Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 24.04.2017. 17:00

Bayer savjeti za vinogradare 24.04.-01.05.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 3.955
  • 190
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Hladno, kišovito i u gorskim krajevima snježno vrijeme zaustavilo je rast mladica vinove loze. Temperature su pale na maksimalnih 5-6 °C, a bilo je i mraza u vinogorjima kontinentalne Hrvatske. Kada prijeti mraz mladicama i pupovima vinove loze može se pomoći dimljenjem ili špricanje vodom ili pravljenjem vjetra. Dan, dva prije očekivanog mraza preporučujemo ošpricati vinograde s aminokiselinama jer mogu pomoći lozi da bolje podnese mraz. U vinogradima gdje je bio mraz ne treba odstranjivati smrznute mladice jer će one otpasti.

20.04. Nejednako kretanje mladica

Kada štete od mraza nisu velike prvo se šprica s aminokiselinama pa nakon toga s škropivom. Preporuka je Antracol WG 70, 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Zbog hladnoće grinje će praviti veće štete na mladim pupovima. Preporuka je Envidor 0,4 l/ha. Idućih nekoliko dana temperatura će porasti pa je preporuka drugo špricanje vinograda, a gdje su mladice preko 10 cm preporuka je Antracol Combi 2,5 kg/ ha i Nativo 0,2 kg/ha.

U travnju se sade novi vinogradi ili se obavlja dosadnja starijih vinograda.

Korovi se mogu ošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine) Basta se ne preporuča.

20.04. Snijeg i mraz u vinogradu

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošlotjedna najava prognoznih službi o mogućnosti zahlađenja s mogućom pojavom mraza se nažalost pokazala točnom. Tako su u ovim navedenim podregijama s 21. na 22.04 2017. temperature naglo pale i izazvale značajne štete od mraza, naročito na zadarskom području. Minimalne temperature su se spustile ispod ništice.

U Zadarskoj županiji su zabilježene i 100%-tne štete, osobito položaj Nadina te veći dio Benkovačkog kraja, iako su proizvođači pokušali smanjiti štete cijelo noćnim paljenjem guma u svrhu dizanja temperatura iznad kritične. Na žalost nisu uspjeli. Također su značajnije štete zabilježene i na području Baštice, osobito na stolnim sortama koje su u fazi intenzivnijeg porasta. Zapadni dio Zadarske županije je ostao pošteđen od šteta uvjetovanih mrazom.

23.04. Teran, Stancija Fava; Novigrad, Istra - bez šteta

U Primorsko-goranskoj županiji su na određenim položajima minimalne dnevne temperature spuštene i do -3°C. Procijenjene štete u Vrbničkom polju na određenim hladnijim pozicijama iznose i do 40%.

U Istri na područu Pazinštine su zabilježene minimalne temperature i do -6°C na visini od 5 cm. Na hladnijim pozicijama, prirodnim mikrodepresijama nekih lokaliteta Pazinštine, Poreštine i Bujštine su procjene šteta do 30%.

To cjelotjedno hladno vrijeme za posljedicu ima ili direktnu štetu na mladicama u vidu ožegotine od niskih temperatura ili staganaciju vegetacije odnosno porasta loze. Sad je, s obzirom na hladnije vrijeme, još izraženija mogućnost značajnije pojave grinja uzročnika akarinoze i erinoze tamo gdje je loza na sreću "preživjela" udar mraza.

23.04. Malvazija, Stancija Fava; Novigrad, Istra - bez šteta

Prognoza vremena za tekući tjedan ukazuje na nastavak hladnijeg i nestabilnijeg vremena s kišom od 27.-28.04.2017. Direktne štete na lozi, oslabljeni porast rezultiraju i oslabljenim obrambenim potencijalom loze i njenom smanjenom otpornošću na napade bolesti i štetnika. To vinogradaru ukazuje i na poseban oprez u smislu zaštite loze. Ukoliko do sada nije reagirao, vinogradaru toplo preporučujemo upotrebu aminokiselinskih, "antistres" pripravaka u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu loza od bolesti i štetnika. S obzirom na štete, oslabljeni obrambeni potencijal loze, zastoj u porastu, kvalitetnim odabirom sredstava možemo reagirati preventivno i spriječiti napad bolesti na vrijeme.

