Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 19.06.2018. 18:30

Bayer savjeti za vinogradare 18.06.-25.06.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 451
  • 26
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

U proteklom tjednu ponovno je vladalo nestabilno vrijeme s obilnijim padalinama sredinom tjedna. Pojedini lokaliteti (Popovo polje, Trebinje) su nastradali i od tuče. Za sljedeći tjedan meteorolozi opet najavljuju određene padaline, posebno u Istočnoj Hercegovini. Po svemu sudeći, pred vinogradarima su novi izazovi i cjelokupna situacija svrstava ovu sezonu u jednu od najzahtjevnijih u proteklih desetak godina.

Plamenjača je primijećena u cijeloj Hercegovini, potencijal za zarazu je jako visok i treba nastaviti s ozbiljnom zaštitom. 

Fokus zaštite ipak polako prelazi na borbu protiv pepelnice i ona u ovom dijelu godine može napraviti puno veće ekonomske štete, nego plamenjača. Vladaju idealni uvjeti za razvoj i širenje ove bolesti i najbolje je djelovati preventivno. Treba poštovati razmake između tretiranja, dozu po hektaru te koristiti najkvalitetnije preparate. Jedino tako možemo sačuvati vinograd. 

Fokus je na pepelnici (Foto: Wikimedia Commons/Rotatebot)

Vinogradarima koji su pogođeni tučom preporučujemo dodavanje aminokiselina u sklopu zaštite te najsigurniji pripravak u borbi protiv sive plijesni, Teldor

Mikal premium F je pravo rješenje za plamenjaču vinove loze, djeluje dugotrajno i kurativno te nam omogućava da sačuvamo vinograd, čak i u ovako zahtjevnim sezonama. 

Za proizvođače koji su koristili Mikal premium F u blok tretmanima tri puta po programu, za daljnju zaštitu preporučujemo ništa manje učinkovit pripravak Verita  u dozi od 2,5-3 kg /ha ili Profiler u dozi od 3 kg/ha.

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak  Luna experience u dozi od 0,375 l/ha. Treba napomenutu da Falcon i  Luna experience imaju i kurativno djelovanje - ako je već došlo do zaraze, bolest će biti “blokirana“.

Ukoliko su vinogradari već odradili po dvije aplikacije  Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG.

Na većini položaja grozdovi su u fazi "pred zatvaranje" i poželjno je odraditi tretman protiv sive plijesni, pogotovo na onim sortama koje su osjetljive na ovu bolest. Teldor je pravo riješenje za vas.

Na položajima koji imaju veći napad žutog i pepeljastog moljca, koristiti pripravak Decis 100 u dozi od 0,125 l/ha, koji također suzbija Američkog cvrčka, vektora fitoplazme.

U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15.

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza 18.06.2018.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Mostarsko vinogorje - Hercegovina

Razvoj bobica

Plamenjača

Mikal Premium F ili

Profiler

3 kg/ha

3 kg/ha

Pepelnica

Falcon ili

Luna Experience

0,4 l/ha

0,375 l/ha

Siva plijesan

Teldor

1,0 – 1,5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob: Ivan Nižić, +387 63 372 773; ivan.nizic.ext@bayer.com 

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Plamenjača Pepelnica Zaštita Vegetacija Fenofaza Siva plijesan Botritis Žuti moljac Pepeljasti moljac Američki cvrčak


Partner