Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 02.05.2017. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 01.-07.05.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 4.011
  • 198
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogradari u 2017. godini suočeni su s problemima u svojim vinogradima od niskih zimskih temperatura i smrzavanja vinograda, mraza u pojedinim vinogradima, nejednakog kretanja pupova i porasta mladica do napada crne pjegavosti te grinja akarinoza i erinoza. U većini vinograda porast mladica je oko 10 cm pa su stvoreni uvjeti za plamenjaču i pepelnicu te preporučujemo zaštitu vinograda s Antracolom Combi 2,5 kg/ha i Nativo 0,2 kg/ha, a može se dodati i močivi sumpor prema preporuci proizvođača ako vinogradar želi. U vinogradima gdje ima vunastih pupova ili su mladice oko 5 cm preporuka je Antracol WG 70 i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Ako su štete od mraza u vinogradu totalne tada nije potrebno štititi vinograd sve dok ne krene suočica ili spavajući pup. Mladice koje je mraz uništio ne režu se škarama ili se ne lome rukama kako se ne bi oštetile suočice koje mogu imati grozdove. Protiv grinja erinoza preporuka je Envidor 0,4 l/ha.

28.04.2017. Mladice oko 10 cm

Mladi vinogradi koji su lani posađeni štite se protiv pepelnice, plamenjače i grinja, a preporuka je Antracol WG 70 2 kg/ha, močivi sumpor prema preporuci proizvođača i Envidor 0,4 l/ha.

Korovi se mogu pošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine) Basta se ne preporučuje.

28.04.2017. Grinje erinoze

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Sredinom prošlog tjedna je na području Dalmacije, Istre i Primorja vladalo kišno vrijeme. Tako je u Poreštini palo gotovo 30 mm kiše po četvornom metru, u Pazinu 40 mm, Rijeci 63 mm, a Puli 22 mm, Zadru najmanje, 13 mm kiše. Vremenska prognoza za sredinu i kraj ovoga tjedna, kao i početak slijedećeg tjedna najavljuje nestabilno vrijeme s mogućnošću oborina već od četvrtka. Vinogradari zbrajaju štete od prošlotjednog mraza, posebice oni s Benkovačkog područja. Na navedenim položajima, najveće štete su zabilježene na ranijim sortama, posebice Syrachu.

Neki od proizvođača su prionuli odstranjivanju prozeblih mladica s ciljem provociranja porasta novih iz spavajućih pupova. Preporučujemo proizvođačima da takav zahvat na lozi izbjegavaju, jer uvijek postoji mogućnost porasta iz baze promrzlih mladica koje su u stanju čak i zametnuti cvat, odnosno grozd. Tako postoji mogućnost da bar jedan dio oštećenih mladica da rod, ili u konačnici mladicu koja će dogodine poslužiti rezidbi,odnosno nastavku formiranog uzgojnog oblika.

Štete, uz niže noćne temperature i relativno niže srednje dnevne temperature, na hladnijim položajima, prirodnim depresijama su uzrok zastoja vegetacije pa loza nije ušla u fazu intenzivnog porasta.

Na toplijim položajima svih navedenih vinogradarskih podregija gdje nema šteta od mraza ili su one minimalne, loza je ipak ušla u fazu "normalnog" rasta i razvoja za ovaj dio vegetacije, pa možemo reći da je u fazi početka intenzivnog porasta.

Prošlotjedna kiša, pa nadolazeća kiša u ovom tjednu te oslabljeni obrambeni potencijal loze vezan uz agroekološke uvjete, vinogradaru znače poziv na posebnu pozornost u zaštiti vinograda od bolesti. Ostvareni su svi potrebni uveti za infekciju i širenje biljnih bolesti. Tako i u ovom tjednu preporučujemo proizvode iz Bayerove palete koji vezanu uz ovu fenofazudaju najveću sigurnost u zaštiti vinograda. Zaštitu bi valjalo obaviti prije nadolazećih oborina.

Antracol Combi predstavlja kombinaciju dviju djelatnih tvari koje preventivno kontaktno, ali i sistemično kurativno predstavljaju sigurnu zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi vinove loze, a u kombinaciji sa sredstvom Nativo daje maximalnu sigurnost od mogućnosti razvoja i širenja pepelnice. Nativo WG je visokokvalitetan i pouzdan fungicid za pepelnicu tako da vinogradar unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima može biti siguran da će njegov vinograd ostati zdrav. Mikal Flash predstavlja standard u zaštiti vinograda već duži niz godina bez ikada zabilježene rezistentnosti. Sadrži dvije djelatne tvari. Prva D.T. je folpet koji djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost, a druga je fosetil-AL sistemik sa kretanjem prema korjenu silazno, i prema najmlađim dijelovima biljke uzlazno, jača stanične stjenke i time pomaže lozi u oporavku. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja spriječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije preporučujemo akaricid Envidoru dozi od 0,4-0,5l/ha.