22.04. Štete od mraza, Baštica, Zadar

Antracol Combi predstavlja kombinaciju dviju djelatnih tvari koje preventivno kontaktno, ali i sistemično kurativno predstavljaju sigurnu zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi vinove loze, a u kombinaciji sa sredstvom Nativo daje maximalnu sigurnost od mogućnosti razvoja i širenja pepelnice. Mikal Flash predstavlja standard u zaštiti vinograda već duži niz godina, i sadrži dvije djelatne tvari. Prva D.T. je folpet koji djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost, a druga je fosetil-AL sistemik s kretanjem prema korjenu silazno i prema najmlađim djelovima biljke uzlazno. Al fosetil ujedno jača stanične stjenke i time pomaže lozi u oporavku. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. Kako je i razvoj "divlje" loze iz podloge u intenzivnoj fazi, tako se ne preporuča daljnja primjena herbicida na bazi glifosata u prskanju korova. Glfosat se translocira putem poprskane "divlje" u korjenov sustav te nadzemne dijelove i može ozbiljno oštetiti cjelu biljku te izazvati sušenje iste. Tretiranje korova sredstvima na bazi glufosinata (Basta 15) omogućuje efikasno suzbijanje korova u vegetaciji bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge.

U videu pogledajte štete od mraza u Baštici u Zadru.

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Jedna riječ najbolje opisuje stanje u gotovo svim vinogorjima nakon svitanja u subotu, 22.04.2017. a to je - katastrofa! Već oko 10 sati vidjeli su se razmjeri štete od niskih temperatura koje se se spustile i do -6 stupnjeva na većini vinogorja. Mladice su izmrzle do osnove, a kako su bile u fazi odvojenih grozdića štete u smislu uroda su ogromne. Štete su 100%-tne u vinogorjima Imotski, Konavle, Vrlika, Nadin, Oklaj, Promina, Drniš. Zatim unutrašnjost Pelješca, Smokvica, Blato na Korčuli. U Čari su štete oko 60-70%. U najvećem vinogorju - Vrgoračkom, štete su 100%-tne na području Staševice, Dusine i centralnog dijela polja, dijelu Otrić seoca i Kobiljače. Na drugim dijelovima Pojezerja štete su od 70-80%.

Ostali su donekle pošteđeni vinogradi na području Stankovaca i Čiste Velike, ali su i tamo štete oko 50%.

24.04. Kujundžuša

Zbog svega navedenog preporuke se odnose na saniranje nastale štete. Izmrzle mladice treba odstraniti da bi se aktivirali spavajući pupovi iz kojih će se razviti prigojna mladica za dogodine. Većina spavajućih pupova na kratkim uzgojnim oblicima je nerodna pa vinogradari nažalost ne mogu računati na urod. Oni vinogradari koji režu na dugo rodno drvo mogu računati na poneki grozd iz spavajućih pupova, ali moraju razmisliti da će zaštita u takvom vinogradu morati biti identična zaštiti kao da je pun urod. Za one vinogradare koji nemaju 100%-tne štete preporučamo da odmah upotrijebe aminokiselinske pripravke koji pomažu biljci da prebrodi stres. Aminokiseline se mogu miješati s Antracolom WG 70 i sumpornim pripravcima te se može uklopiti i zaštita. Tretman aminokiselina se treba ponoviti nako 4-5 dana. Bakreni pripravci se ne smiju koristiti jer bakar koči vegetaciju jednim dijelom pa nije preporučljiv za ove situacije.

24.04. Merlot, Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

_________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Suzbijanje Bolest Snijeg Mraz Prskanje Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.