Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 06.06.2017. 09:00

Bayer savjeti za vinogradare 06.-12.06.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.496
  • 68
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Idući tjedan većina vinograda kontinentalne Hrvatske biti će u cvatnji. Kada vinograd cvate tada je najosjetljiviji na napad bolesti. Rizling Rajnski, Manzoni, Zeleni silvanac, Kerner, Sauvignon bijeli, većina stolnih, muškatnih sorte i još neke vinske sorte osjetljive su na botritis peteljke koja se pojavljuje prije i tijekom cvatnje pa zbog toga preporučujemo zaštitu vinograda najkvalitetnijim preparatima Mikalom Premium 3 kg/ha koji odlično djeluje protiv plamenjače i Luna Experiance 0,375 l/ha koja sprječava napad pepelnice i štiti peteljku od botritisa. Ako se vinograd ne štiti s Lunom Experiance, tada preporučujemo dodati sljedeći preparat protiv plamenjače i pepelnice - Teldor 1-1,5 l/ha. Kasnije sorte grožđa koje još neće cvasti mogu se štititi s Mikalom Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha te prije cvatnje ili nakon 14 dana s gore navedenim preparatima. Kada vinograd cvate nije poželjno bilo što raditi u vinogradu no ako zaštita nije obavljena mogu se špricati vinogradi i u cvatnji.

26.05.2017. Vinograd pred cvatnjom

Preporučujemo da se korovi između redova unište ako je moguće prije cvatnje zbog toga što nakon cvatnje kada se formira bobica prašina se diže na bobice pa je zaštita vinograda otežana.

U vinogradima gdje ima moljaca, cikada ili američkih cvrčaka, preporuka je špricanje prije cvatnje Decis 0,4 l/ha. U cvatnji se ne preporučuje špricanje insekticidima zbog pčela.

26.05.2017. Rak vinove loze (Agrobacterium tumefaciens)

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikalom Premium 3kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana.

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

Korovi se mogu ošpricati Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do tri godine) Basta se ne preporučuje.

26.05.2017. Loša aplikacija pesticida

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

U prošlotjednom razdoblju je vladalo izrazito sunčano, vruće i sušno vrijeme bez oborina. Cijelo to vruće razdoblje je praćeno izuzetno visokom relativnom vlagom zraka od 90-95% u svim navedenim vinogradarskim podregijama. Sve to je rezultiralo intenzivnim porastom loze, istovremenim početkom cvatnje kod kasnijih sorata (Malvazija, Žlahtina), kao i završetkom cvatnje kod kasnijih sorti toplijih položaja.

Loza je u vrlo osjetljivoj fenofazi što se tiče otpornosti na biljne bolesti i štetočine. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje stabilno vrijeme, ali visoke temperatura s visokom relativnom vlagom zraka. Manje količine oborina su prognozirane s 06. na 07. lipnja 2017. Uz maksimalne dnevne temperature i do 30°C, relativna vlažnost zraka će se kretati 0d 89%-93%. Upravo visoka relativna vlaga zraka uz visoke temperature upozorava proizvođače da je problem od plamenjače još uvijek visoko rizičan (kondenzacija vlage na listu iz razloga razlike temperatura noću i danju), a zaštita od pepelnice polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara. Ta opasnost će u ovim vinogradarskim podregijama dominirati idućih mjesec dana.

Radi se o tome da upravo ovakvi prognozirani vremenski uvjeti predstavljaju idealan medij za razvoj pepelnice (luga, oidija..), lat. Uncinula necator. Kraj cvatnje je i trenutak kada u plan zaštite moramo obvezno uvrstiti i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koja djeluju na sivu plijesan. Upravo je sada trenutak za prvi od tri obvezna tretmana. Botritis je u tzv "spavajućoj" fazi, hrani se mrtvom organskom tvari (ostacima cvijetova) i ukoliko ne reagiramo u smislu zaštite, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljni trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa.

03.06.2017. Kraj cvatnje, ranije sorte

Ovaj tjedan za suzbijanje bolesti preporučujemo kombinaciju tri visoko učinkovita pripavka iz palete Bayerovog programa zaštite u vinovoj lozi:

  • Mikal Premium F s tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu, preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače
  • Teldor kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni
  • Luna Experiance koji s dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućava sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati

Vrijeme je i za tretman protiv uzročnika zlatne žutice vinove loze Flavescence dorèe. Za infekciju i širenje ovih fitoplazmi odgovoran je američki cvrčak (Scaphoideus titanus) koji sisanjem sokova prenosi fitoplazmu FD unutar loze koja izaziva simptome potpunog sušenja trsa, a i cijelih vinograda. Vinogradar mora pratiti pojavu štetnika (žute ploče) i pravovremeno regirati u smislu zaštite. Sada je vrijeme za prvo prskanje vinove loze protiv ovog štetočinje, uz pridržavanje drugih mjera protiv pojave i širenja američkog cvrčka. Suzbijanje američkog cvrčka provodimo pripravkom Decis.

