Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aukcija
  • 22.12.2020. 07:30

Bačva vina na aukciji prodana za više od 150.000 eura

Na Zachys aukciji je prodana bačva od 288 litara vina s imanja u Burgundiji, i to za vrtoglavu svotu novca.

Foto: Depositphotos/zlikovec (ilustracija)
  • 73
  • 100
  • 0

Bačva vina od 228 litara, jedina takva koju svake godine proizvede Jean-Marie Fourrier na svom imanju u francuskoj Burgundiji, nikada do sada nije bila dostupna javnosti. No, ove je godine, na europskom izdanju aukcije kuće Zachys (SAD) prodana za čak 136.400 funti, što je oko 150.630 eura, odnosno 660 eura po litri! 

Riječ je o vrlo malom vinogradu sorte Pinot noir, a koji se prostire na svega 0,046 hektara u mjestu Chambolle Musigny, u vinskoj regiji Côte de Nuits, u samom srcu Burgundije.  

Inače se crno Chambolle-Musigny vino smatra najzanimljivijim s ovoga mikrolokaliteta. Njegov bogat buke koji sadrži note ljubičica, jagoda i malina preko suhe šljive, tartufa do životinjskih, zahtijeva sofisticirana jela punih i slojevitih okusa. 

Fourrier ga je inače flaširao u 1,5 litarske magnum boce, ali će novi vlasnik sam moći odrediti format punjenja, navodi thedrinksbusiness

Na dražbi su zaradili i ostali proizvođači

Bačva je prodana u sklopu dražbe finih vina, a kupci su bili iz New Yorka, Londona, Pariza i Taipeija.

Osim ovoga, prodana su i mnoga druga pića. Tako je ukupno 1.298 lotova zaradilo 2,3 milijuna funti, a mnogi su nadmašili već visoke procjene. Tako su prodane i dvije bačve japanskog viskija Karuizawa Pearl Geisha Sherry za 34.720 funti, šest boca vina La Romanee s vinarskog imanja Comte Liger-Belaira iz 2009. godine za 27.280 funti, dok je još šest vina Corton Charlemagne iz Coche-Duryja iz 2014. prodano za 22.230 funti.

Zachys aukcije se održavaju online, a prema riječima Christy Erickson, europske voditeljice ove aukcijske kuće, Covid-19 ih ne ometa u prodaji. 

"Europska sezona prodaje postigla je velik uspjeh i s aukcijama u Hong Kongu i New Yorku mogla bi dovesti do najuspješnije godine do sada", zaključila je Erickson.


Tagovi

Aukcija Vino Bačva Francuska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.