Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 10.05.2018. 09:00

Aktualna zaštita vinove loze protiv plamenjače

S obzirom na kompleksnost zaštite vinove loze protiv plamenjače, izbor fungicida za zaštitu prvenstveno ovisi o fenofazi u kojoj se nalazi biljka u trenutku primjene. AgroChem Maks pripemio je program zaštite vinove loze i nekih povrtnih kultura od plamenjače!

Foto: Bigstockphoto/spetenfia
  • 5.840
  • 179
  • 0

Plamenjača vinove loze (Plasmopara viticola), kod nas poznatija kao peronospora, donesena je u Europu iz SAD-a najvjerojatnije na američkim Vitis vrstama koje su se u to vrijeme masovno uvozile jer su se koristile kao podloge otporne na filokseru. Bolest je prisutna u svim vinorodnim krajevima svijeta. U prošlosti je pravila velike štete na vinogradima, danas sa novim tehnologijama obrane od ove bolesti i štete su puno manje.

Plamenjača se u vinogradima javlja vrlo rano i to čim mladica naraste na dužinu  8-10 cm. Plamenjača može napasti list, mladice ali i cvijet i grozd vinove loze. Simptomi na listovima u vidu žutih uljanih pjega su već dobro poznati i prepoznatljivi svim vinogradarima, a odumiranje biljnog tkiva spriječava normalan razvoj loze. Mladice su najosjetljivije pri duljini od 10-15 cm, a zaraza se primjećuje po bijelim prevlakama, odumiranju tkiva i kod jake zaraze sušenju mladica. Bolest napada bobice grozdova do veličine zrna graška, kada se obično na njima stvara voštana prevlaka, bobe se smežuraju i propadaju.

Mjere zaštite

Osim agrotehničkih mjera, koje uključuju prikladne nagnute terene i osunčane ekspozicije; propusna tla, osiguranje prozračnosti, pljevljene mladica i zalamanje zaperaka, aplikacija fungicida izuzetno je važna mjera u borbi protiv plamenjače. Pri izboru fungicida valja voditi računa o njihovoj učinkovitosti, karakteristikama i fazi razvoja loze.

Suzbijanje plamenjače provodi se u nekoliko tretmana. Ukoliko su vinogradari preskočili zimsko prskanje, iščekujući pravi trenutak, zaštita tijekom vegetacije mora biti pravovremena i kvalitetno obavljena. U fazama razvoja listića kreću prvi tretmani u zaštiti od plamenjače vinove loze koji se zatim ponavljaju prije i nakon cvatnje te po potrebi u fazi razvoja grozdića. U prvim se tretmanima obično koriste konatktni fungicidi koji ne ulaze u biljku nego se zadržavaju na površini tretiranih biljnih djelova i sprječavaju prodor biljnih bolesti odnosno infekciju pa se nazivaju i preventivnim fungicidima. U kasnijim tretmanima koriste se kombinirani kontaktno-sistemični fungicidi.

Izbor fungicida

Tvrtka AgroChem Maks preporuča Alfil Duplo - kontaktno-sistemični fungicid na osnovi dviju aktivnih tvari koje se međusobno nadopunjuju. Fosetil aluminij inhibira rast micelija i formiranje spora te stimulira obrambeni mehanizam kulturnih biljaka, a mankozeb djeluje preventivno, inhibirajući klijanje spora koje se nalaze na površini biljnih organa. Obje se aktivne tvari ubrajaju u fungicide niskog rizika od razvoja rezistentnosti pa se Alfil Duplo može koristiti u antirezistentnim programima suzbijanja plamenjače sukladno načelima dobre poljoprivredne prakse.

Zbog dvostrukog načina djelovanja Alfil Duplo brzo prodire u biljku i zaustavlja širenje zaraze uz istovremeno poticanje obrambene reakcije zaraženih biljaka. Aktivne tvari se provodnim snopovima vrlo brzo raspoređuju po biljnim organima i prekidaju razvoj bolesti te uz dugotrajno djelovanje osiguravaju zaštitu površinskih biljnih djelova i umanjuje mogućnost pojave rezistentnosti.

Alfil Duplo se na vinovoj lozi primjenjuje u količini 3-3,5 kg/ha (300-350 g/1000 m²) kada postoji rizik od zaraze ili razvoja bolesti, po mogućnosti preventivno. Pored odličnog djelovanja na plamenjaču vinove loze, Alfil Duplo također vrlo učinkovito sprječava i nastanak i razvoj crne pjegavosti (Phomopsis viticola) bolesti koja je zadnjih godina postala vrlo česta pojava u vinogradima našega podneblja. Na lozi se može primijeniti tri puta godišnje uz poštivanje intervala između tretiranja od 10-14 dana. 

Equation® Pro zaustavlja infekciju i širenje u biljci!

Equation® Pro je kombinirani lokalno-sistemični fungicid, kombinacija famoksadona i cimoksanila, koji se međusobno nadopunjuju u djelovanju. Famoksadon djeluje preventivno tako da sprječava formiranje i klijanje zoospora, djelomično prodire u kutikulu listova, te se ne ispire kišom. Cimoksanil posjeduje kurativna svojstva, brzo prodire u biljku i ravnomjerno se raspoređuje po svim tretiranim biljnim dijelovima, zaustavlja infekciju i njeno daljnje širenje u biljci.

Equation® Pro primjenjujemo prvenstveno preventivno ili u vrlo ranim fazama infekcije, u svakom slučaju prije nego što su simptomi bolesti vidljivi. Zbog kurativnog djelovanja cimoksanila, Equation Pro treba primijeniti maksimalno 2-3 dana poslije infekcije kod plamenjače vinove loze i 1 dan poslije infekcije kod plamenjače krumpira i rajčice. Primjena ovog pripravka ne utječe negativno na vrenje mošta i preradu rajčice. Koristi se u količini od 0,4 kg/ha tj. 40 g na 1.000 m² u intervalima od 8-12 dana ovisno o vremenskim uvjetima.

cd
Alfil Duplo i Equation® Pro

Fantic F/M linija za vinovu lozu i neke povrtne kulture

Fantic F/M je linija proizvoda koji su postali neizostavan dio borbe protiv plamenjače vinove loze. Radi se o kombiniranim, sistemično-kontaktnim pripravcima. Odlični su u zaštiti cvata vinove loza, a zbog svoje izrazite lipofilnosti puno brže se usvajaju u biljku od ostalih proizvoda iz grupe fenilamida.

Fantic F zbog udjela folpeta uspješno suzbija i crnu pjegavost vinove loze, dok se Fantic M, uz lozu, koristi i na nekim povrtnim kulturama za suzbijanje plamenjače. Doze primjene za oba proizvoda su 2-2,5 kg/ha.

csd
Fantic F i Fantic M

S obzirom na kompleksnost zaštite vinove loze protiv plamenjače, izbor fungicida za zaštitu prvenstveno ovisi o fenofazi u kojoj se nalazi biljka u trenutku primjene.

Za sve dodatne informacije o primjeni navedenih proizvoda možete se obratiti tvrtki AgroChem Maks na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Robert Vučinić, dipl.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

AgroChem Maks Plamenjača Vinova loza Zaštita Bolesti Uljane pjege Crna pjegavost Vinograd


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]