Lijevo - 03.06.2017. Fitoplazme, desno - 03.06.2017. Štitasta uš na lucnju, sorta Teran

Počela je migracija štitastih ušiju (Pseudococcus spp., Lecanium corni), kao informacija za vinogradare koji imaju problema s ovim tvrdokornim štetnikom. Upravo je migracija pokretnog stadija ovog štetnika idealni trenutak za kvalitetno suzbijanje.Za tu namjenu od ove sezone tvrtka Bayer raspolaže s pripravkom Movento. Movento® 100 SC je novi Bayerov jedinstveni insekticid širokog spektra i dugotrajnog djelovanja. Odlikuje se jedinstvenom osobinom u svijetu insekticida: 2-smjerna sistemičnost. Djeluje na sve sisajuće štetnike, pa osim djelovanja na štitaste uši, djeluje i na ličinke cvrčaka, filokseru, grinje i sl. Primjenjuje se u dozi od 0,75-0,95l/ha. Sredstvo se primjenjuje od početka formiranja bobica do faze zatvaranja grozda (BBCH 71-79).

Od radova u vinogradima koji su izvršeni prošli tjedan, s nastavkom u slijedećem, su uvlačenje mladica u armaturnu žicu (radovi bi trebali biti privedeni kraju), plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica. Pažnja vinogradara treba biti usmjerena ka brzom uočavanju pepelnice i pravovremenom regiranju u smislu zaštite vinograda. Početak slijedećeg tjedna, prema vremenskoj prognozi postoji mogućnost oborina do 5 mm kiše, što upućuje na potrebu redovite zaštite ovog tjedna s odabirom visokokvalitenih sredstava za sve bolesti i štetočinje, jer će se uvjeti za infekcije nastaviti.

03.06.2017. Uljana mrlja, plamenjača

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Već sada možemo govoriti da su vinogradi koji su pravilno štićeni iznimno zdravi. Ako pogledamo vremensku prognozu za slijedeći tjedan koja najavljuje dosta stabilno i vruće vrijeme, možemo govoriti o idealnim uvjetima za odličnu oplodnju i izlazak loze iz fenofaze cvatnje u većini vinogorja. Ukoliko su vinogradi potpuno zdravi, za one vinograde koji su u punoj cvatnji preporučujemo vinogradarima da, ukoliko je to moguće i ne prelazi ekstremno dugo rokove, da pričekaju dan-dva s aplikacijom jer na ovim temperaturama oplodnja ide vrlo brzo. Nakon toga vinogradi se moraju štititi prema programu jer će pomalo početi vrebati pepelnica.

Inače, fenofaze vinove loze, zavisno od sorte i položaja se polako razdvajaju pa imamo faze rasta od početka cvatnje i cvatnje u Imotskome do faze rasta bobica na položajima Lumbarda, Čara i Smokvica, južnim padinama Pelješca i na drugim povoljnim položajima. Zavisno od toga idu i preporuke. U onim vinogradima gdje je cvatnja završila za suzbijanje plamenjače preporučamo Mikal Premium F koji se može koristiti tri puta. Ukoliko je vinogradar već koristio Mikal Premium tri puta, onda preporučujemo pripravak Verita, koji također osim izvrsnog preventivnog djelovanja ima i odlično kurativno djelovanje. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo pripravak Luna Experiance. Naravno, ukoliko su ovi pripravci korišteni u dozvoljenim ponavljanjima onda preporučujemo Nativo WG 75.

Završetak cvatnje i čišćenje grozdića od ostatka cvijetova je idealna sredina za naseljavanje sive plijesni. Zbog biologije ove bolesti jedno od najvažnijih prskanja za njeno suzbijanje je upravo prvo prskanje nakon cvatnje. Preporučujemo Teldor SC 500. Ukoliko vinogradar zbog različitih razloga ne prakticira ovo prskanje, onda preporučujemo kombinacije koje osim 100%-nog djelovanja na ciljane bolesti plamenjaču i pepelnicu djeluju i na sivu plijesan u velikom postotku. Te kombinacije su Mikal Premium F+ Luna Experiance i Mikal Premium F+ Nativo WG 75.

28.05.2017. Plavina, Oklaj

Upitna rečenica vinogradara "Koliko ide sredstva na 100 litara vode" i nepotpun odgovor je zavio u crno mnogo proizvođača. Apeliram na kolegice i kolege iz poljoljekarni da, iako je to ponekad teško izvedivo zbog gužve, odvoje par minuta te upitaju proizvođača kojom tehnikom obavlja aplikaciju (atomizer, leđni atomizer, traktorska ili prskalica na motokultivatoru, leđna prskalica,) jer odgovor "Na 100 litara vode ide toliko i toliko sredstva" je često put u propast sezone. Proizvođaču se mora objasniti razlika između doze i koncentracije. Koncentracija dolazi u obzir samo u onim tehnikama aplikacije koje koriste približno 1.000 i više litara vode po hektaru. Za sve tehnike aplikacije (atomizeri) koje koriste manje vode podatak o količini sredstava na 100 ili 300 litara je potpuno irelevantna. Za njih je jedina prava informacija ona o dozi sredstva na površinu!

Pokretni stadiji raznih štitastih ušiju su sada u početku faze prelaska na mladice dijelove i vrlo brzo će se vidjeti štete. Za suzbijanje ovih štetnika do sada nije bilo efikasnog sredstva no pojavom Moventa na tržištu situacija se promijenila te za one vinogradare koji imaju problema s ovim štetnicima preporučujemo ovo sredstvo čijim korištenjem imaju sigurno rješenje.

03.06.2017. Pošip, Čara

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo