Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 06.07.2015. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 06.-12.07.2015.

Osim plamenjače i pepelnice, u vinogradima su također sve prisutnije opasne bolesti za koje još nema lijeka - ESCA i Fitoplazma. Zaražene trsove najbolje je iskrčiti.

  • 946
  • 42
  • 0

Prema svim dosadašnjim prognozama i stanjima u vinogradima, jasno je kako će ova godina biti doista odličnog uroda. No i dalje treba voditi računa na moguće pojave bolesti zato redovito pregledavajte svoje vinograde. U nastavku pročitajte što za ovaj tjedan imaju za reći Bayerovi stručjaci.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Plamenjača na bobicama

Rane sorte grožđa su zatvorile grozdove i dobivaju prevlaku na bobicama (mašak) čime dobivaju veću otpornost na plamenjaču i pepelnicu, dok su kasnije sorte sada pred zatvaranjem grozda. Preporučuje se zaštita vinograda pripravcima Teldor (1,5 l/ha), Nativo (0,2 kg/ha) i Profiler (2,5 - 3 kg/ha), tim redoslijedom stavljanja preparata u vodu. Toplo i sunčano vrijeme onemogućava razvoj plamenjače, no pogoduje razvoju pepelnice. Kod skidanja listova u zoni grožđa potrebno je pripaziti na štete koje mogu nastati na osjetljivim sortama od sunca s južne i zapadne strane grozdova. Rizling rajnski je jedna od najosjetljivijih sorata pa se preporučuje oprez kod skidanja listova. Simptomi na bobicama su slični kasnoj plamenjači. Navedena preporuka štiti vinograde oko 14 dana.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima jer je lani došlo do ispiranja hranjiva iz tla zbog velikih količina oborina. Vinogradima treba vratiti hranjivo i dobro ih prorahliti. U vinogradima su također sve prisutnije opasne bolesti za koje još nema lijeka (ESCA i Fitoplazma). Zaražene trsove najbolje je iskrčiti.

Ovih dana u nekim se vinogorjima očekuju napadi moljaca druge generacije koji mogu napraviti značajnu štetu. Ako vinogradi nisu u integriranoj proizvodnji, moljci se mogu suzbiti pripravkom Decis (0,4 l/ha). Prskanje korova po vjetru ili jakom suncu izaziva isparavanje aktivnih tvari koji padaju na listove loze i pojavljuje se palež. Prskanje korova može se napraviti pripravkom Basta 15 (2 l/ha) u trake ispod redova vinograda. Mlade vinograde također treba zaštititi protiv bolesti. Preporučuje se Mikal Premium (3 kg/ha) protiv plamenjače i Luna Experience (0,375 l/ha) protiv pepelnice.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Izrazito toplo i sunčano vrijeme, maksimalnih dnevnih temperature od 31-34 °C vladalo je cijeli prošli tjedan. Ovakvo vrijeme, s visokom maksimalnom dnevnom relativnom vlagom zraka od preko 90%, znak je za brigu svakom vinogradaru jer je idealan medij za infekciju i širenje pepelnice. Spori pepelnice nije potrebna kiša, odnosno kapljica vode za infekciju, već samo visoka vlaga, dok s druge strane visoke temperature inhibiraju mogućnost infekcije plamenjačom. Velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama rezultiraju jutarnjom rosom pa je spori plamenjače, uz samo jednu kap, potrebno da prodre kroz puč i inficira list.

Uvijanje lista - zlatna žutica

Fenofaza zatvaranja grozda je vrijeme za drugo tretiranje loze protiv sive plijesni. Ovo je ujedno i najznačajnije te najučinkovitije prskanje protiv sive plijesni. Spore botritisa koje su smještene u unutrašnjosti grozda trebaju biti uništene prije zatvaranja. Simptomi koji se javljaju u jesen, a uslijed većih kiša i vlaga, rezultiraju truleži grožđa pred dozrijevanje i oni su upravo posljedica netretiranja loze u ovo vrijeme. Zato sivu plijesan valja suzbiti sada i to s najkvalitetnijim botricidom Teldor (1,5 l/ha).

Prognoze za iduće kratkoročno razdoblje kažu nastavak vrućeg, sparnog vremena s mogućnošću manje kiše sa srijede na četvrtak. To navodi na nastavak pozornosti vinogradara da dobra zdrastvena stanja vinograda ove godine održe i do kraja sezone. Za zaštitu od pepelnice, uz pripravak Luna Experience (0,375 l/ha), i dalje se preporučuju sistemični pripravci: Falcon (0,4 l/ha) na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta, Folicur (0,3 l/ha) tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen, te Nativo (0,2 kg/ha) ukoliko nije korišten tri puta, a očekuje se mogućnost infekcije. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučuje se pripravak Profiler (2,5 - 3 kg/ha). Tretman pripravkom Profiler daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje.

