezonu

Na pitanje kakvu sezonu očekuje odgovara: “Prosječnu!”. Znači, bolju nego što su, zbog klimatoloških neprilika, očekivali. Trsje je, podsjeća, šokirano najprije hladnoćom. Početkom travnja hladna fronta s minusima i do 9 oC ostavila je iza sebe veće ili manje štete, ovisno o lokaciji na potezu od Nina do Vranskog jezera. Potom je uslijedila suša. "Kod nas nije bilo velikih šteta od hladnoća. Manje na Punta Skali nego u Zatonu. Sušu smo nastojali ublažiti navodnjavanjem kap po kap", kaže Pantalon, ali dodaje da kišu ne može ništa zamijeniti. 

Sezonu berbe počeli su jučer “trganjem” Pošipa na Punta skali. "Grožđe je zdravo. Ima ga kilo, kilo i pol po panju. Biće ekstrakta, biće mirisa, ali umisto 50 i nešto bit će 40 i nešto litara na 100 kg grožđa", procjenjuje Pantalon.

Podsjetimo, Pošip Kraljevskih vinograda je s 95 bodova bio drugo po redu ocijenjeno vino na manifestaciji “Vina od Davnina”, a dobro se plasirao i na Decanteru u Londonu, festivalu Mundus vini u Njemačkoj i drugim međunarodnim smotrama. Potrošačima se dopada i sve češće traže vino od sorte Crljenak koji na skeletnom terenu na Punta skale posebno dobro uspijeva. 

S 300.000 panjeva oko 100.000 vina

Kad poberu 60.000 panjeva Pošipa, uslijedit će i berba ostalih sorti na Punta Skali i na području Zatona, gdje od bijelih, uz Pošip i Chardonnay, imaju Muškat žuti i Žilavku. Od crnih sorti Plavac mali, Crljenak, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon i Plavinu. Ukupno loza 120.000 u Zatonu i 180.000 na Punta skali u Petrčanima."

Prvi dan ubrali 10.500 kg Pošipa čiji su sladori 18,5 a kiseline 6

"Nakon berbe slijede vinarski poslovi u podrumu pa ćemo vidjeti na čemu smo. No, već sada mogu reći da će ova godina po količini i kakvoći biti prosječna", zaključuje Zoran Pantalon. S ukupno 300.000 panjeva u Zatonu i na Punta skali u Petrčanima dobit će oko 100.000 litara vina. Ma ne bilo kakvog, nego vrhunskog.

A Adam?! Zadovoljan je, a ovih dana i uzbuđen. On i njegova Gordana sutra će i službeno svoju ljubav okruniti brakom. Vjenčati se i pirovati u Kožinu kod Zadra zajedno s prijateljima i rodbinom. Došli su i Adamovi roditelji iz Zmajevca. Dodatni razlog za veselje je i prinova koja uskoro stiže u obitelj Gordane i Adama Kromera.

Sve zajedno nova potvrda da ljubav nije čudo. Ali, čini čudesa!


Fotoprilog


Tagovi

Adam Kromer Zmajevac "Brak na prvu" Kraljevski vinogradi Berba Pošip Punta Skala Vjenčanje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."