Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Apolitico
  • 25.01.2022. 16:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Apolitična vina bivšeg ministra, Tolušić predstavio Anđele s greškom i Čarugu

Naziv vinarije nije provokacija, već označava to što sam se okrenuo za 180 stupnjeva i posvetio onome što najviše volim raditi, a ide nam jako dobro jer smo dobili tri Decantera, kaže bivši ministar poljoprivrede. 

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
  • 2.580
  • 113
  • 3

Čak dvije etikete istog naziva Anđeo s greškom (crno i bijelo vino), Maestoso, Čaruga i vino iznenađenja bili su zvijezde večeri u zagrebačkom Vinskom klubu kojeg vodi sommelier Tomo Jakopović. Iz virovitičke vinarije Apolitico stigla su vina berbe 2020. od biranog grožđa iz Kutjeva i Baranje, finih voćnih nota i pitkosti iza kojih stoji bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U uvodnom predstavljanju, Tolušić je otkrio potencijal vinarije koja je na tržištu od 1. travnja 2021. godine, a do sada je proizvela 60.000 litara vina i 11 etiketa koju čine uglavnom svježa vina te četiri odležana i jedno desertno. Isto tako otkrio je velike planove o sadnji osam ha vinograda, bez graševine, već ove godine, te iskustva sa četiri gruzijske amfore, od kuda dolaze vina koja imaju cijenu 100 kuna plus PDV.  

Anđeo s greškom, Čaruga i pastuh Maestoso     

I prije samog kušanja prvih Apolitico vina, ona plijene pažnju zbog intrigantnih naziva i izgleda etikete, iza koje stoji studio Octopuss, a na kojima se nalaze crteži strip crtača Davora Schunka iz Virovitice te potiču na analiziranje vrste i tipa vina, ali i otkrivanje zanimljivih poveznica tradicije i modernog. Tako je naziv "Anđeo s greškom", posuđen s albuma grupe Vatra čiji je frontmen Ivan Dečak odrastao s Tolušićem u istoj ulici u Virovitici. Budući da su zajedno odrastali uz rock’n’roll intrigantna etiketa i vrlo zanimljivo vino posveta je tome.

S druge strane, legendarni slavonski hajduk Čaruga o kojem su snimani i filmovi i danas je sinonim za muškarca sklonog raznim nepodopštinama. "A kako je rođen u selu blizu Orahovice, u našoj županiji, nije puno trebalo da ga kreativci stave na etiketu vina jer je ovo vino baš takvo, razbojničko", otkriva Tolušić i dodaje kako je četvrta etiketa, Maestoso dobio ime po pastuhu Maestoso Dido zbog kojeg 1700. počinje priča o lipicancima u Slavoniji.

Anđeo s greškom, jedno od vina bivšeg ministra (Foto: M. Petković)

Kako se čulo, "Anđeo s greškom bijeli" u svojem sastavu ima 90 posto graševine i 10 posto chardonnaya. Ovo osvježavajuće, meko suho vino s ugodnim slasnim završetkom u kojem dominira voćnost jabuke, kruške i limunskih nota najprije je dvadesetak dana macerirano i fermentirano u amfori, a potom je 12 mjeseci odležalo u hrastovoj barrique bačvi.

Grožđe dolazi od kooperanata u Kutjevu, s položaja Kaptol i sela Radovanci kod Velike, koje je rodno selo enologinje Ivane Nemet, koja je, nakon što se okušala u više velikih slavonskih vinarija, novi izazov potražila u Virovitici. Do tog vinograda na 354 metara nadmorske visine se mora pješice, a prinos je 600-700 grama po trsu.

Nije htio odustati od amfora

"Kažu da su ova vina moja kreacija, ali ne bi ih bilo bez Tomislava, koji ih svaki dan 'doručkuje, ruča i večera", kaže Ivana Nemet dodajući da nisu imali iskustva s amforama, pa je cijeli proces bio zanimljiv.

"Nismo htjeli da vino bude odviše macerirano i zbog toga je u amfori odležalo samo 20 dana", objašnjava tehnologiju enologinja, koja je i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici. Svojim znanjem, iskustvom i kreativnošću, do blizu savršenstva je dovela predstavljena vina koja će zasigurno postati tražena među vinskim sladokuscima. Sommelier Jakopović, pohvalio je Anđela s greškom kao zanatski sjajno napravljeno vino.

Tolušić ističe da su amfore bile njegova ideja od koje nije htio odustati jer one daju vinu novu dimenziju, iako, kaže, nisu lake za održavanje, ali kada uđete u njih da ih operete posebnim postupkom, možete u glinu stavljati jedno za drugim bijelo i crno vino. "Što je posao našeg podrumara Mire i moj, a nas dvojica smo i zaposleni u vinariji", rekao je navodeći da su se oko njezinog imena, kao i oko korištenja Vinske omotnice, dugo lomila koplja, jer je na početku rada vinarija imala "manje ambiciozno ime", a cilj njezinog vlasnika, koji ima i obiteljsku tradiciju u proizvodnji vina na amaterskoj razini je da kroz godine postane "najbolja vinarija u Slavoniji".

Nakon Anđela s greškom, predstavljen je temperamentni chardonnay Maestoso, vino u boji jantara, kompleksnog mirisa prožetog dominacijom orašastih plodova koje je ležao u hrastovim bačvama od 500 litara. "Vina iz bačve imaju svoju draž jer ste u početku svaki dan u interakciji s njime, okrećete bačvu tako da dio vaše energije prijeđe i u vino", ističe Nemet.

Tri Decantera za prva tri vina 

Jakopović drži da je Maestoso klasičan primjer dobrog chardonnaya, kojem ni dimne note ne smetaju, ali se osjete. U ovom se vinu osjeti i velika slast.

Nakon bistrog, kristalnog Maestosa stigla je crna varijanta Anđela s greškom, kupaža cabernet sauvignona, merlota, frankovke i cabernet franca. I vina za ovog anđela ležala su u četiri amfore od 1100-1200 litara, a nakon maceracije i fermentacije napravljen je blend i vino je vraćeno u amforu. "Anđeo s greškom je lagan i baš kao njegov bijeli pandan, bogat voćnim aromama crvenog i crnog voća posebno višnje, borovnice i ribiza", ističe Jakopović.

Čaruga je drsko i bezobrazno vino, kaže Tolušić (Foto: M. Petković)

I na kraju, upoznali smo Čarugu, kupažu od 50 posto cabernet sauvignona i 50 posto merlota, kojeg je proizvedeno 4500 butelja. "Ovo je drsko i bezobrazno vino, a ležalo je u bačvama od hrasta i kestena", ističe Tolušić. Probali smo i iznenađenje večeri, desertno crno vino, Cuvée od 50 posto cabernet sauvignona, 40 posto frankovke i 10 posto crnog pinota, koje će oboriti s nogu sve one koje vole slatka i moćna vina.

Odgovarajaći na upite, Tolušić je kazao da se jednako trude za karton vina i za tisuću njih. Vinarija tek treba stati na noge, a etiketu je nazvao Apolitico jer od politike, u kojoj je bio niz godina, ne može pobjeći.

"Naziv nije provokacija, već označava to što sam se okrenuo za 180 stupnjeva i posvetio proizvodnji vina, onome što najviše volim raditi, a ide nam jako dobro jer smo dobili tri Decantera za prva tri vina koja smo proizveli što se rijetko događa", zaključio je Tolušić. 


Tagovi

Vinarija Apolitico Tomislav Tolušić Promocija vina Bivši ministar


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.