Odrasli oblik američkog cvrčka

Ove je godine izrazito zabrinjavajuće, osobito na području Istre, širenje vrlo opasnih infektivnih žutica fitoplazma. Zamijećena je pojava zlatne žutice vinove loze Flavescence dorèe. Pojava je osobito izražena na određenim položajima Bujštine, a primijetno je i širenje na druge određene položaje. Simptomi su žućenje lista (kod crnih sorata smeđenje) i uvijanje lišća od ruba prema dolje. Rubovi lišća počinju se uvijati prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled. Patološke promjene vidljive su i na mladicama. Skraćeni su internodiji pa je lišće gušće raspoređeno. Odrvenjavanje mladica je poremećeno tj. mladice potkraj ljeta ili početkom jeseni ne odrvenjavaju, već ostaju zelene pa se tijekom zime smrzavaju. Cijeli se grozdovi smežuraju i suše. Oboljeli trsovi obično odumiru nakon 2 do 3 godine. Za infekciju i širenje ovih fitoplazmi odgovoran je američki cvrčak (Scaphoideus titanus) koji sisanjem sokova prenosi fitoplazmu FD unutar loze koja izaziva opisane simptome.

Vinogradar mora pratiti pojavu štetnika (žute ploče) i pravovremeno reagirati u smislu zaštite. Početak srpnja je vrijeme za prskanje vinove loze protiv ovog štetočinje, uz pridržavanje drugih mjera protiv pojave i širenja američkog cvrčka. Suzbijanje američkog cvrčka provodi se pripravkom Decis (0,4 l/ha).

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Bayer - snažni, ali nježni pripravci

Vrućine i pepelnica - to je ono osnovno o čemu trebaju razmišljati svi vinogradari u obje podregije i u svim vinogorjima. Najavljene vrućine nam govore da se nastavljaju povoljni uvjeti za vinogradare što se tiče suzbijanja plamenjače, no borba s pepelnicom nije završila. Da ponovimo, pepelnici ne treba kiša, optimalne temperature za njen razvoj i širenje su oko 30 °C i više te, ukoliko se zanemari, može se eksplozivno širiti te poharati cijeli urod. Pošto je ostalo samo par prskanja do kraja sezone zaštite, zaista bi bila šteta ispustiti iz ruku berbu koja, u najmanju ruku, obećava izvrsnošću. Da treba biti oprezan govore pozivi iz cijele Dalmacije o ostvarenim primarnim zarazama pepelnicom, naročito na osjetljivijim sortama (chardonnay, maraština, malvasija dubrovačka itd.). No one su u početnim fazama, lokalne, i mogu se zaustaviti, ali ne i zanemariti.

Šibenik, muškat bijeli - primarna zaraza pepelnicom

U svim vinogorjima može se, ukoliko se ovo vrijeme nastavi za naredna prskanja, načelno reći da su zadnja sistemična te u nizu sorti koje će se ranije brati može se već razmišljati o karencama. Naravno, ukoliko se okiši, vinogradari se moraju prilagoditi vremenskim situacijama, a ne "Sv. Petru i Pavlu ili Sv. Iliji" kao vremenskim vodiljama prestanka zaštite. Fenofaze vinove loze su, prema konzultacijama s kolegama i vinogradarima, ne samo nadoknađene nakon prvotnog kašnjenja, već su i deset do petnaest dana uranile. To nam sve obećava vrsnu berbu. Na ekstremnijim položajima, kao i na onim koji su dobiveni melioracijom krša, ne bi bila loša jedna dobra kiša jer, ukoliko se nastavi sušno vrijeme i ekstremne vrućine, već postoji opasnost od suše. Za ovakve vinograde preporučuje se korištenje aminokiselinskih hranjiva preventivno da se izbjegne odbacivanje lišća u donjim etažama, a time i forsirana prijevremena zrioba.

Preporuke za zaštitu ostaju slične prošlom tjednu jer je naglasak ostao na pepelnici. Za suzbijanje pepelnice preporučuje se upotreba pripravaka Falcon (0,4 l/ha) koji ima i kurativna svojstva ili Luna Experience (0,375 l/ha). Osim maksimalne učinkovitosti u suzbijanju pepelnice, Luna Experience iz iskustva s terena pokazuje dobro sporedno djelovanje na sivu plijesan. Za suzbijanje plamenjače izvrstan izbor je Profiler (2,5 - 3 kg/ha) koji u ovim uvjetima osigurava vinograd od plamenjače čak do 15 dana.

U svim vinogorjima, ukoliko se želi osigurati od sive plijesni, zadnje je vrijeme za visokoučinkoviti tretman protiv ove bolesti, za koji se preporučuje Teldor (1,5 l/ha).

Još nije prošlo vrijeme za tretman protiv trenutne generacije akarinoznih grinja i ovim tretmanom može se riješiti puno problema za slijedeću vegetaciju. Bilo bi dobro, zbog ekstremnih vrućina, koristiti i aminokiselinske pripravke koji će pomoći lozi da prebrodi eventualni stres. Gotovo svi aminokiselinski pripravci na tržištu mogu se miješati s gore navedenim pripravcima te nije potreban poseban prohod, što korištenje ovih pripravaka čini iznimno povoljnim.

Jeste li znali?

Starenjem, crna vina postaju svijetlija, a bijela vina tamnija!

Za dodatne savjete kontaktirajte Bayerove stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata.


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Bayer savjeti Savjeti za vinogradare Zaštita vinove loze ESCA Fitoplazma Pepelnica Plamenjača vinove loze Zaraženi trsovi Moljci druge generacije Teldor Luna Experience Profiler Nativo Mikal Premium


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]