Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 16.08.2021. 12:00
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čitluk

Andrija Ćorić: Grožđe beremo isključivo ručno i to su nam najljepši dani u godini

Po nama poznatoj praksi, za vrhunska se vina nikada ne koristi grožđe koje je obrano mašinski, nego isključivo ručno, komentira Andrija Ćorić, jedan od nasljednika vinarije Podrumi "Andrija".

Foto: Arhiva porodice Ćorić
  • 1.088
  • 492
  • 0

Iako mnogi proizvođači prelaze na mašinsku berbu grožđa, u porodici Ćorić čiji se vinogradi nalaze se na visoravni Brotnja, u Paoči, posebnu čar doživljavaju baš u vrijeme berbe te, kako naglašavaju, ne planiraju uskoro preći na drugi sistem.

"Grožđe se bere ručno. Ne planiramo mijenjati tu praksu jer su to najljepši dani u godini kada se okupe svi naši dragi prijatelji, rođaci i poslovni partneri kako bi zajedno brali i uživali u berbi", ističe za Agroklub Andrija Ćorić, marketing menadžer i jedan od nasljednika vinarije Podrumi Andrija, koja je rezultat višedecenijske porodične tradicije.

Andrija Ćorić: Za vrhunska vina isključivo ručna berba grožđa

Dodaje da se, po njima poznatoj praksi, za vrhunska vina nikada ne koristi grožđe koje je obrano mašinski, nego isključivo ručno.

Iako u svom vlasništvu imaju i vinograde stare preko 60 godina, u 2021. postali su bogatiji za nove nasade autohtonih sorti na pet mikrolokacija u neposrednoj blizini vinarije. Ovaj put su pribjegli modernijem rješenju te su sadnju vršili strojno, što u Hercegovini i nije česta pojava.

Od ove godine bogatiji za nove nasade

Tekuća godina je izrazito teška za sve poljoprivredne proizvođače, što zbog suše i visokih temperatura, što zbog pojave bolesti i štetočina karakterističnih za aktuelne vremenske prilike. Međutim, Ćorići kažu da se to nije odrazilo na kvalitet njihovog vina i ostalih proizvoda.

"Kada je riječ o grožđu, mi smo zadovoljni kvalitetom i ove i prijašnje sezone. Nemamo problema sa bolesti, ali nam zato visoke temperature stvaraju male poteškoće koje uspješno rješavamo", napominje ovaj mladi vinar koji je ime dobio po djedu osnivaču.

Podrumi milionskog kapaciteta

Naime, njegov je djed davne 1938. godine osnovao vlastitu vinariju, a njegovi sinovi Valentin i Miro nastavili porodični posao te danas imaju podrume milionskog kapaciteta.

Osim što proizvode vlastito grožđe, otkupljuju ga i od lokalnih vinogradara te uz veliki izbor biraju samo ono najkvalitetnije. Vina od pomno odabranih plodova dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma opremljenog sopstvenom opremom, ali i savremenim dostignućima, sakupljanih sa posebnom pažnjom i strpljenjem članova ove porodice.

Najmodernija oprema i pomoć stručnjaka garantuju kvalitet vina, ali i autohtonih rakija i vinjaka koje također izrađuju. To dokazuju i brojne nagrade koje su osvojili, a neke od najznačajnijih su i one sa Sabatine, Decantera, festivala BeoWine, Vinovite te Mostarskog sajma. 

U ponudi su kvalitetna, vrhunska i arhivska vina

"Tradicija proizvodnje vina koju njegujemo već skoro 50 godina i kvalitetni proizvodi koji su provjereni kod naših kupaca, ono su što naš brend čini prepoznatljivim i drugačijim od ostalih", ističe naš sugovornik.

Marijan Bubola: Tko god da je probao strojnu berbu grožđa, ne vraća se ručnoj

Razvojem tržišta, predstavništvo su osnovali i u Zagrebu, a već dugi niz godina svoj asortiman plasiraju i u mnoge europske zemlje poput Njemačke, Švicarske, Belgije, Hrvatske, Poljske, Danske, Austrije, Srbije i Crne Gore, ali i u daleke Ameriku i Kinu.

U ponudi samo vrhunska, kvalitetna vina

Proizvode kvalitetna, vrhunska i arhivska vina, kao i prirodne rakije Lozovaču, Travaricu i Vinjak. Od sorti koje uzgajaju, najzastupljenije su one autohtone - Žilavka i Blatina, a uz njih rade i vrhunska vina od sorti Vranac, Syrah, Chardonnay.

Pogled na dio vinograda

Pandemija Covid-19 pogodila je cijeli svijet, a ponajviše ugostitelje, koji su jedni od najvećih kupaca vina.

"Izvoz nam je u jeku pandemije pao za 98 procenata, a tržište u Bosni i Hercegovini je zbog ograničenja palo na minimum. Pomalo se stvari vraćaju u normalu i nadamo se da će se tako i nastaviti te da će situacija sa korona virusom uskoro biti prošlost i da ćemo nastaviti sa normalnim životom", poručuje Andrija. 


Fotoprilog


Tagovi

Podrumi Andrija Andrija Ćorić Žilavka Blatina Vrhunska vina Berba grožđa Vinarija Ručna berba grožđa


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