Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2018
  • 02.11.2018. 15:00

Agroklub prvi doznaje: Organizatori Sabatine i Marijana Petir podižu prvi pokazni vinograd s autohtonim sortama na Cresu!

Sabatina želi donijeti vino i tamo gdje ga nema. Zato smo se odlučili za Lošinj i Cres gdje je nekada bilo 200 hektara vinove loze, a danas postoji samo jedan vinograd, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji zajedno sa PZ Cres i europarlamentarkom Marijanom Petir podižu na Cresu prvi pokazni vinograd s autohtonim sortama Draganela i Sansigot.

  • 684
  • 60
  • 2

U sklopu skorašnjeg 28. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara  Sabatina 2018, koji će se prvi put održati na području Primorsko-goranske županije, neće biti posađena samo jedna spomen loza na Malom Lošinju nego i cijeli vinograd na Cresu. Ovu novost otkrio nam je  Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji je zajedno s Hrvatskom udrugom vinarskih gradova organizator ove, sve prestižnije manifestacije.

"Sabatina želi donijeti vino i tamo gdje ga nema. Zato smo se odlučili za Lošinj i Cres gdje još postoji samo jedan vinograd i to u zabiti, zapravo na vrhu Punta križa do kojega nije moguće doći autobusima i automobilima“, kaže Ljubenkov. Znači, ne mogu tamo stići sudionici Sabatine pa će ovaj put izostati prezentacija strojeva i priključaka za obradu vinograda.

Povratak Draganele i Sansigota

Ljubenkov podsjeća kako je na Cresu i Lošinju nekada bilo više od 200 hektara vinograda koji su, kao i na većini drugih otoka u međuvremenu napuštani i nestali. “Misija i ovogodišnje Sabatine je ostaviti što više tragova novog vinogradarstva i vinarstva, kako  u srcima ljudi tako i na samoj zemlji”, govori Ljubenkov. S tim ciljem je Zadružni savez Dalmacije i došao na ideju da se na Cresu posadi pokazni vinograd sa autohtonim sortama. Inicijativu su objeručke prihvatili u Poljoprivrednoj zadruzi Cres, a odmah se priključila i europarlamentarka Marijana Petir. “To je super. Želim sudjelovati u  ponovnom pokretanju vinogradarstva na Cresu i Lošinju”, prepričava Ljubenkov kako je reagirala Marijana Petir.

Ona će pomoći pri nabavi sadnica, ali i u promižbi oživljavanja vinogradarstva na otocima. Važnu ulogu u cijeloj priči ima i Vinarija Šipun sa Krka koja ima rasadnik s autohtonim sortama među kojima su Draganela i Sansigot, koje su nekada prevladavale na Cresu i Lošinju.

Pokazni vinograd ispred pokaznog maslinika

Zanimljivo je da će plemke novog pokaznog vinograda biti zasađene na ulazu ispred pokaznog maslinika u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Cres. Maslinik se prostire na 10 hektara, zadruga ima i svoju uljaru, a sve zajedno je i mamac za turiste koji su toliko oduševljeni ambijentom i proizvodima PZ Cres pa svake godine dragovoljno sudjeluju i u brebi maslina.

Prema riječima Lordana Ljubenkova podizanjem pokaznog vinograda oduševljen je upravitelj creske zadruge Mateo Feranić. “Uz masline i maslinovo ulje sada će imati i vinograd pa će turisti dolaziti i u berbu grožđa”, govori Ljubenkov, zadovoljan, što će uz sve ostale ciljeve, ovogodišnja Sabatina praktično, rječju i djelom, potaknuti i posve novu priču o revitalizaciji vinogradarstva i vinarstva na otocima. Dodajmo još da će o pokaznom vinogradu na Cresu skribiti tamošnji stručnjaci iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, tako da su zastupljeni svi elementi za uspjeh ovog zanimljivog projekta.

Ocjenjivanje 415 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića

Inače, na ovogodišnju Sabatinu, koja će se od 15 do 18. studenog u Hotelu Aurora u Malom Lošinju, pristiglo je i privodi se kraju ocijenjivanje ukupno 415 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića iz cijele Hrvatske, kao i Slovenije, Italije, BiH i drugih susjednih zemalja. 

Od ukupnog broja, 137 je uzoraka buteljiranih vina, 68 uzoraka jakih alkoholnih pića, 110 uzoraka otvorenih vina, te 100 uzoraka mladih vina.  "Kušanje pristiglih uzoraka mladih vina potvrdilo je informacije s terena o ovogodišnjoj dobroj berbi. Naime, kvaliteta ocijenjenih mladih vina je izuzetno dobra, uglavnom sva vina su prošla burno vrenje, te se čak i u ovoj fazi mogu konzumirati. Iduće godine možemo očekivati dobra vina iz ovogodišnje berbe,  možda i najbolja u posljednjih desetak godina, što ovisi o daljnjem odležavanju i čuvanju vina u skladu s pravilima struke“,  poručuje  Želimir Bašić,  tajnik Povjerenstava za ocjenjivanje otvorenih i mladih vina.

Uz brojne domaće i inozemne vinogradare i vinare, somelijere, vinoljupce, poduzetnike, stručnjake i znanstvenike svoj dolazak potvrdio je ministar poljoprivrede i dopresjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, koji će i otvoriti ovogodišnji 28. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2018. Trodnevni program Sabatine možete vidjeti ovdje.


Tagovi

Sabatina 2018 Pokazni vinograd Cres Lordan Ljubenkov Marijana Petir


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/