Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna pjegavost rozgve
  • 16.03.2021. 12:40

Bakrenim preparatima na vrijeme zaštitite vinovu lozu od crne pjegavosti rozgve

Bolest se, objašnjava dr.sc Brankica Svitlica, najbolje prepoznaje po prezimjelom obliku patogena, crnim točkicama najvidljivijim upravo na suhim, uvenulim rozgvama.

Foto: YouTube / Print Screen
  • 786
  • 59
  • 0

Jedna od opasnih bolesti, a koja se uočava u vrijeme rezidbe je crna pjegavost rozgve (Phomopsis viticola) koju možemo pronaći u vinogradima diljem Hrvatske.

"Ima jednu prednost, a to je što je gljivična i protiv nje imamo pripravke, mjere suzbijanja, ali sve to treba činiti pravilno i stručno. Na vrijeme detektirati i držati u nekim okvirima“, kaže dr.sc Brankica Svitlica, profesorica s Veleučilišta u Požegi.

Potrebno napraviti radikalnu rezidbu

Bolest se, objašnjava, najbolje prepoznaje po prezimjelom obliku patogena, crnim točkicama najvidljivijim upravo na suhim, uvenulim rozgvama. "Stvaraju se lezije koje se mogu spajati i stvarati crtice, pravilno raspoređene. Ispod dolazi do ulaska zraka i u vrijeme hladnoće rozgva poprima bijelo-srebrnu boju, puca, stvaraju se niti i to su onda već poprilično velika oštećenja“, dodaje Svitlica.

Također, crna pjegavost može se prepoznati i po crnim piknicama kada krene vegetacija. Prezimjeti može i u pupovima, na peteljkama listova te vrlo rijetko i na bobicama. Na zelenim mladicama mogu se prepoznati crne točke čak i do sedmog internodija. Karakterizira ju i kasnije otvaranja pupova na prvom internodiju, dok se na drugom dijelu mladice čitav niz uopće ne otvori, a prolistaju samo oni na vrhovima. 

"To zapravo smanjuje urod, a nije dobro ni za uzgojni oblik koji se njeguje. Zato je kada ju se uoči potrebno napraviti radikalnu rezidbu kako bi se očuvao vinograd“, savjetuje stručnjakinja te dodaje kako se kod stolnog grožđa najčešće uočava kod sorti kardinala i žilavke, a jako je opasna za vinske poput frankovke, malvazije i plavca malog. 

Zaraženu rozgvu izvaditi iz nasada i zapaliti

Ako je bolest zahvatila većinu nasada jako ju je teško suzbiti, a da do toga ne bi došlo važno je na vrijeme koristiti agrotehničke mjere i preporučene pesticide. 

"Pripravci na osnovi bakra su ti koji su učinkoviti. Prvi tretman najbolje je napraviti u zimskoj zaštiti kada idemo s mineralnim uljima poput crvenog, modrog, kombinacija insekticida i fungicida na bazi bakra koji će ujedno uništiti infekciju“, objašnjava sugovornica za Poljoprivrednu televiziju. 

Tamo gdje je jača zaraza treba obaviti barem dva tretmana. Kada je mladica već istjerala nekih deset centimetara te 10-12 dana iza toga, kada su one 15-20 cm. 

Nakon rezidbe, napominje Svitlica, zaraženu rozgvu treba odmah izvaditi iz vinograda i zapaliti jer se bolest širi i na tlu oko loze. 

Više o zaštiti i suzbijanju crne pjegavosti pogledajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Crna pjegavost rozgve Vinova loza Gljivična infekcija Bakreni preparati Dr.sc Brankica Svitlica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]