Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 03.07.2018. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 03.07.-08.07.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 3.248
  • 172
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Fenofaze vinove loze mijenjaju se skoro svakodnevno. U vinogorjima kontinentalne Hrvatske većina sorti je pred zatvaranjem grozda. Preporuka za zaštitu vinograda od sive plijesni je Teldor 1,5 l/ha. Kada se grozd zatvori, preparat više ne može dospjeti u unutrašnjost grozda odakle kreće siva plijesan. Svakako preporučujemo špricanje čitavog trsa, a ne samo zonu grožđa jer može doći do botritisa mladica i pupova pa će iduće godine biti slabija berba. Protiv pepelnice preporuka je Nativo 0,2 kg/ha uz dodatak močivog sumpora 3 kg/ha.

Cvrčke i moljce možemo suzbiti insekticidom Decis 100 u dozi od 0,12 l/ha. Profiler je idealan preparat protiv plamenjače zbog dugotrajnog djelovanja te uspješno štiti zaperke i mlade listove od bolesti. Berba grožđa očekuje se početkom kolovoza (ovisno o vremenu) pa treba pripaziti na karencu.

Nakon cvatnje obavlja se zelena rezidba (vršikanje) zbog smanjenja lisne mase. Vinograd ima bolju prozračnost te manji napad bolesti.

Pozor! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu može doći do zgrušavanja škropiva. Decis 100 je razgradiv na visokim temperaturama te preporučujemo špricanje u poslijepodnevnim satima.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5 l/ha u trake ispod trsova.

s
Lijevo - Pepelnica, desno - Zatvaranje grozda

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Nestabilno vrijeme krajem tjedna s manje oborina ne smanjuje intenzitet napada plamenjače, posebice na području sjeverne Damacije. Proizvođači koji nisu uspjeli spriječiti napad plamenjače imali su razvoj nove generacije i fruktifikaciju na zapercima. Nova generacija spora je sposobna za širenje iz razloga visokih jutarnjih vlaga, odnosno magle i kondenzacije kapljica na listu. Spore prenesene vjetrom imaju sposobnost novih zaraza u jednoj kapljici vode. Simptomi su u ovoj fazi razvoja vinove loze vidljivi na najmlađim dijelovima biljke, mladim listovima na vrhu i na zapercima.

U ovoj situaciji preporučujemo nastavak prskanja sistemičnim i kurativnim pripravcima iz Bayerove palete, a to su Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha i Antracol Combi 2,5-3 kg/ha. 

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. To praktički znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja.

Ono što je srž problema u zaštiti prošlog tjedna, a nastavit će se i u idućem, je problem pepelnice. U svim podregijama od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice, a na nekim položajima i masovnija. Pepelnica kao medij za svoj rast i razvoj ne traži kišu, već je dovoljna i visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. Toga je u proteklom tjednu bilo u izobilju, a sedmodnevna prognoza za iduće razdoblje najavljuje nastavak istih vremenskih uvjeta. To znači osobitu pažnju vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest.

Falcon u dozi od 0,4 l/ha uz 1/3 doze sumpornih pripravaka predstavlja nasigurniji odabir. Falcon 0,4 l/ha koji u svom sastavu ima tri djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno - "pere" napadnute dijelove grozda. U preporučenoj kombinaciji sredstava za zaštitu u ovom razdoblju je naveden i Teldor.

Praktički je zadnji trenutak za sigurnu zaštitu od sive plijesni. Grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja moramo reagirati i aplicirati sredstvo unutar površine grozda gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Ove vegetacijske godine su bili idealni uvjeti za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni u zelenoj fazi prije cvatnje. Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno prije berbe. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina. Zato sivu plijesan suzbijamo sada, sa najkvalitetnijim botricidom Teldor u dozi od 1,5l/ha.

Radovi u vinogradima će u idućem razdoblju biti polako svedeni na minimalnu razinu, prije početka šarka i kasnije očekivanja berbe koju za ranije sorte očekujemo sredinom kolovoza u Dalmaciji te treće dekade kolovoza za Primorje i Istru.

Neki od vinogradara će krenuti u reduciranje kvantitete s ciljem povećanja kvalitete grožđa i budućeg vina. Zelena rezidba (vršikanje) se obavlja ili će se obaviti u drugom navratu iz razloga bujnosti zaperaka, a jednako tako i zadnje kultivacije vinograda.

s
Lijevo - Esca Istra, desno - Malvazija, zatvoren grozd

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

U vinogradu su sada intenzivni radovi vršikanja i u mnogim vinogradima se ovo radi već drugi put i više. To govori i tome koliko je sezona uranila. Isto tako, oni vinogradari koji obrađuju međuredni prostor trebaju obaviti plitku obradu da zatvore pore i zadrže zalihe vlage, ali isto tako da rahljenjem pripreme tlo za moguću kišu.

Što se zaštite tiče, idemo prema zadnjim sistemičnim prskanjima i preporuke ostaju kao i prošli tjedan. Preporučujemo Antracol Combi za zaštitu od plamenjače te Nativo za suzbijanje pepelnice. Osim direktnog djelovanja na pepelnicu, Nativo ima i suspresivno djelovanje na sivu plijesan te je odličan izbor za ovaj dio vegetacije. 

Za suzbijanje sive plijesni ovo je ključno prskanje i praktički zadnje vrijeme i svima koji to nisu još odradili preporučujemo upotrebu pripravka Teldor SC. Kasnija prskanja nakon zatvaranja grozda nemaju učinkovitost ni blizu kao ovo. S Teldorom, ukoliko ima potrebe, možemo koristiti i Decis za suzbijanje druge generacije grozdovih moljaca.

U nekim osjetljivijim sortama (Chardonnay) trenutno mogu štete načiniti i druga generacija erinoznih grinja šiškarica. Preporučujemo upotrebu pripravka Envidor SC, a time rješavamo i probleme na početku s akarinozom.

Za suzbijanje štitastih ušiju preporučujemo Movento.

Rane sorte (pošip, muškat bijeli i žuti, razne stolne sorte) polako ulaze u zonu karenci pa treba paziti.

cs
Lijevo - Pošip, Vrgorac, desno - Šteta od tuče, Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Grinje Vegetacija Plamenjača Pepelnica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?