28.04. Vinograd bez šteta od mraza. Niže temperature i nedostatak mikoroelemenata. Sjeverna Dalmacija.

Uz navedene proizvode za zaštitu također i dalje preporučujemo primjenu aminokiselinskih pripravaka koji pomažu oporavku loze od utjecaja lošijih klimatskih uvjeta koji su još prisutni u svim navedenim vinogradarskim podregijama.

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge, kao i ukoliko pogrešno aplicirano sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze.

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Nažalost, možemo samo potvrditi da su štete od mraza 22.04.2017. katastrofalne i nezapamćene čak i u kolektivnoj memoriji vinogradarstva na ovim prostorima pa su štete na pojedinim vinogorjima (Drniš, Imotski, Konavle, Smokvica, Blato na Korčuli, Nadin) praktično 100%-ne. U drugim vinogorjima štete se kreću od 50-80%. Poharano je više od 3.500 hektara. U jako oštećenim vinogradima berbe praktično neće biti što će vinogradarima nanijeti velike ekonomske štete čak i u narednoj sezoni zbog česte nemogućnosti da u ovoj godini obnove uzgojni oblik trsa i zbog povećane brige za vinograde da se što prije oporave. U praktično cijeloj Dalmaciji loza kreće ispočetka te možemo, osim na nekim lokalitetima koji su ostali koliko - toliko pošteđeni (Oklaj, Promina, Stankovci, Skradinsko zaleđe, vinogorja Brač i Hvar) reći da zaštita ide od samog početka, a tako i vegetacijska sezona. Sada, praktično možemo reći da su osnovna brige vinogradara i sanacija i zaštita, koja je unatoč svega neophodna jer za tjedan pred nama najavljuju promjenjivo vrijeme. Loza je zbog svega u jako osjetljivom i stresnom stanju i podložna obolijevanju, a i temperature su sve više i biljne bolesti će biti jako agresivne.

27.04.2017. Merlot, Drniš

Pošto vegetacija kreće u velikoj većini vinograda "iz nule" sa zaštitom krećemo praktično ispočetka. Osnovni problem je ponovno crna pjegavost. Preporučujemo Antracol WG 70 u kombinaciji s sumpornim pripravkom prema preporuci proizvođača.

Tamo gdje je velika oštećenost od mraza treba pričekati još par dana da se oštećene mladice još više sasuše i tada bi se već vidjele zone odumrlog tkiva od zdravog, ako ga ima. Spavajući pupovi će vrlo brzo krenuti te osušene mladice treba pažljivo ukloniti rezom da se ti pupovi ne oštete. Iskusni vinogradari će znati i koje mladice i potjerale pupove iz same glave treba ostaviti za prigoj dogodine te će pljevljenje biti iznimno važno u ovoj situaciji.

Što se tiče aminokiselinskih pripravaka, kao i biostimulatora napominjemo da je za njihovo usvajanje potrebna zelena masa te u vinogradima koji su oštećeni 90-100% treba pričekati novi izrast te ih obavezno koristiti. U vinogradima koji su polovično oštećeni te ima lisne mase u određenom postotku aminokiseline treba koristiti odmah i zajedno s zaštitnim sredstvima.

26.04.2017. Pošip, Dusina

Tjedan koji je pred nama će biti promjenjiv, uključivo i vikend pa treba pripaziti. Oni vinogradi gdje nije bilo šteta i gdje je porast mladica intenzivniji trebaju već sada prijeći na sistemičnu zaštitu i koristiti pripravke Antracol Combi ili Mikal Flash za suzbijanje plamenjače te Nativo WG 75 za zaštitu od pepelnice. Ukoliko imamo napad grinja sada se štete već dobro vide pa za suzbijanje uzročnika akarinoze i erinoze preporučamo Envidor SC.

Pojedina vinogorja (Pelješac, Promina), što zbog sortimenta, što zbog položaja imaju heterogenije fenofaze pa za one vinograde gdje je porast veći od 15-20 cm preporučamo korištenje pripravka Antracol Combi te pripravak Nativo za suzbjanje pepelnice.

28.04.2017. Kujundžuša, Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

_______________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Mraz


Partner