Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Graševina Croatica
  • 12.12.2016. 09:00

Ako svi zajedno rade, otvaraju se vrata tržišta!

U sklopu WineOS festivala vina i delicija predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker dao je pregled ovogodišnje berbe na području Slavonije i Podunavlja.

  • 1.081
  • 110
  • 0

U sklopu WineOs festivala vina i delicija predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker dao je pregled ovogodišnje berbe na području Slavonije i Podunavlja. Članovi Udruge su na posebnoj prezentaciji predstavili nagrađivana vina 2016. godine koja su osvojila nagrade na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina.

Udruga vinara Graševina Croatica osnovana je 2011. godine s ciljem promocije graševine vinske sorte koja dominira u ukupnom prometu vina u Hrvatskoj. S 20 članova među kojima su i lokalne udruge vinara, Graševina Croatica se prostire na pet županija, a njeni članovi godišnje proizvedu 10 milijuna litara graševine od ukupno 17,7 milijuna litara koliko se graševine godišnje prometuje u Hrvatskoj. Ovi podaci ističu značaj udruge i njenu ulogu u daljnjoj promociji kvalitete i važnosti graševine, ali i ostalih vina koja nastaju na prostoru Slavonije i Podunavlja.

Zajedništvom se otvaraju vrata tržišta, promocija i vrata politike

Kako ste zadovoljni s dosadašnjim radom Udruge?

Nisam zadovoljan sa dosadašnjim radom odnosno sa rezultatima. Smatram da bi se članovi trebali više zalagati oko problematike same struke, a posebno oko marketinga njihove branše. Moj stav je da svi zajedno trebamo sufinancirati pokret za dizanje brenda Slavonskih vina. To se ništa ne može bez zajedništva kojeg bi trebalo biti te ćemo samo onda biti primijećeni od strane lokalne samouprave, županije i države. Nakon toga bi mogli očekivati i pitati da nam se pomogne u onim segmentima u kojima ne možemo dovoljno sami djelovati. Smatram da se uopće ne iskorištavamo potencijale koje imamo i ljudi ne shvaćaju da na tržištu nisu nikakva konkurencija te da su najveća konkurencija jedni drugima jedino ako se ništa ne poduzima po pitanju zajedničkog djelovanja. Ako svi zajedno rade, otvaraju se vrata tržišta, promocija, vrata politike.

Vino obećaje da će biti odlična godina

Kako ste zadovoljni sa ovogodišnjom berbom?

Zadovoljan sam sa kvalitetom svoga malog uroda koje je u ekološkoj proizvodnji, a imali smo puno problema prije svega sa smrzavanjem. Vino obećaje da će biti odlična godina, s time da uvijek ima mogućnosti nekih promjena. Kakva su bijela vina znat ćemo najbolje nagodinu u ožujku, a najbolja godina za crna vina je bila 2015.

Ovogodišnja berba s određenim specifičnostima u Slavoniji i Podunavlju

Ovogodišnju berbu Vlado Krauthaker ju je ocijenio kao vrlo dobru, s određenim specifičnostima i u Slavoniji i u Podunavlju.

Ovogodišnja blaga zima donijela je ranije kretanje vegetacije što je stvorilo preduvjete za štete na vinovoj lozi nakon proljetnog mraza. Upravo je svibanjski mraz usporio vegetaciju i donio kasniju cvatnju. Dijelove nasada, posebno u Slavoniji, pogodila je ledo tuča s prijelaza svibnja u lipanj, a srpanjske kiše (260L) otežale su normalnu zaštitu vinograda. Kolovoz je stabilizirao razvoj i dozrijevanje vinove loze te omogućio normalnu berbu koja je započela 10. rujna. Generalno gledano nepogode su u Slavoniji smanjile prinose 20-30%, dok u Podunavlju toga nije bilo. Sama berba je protekla u redu, bez većih prekida i pri vrlo lijepom vremenu. Izvrstan potencijal i zdravstveno stanje grožđa je rezultiralo fermentacijama koje su polučile mlada, dobro strukturirana vina, vrlo kompleksnog aromatskog profila.

Problemi koji su primijećeni ove godine tokom berbe

Smanjilo se spram 2015. godine 25% radne snage bez koje je teško funkcionirati zbog iseljenosti i odlazak radne snage za ovaj tip poslova. Problem koji je potrebno istaknuti je širenje Esce i Fitoplazme te bi se tu trebalo nešto poduzeti jer se zaraza brzo širi.

Nedostaje profesionalac koji bi se brinuo samo o marketingu!

Koje su vam ambicije za budućnost i u čemu želite napredovati kao Udruga?

Trenutno je 55% vinograda u udruzi te kaže da bi trebali u većom postotku imati vinograde da bi mogli kvalitetnije raditi. Smatra da bi trebali imati profesionalca koje bi se brinuo samo o marketingu. Postoje novci za sufinanciranje u Europskoj uniji gdje se čekaju inicijative za promoviranje vina kroz marketing u zemljama Europske unije, pa i trećeg svijeta.

Udruga graševina Croatica predstavila nagrađivana vina

Rezultate ranijih berbi u Slavoniji i Podunavlju udruga Graševina Croatica predstavila je degustacijom nagrađenih vina 2016. godine. Riječ je o domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima od festivala graševine u Kutjevu do Mundus Vini i nedavno završenog najvećeg svjetskog ocjenjivanja sorti Cabernet i Merlot u talijanskom Bergamu na kojem su sva crvena vina iz Slavonije i Podunavlja osvojila zlatne medalje što potvrđuje potencijal regije u proizvodnji visoko kvalitetnih crvenih vina.

Na degustaciji su predstavljena:

  1. Graševina Antunović
  2. Graševina Erdut
  3. Graševina i Zelenac Krauthaker
  4. Frankovka i Merlot Feravina
  5. CS Merlot Vina Belje
  6. MERCS Krauthaker
  7. Kasna berba Cabernet sauvignona Kalazić

Tagovi

Slavonija Podunavlje Berba Udruga Graševina Croatica


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]