Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 26.06.2018. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 26.06.-01.07.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.937
  • 114
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Fenofaze vinove loze mijenjaju se skoro svakodnevno. U vinogorjima kontinentalne Hrvatske većina sorti je pred zatvaranjem grozda. Preporuka za zaštitu vinograda od sive plijesni je Teldor 1,5 l/ha. Kada se grozd zatvori, preparat više ne može dospjeti u unutrašnjost grozda odakle kreće siva plijesan. Svakako preporučujemo špricanje čitavog trsa, a ne samo zonu grožđa jer može doći do botrytisa mladica i pupova pa će iduće godine biti slabija berba. Protiv pepelnice preporuka je Nativo 0,2 kg/ha uz dodatak močivog sumpora 3 kg/ha.

Cvrčke i moljce možemo suzbiti insekticidom Decis 100 u dozi od 0,12 l/ha. Profiler je idealan preparat protiv plamenjače zbog dugotrajnog djelovanja te uspješno štiti zaperke i mlade listove od bolesti. Berba grožđa očekuje se početkom kolovoza (ovisno o vremenu) pa treba pripaziti na karencu.

Nakon cvatnje obavlja se zelena rezidba (vršikanje) zbog smanjenja lisne mase. Vinograd ima bolju prozračnost te manji napad bolesti.

Pozor! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu, može doći do zgrušavanja škropiva. Decis 100 je razgradiv na visokim temperaturama te preporučujemo špricanje u poslijepodnevnim satima.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5 l/ha u trake ispod trsova.

d
Lijevo - Pepelnica, desno - Zatvaranje grozda

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

I prošli tjedan je kao po pravilu cijele sezone opet bilo nevremena popraćenog s velikom količinom kiše u Istri na području Rovinja s preko 150 mm u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Na ostalim položajima ove tri podregije su bile kiše, gotovo svugdje značajnijih količina od 30-50 mm kiše po centimetru kvadratnom. Godina svakako podsjeća na 2014. godinu po svojim klimatološkim obilježjima, posebice ukoliko se ostvare i ovotjedne prognoze po kojima se početkom i krajem tjedna opet očekuju oborine, doduše manjeg intenziteta.

Oborine u ovom dijelu vegetacije su skroz dobrodošle, ali pod uvjetom da vinogradar i dalje posvećuje poseban oprez na napad plamenjače, kao da i sukladno tome koncipira nastavak kvalitetne zaštite od napada ove bolesti. Svakako bi preporučili nastavak tretiranja sistemičnim pripravcima, nikako još prijelaz na kontaktne proizvode.

Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. Ukoliko proizvođač i dalje ima aktivnu infekciju u vinogradu, sada na novom porastu, preporučujemo proizvod Verita s izraženom kurativnom sposobnošću, kao i Antracol Combi, kao stari i dobro provjereni proizvod za suzbijanje ove bolesti. Fenofaza je zatvaranja grozda i zadnji je trenutak za apliciranje proizvoda za zaštitu od sive plijesni.

Stoga još jednom napominjemo: grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja moramo reagirati i aplicirati sredstvo unutar površine grozda gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Ove vegetacijske godine su bili idealni uvjeti za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni u zelenoj fazi prije cvatnje. Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno pred berbu. Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina.

Zato sivu plijesan suzbijamo sada, najkvalitetnijim botricidom Teldor, u dozi od 1,5l/ha. Visoka temperatura i relativna vlažnost zraka koja je posebice naglašena već 20-25 dana samo nastavljaju idealni medij za pojavu i nastavak širenja pepelnice, koja u nekim vinogradima Istre i sjeverne Dalmacije zadaje dosta glavobolje.

Napominjemo proizvođačima koji koriste pripravak Falcon, da u slučaju jačeg napada i potrebe blokiranja već vidljivih simptoma podignu dozu Falcona po ha na 0,5 l/ha + dodatak ½ doze nekog močivog sumpora. Nije potrebno stavljati veće doze sumpora ili ih značajno povećavati kao u nekim primjerima gdje se količina sumpora podigla čak i do dva puta u odnosu na preporučenu punu dozu. To samo može izazvati kontraefekt i smanjiti djelovanje Falcona.

Za zaštitu od pepelnice i dalje preporučujemo sistemične pripravke:

  • Falcon 0,5L/ha na mjestima gdje je najjači pritisak od pepelnice, a Falcon se nije koristio više od dva puta.
  • Folicur EW 250 0,5l/ha tamo gdje smo već iskoristili Falcon dva puta i gdje pritisak bolesti nije toliko naglašen.
  • Nativo 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta, a očekujemo mogućnost infekcije.

Vrijeme je i za tretiranje protiv druge generacije američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), uzročnika zlatne žutice vinove loze (Flavescence dorèe). Američki cvrčak (Scaphoideus titanus) sisanjem sokova prenosi fitoplazmu FD unutar loze koja izaziva simptome zlatne žutice.

Vinogradar mora pratiti pojavu štetnika (žute ploče) i pravovremeno reagirati u smislu zaštite. Suzbijanje američkog cvrčka provodimo pripravkom Decis. Kod nekih proizvođača, ovisno o mikro lokacijama, primijećena je pojava puzajućih oblika štitastih ušiju druge generacije na zelenim dijelovima loze, čak i listovima. Polako dolazi do stvaranja voštanog sloja koji štiti odrasli oblik. U ovim situacijama preporučujemo koristiti pripravak Movento u dozi 0,9 l/ha. Movento će svojim izrazito sistemičnim djelovanjem suzbiti štitastu uš, čak i ukoliko je već zaštićena voštanom prevlakom.

Također svojim djelovanjem na sve sisajuće štetočine jednim tretmanom suzbijamo i grinje šiškarice druge generacije, filokseru kao i već navedenog vektora zlatne žutice - američkog cvrčka.

cd
Lijevo - Plamenjača na bobicama, desno - Voštane prevlake na listu

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Zahlađenje proteklog tjedna s oborinama nije pogodovalo pepelnici, ali je pogodovalo plamenjači, tako da imamo dosta zaraza mladog rasta i prirasta zaperaka nakon vršikanja. No, ove zaraze imaju manju ekonomsku štetnost nego, naravno, zaraze aktivnog lišća ili grozdića. Grožđe svojim fazama pomalo izlazi iz zone opasnosti od zaraze i sada treba čuvati lisnu masu zbog kvalitete prinosa i očuvanja kondicije loze te samnjenja potencijala zaraze za sljedeću godinu. Povećanjem temperature se povećava opasnost od pepelnice, ali i ona pomalo prolazi, no potreban je maksimalan oprez. Da ponovimo, pepelnici ne treba kiša, optimalne temperature za njen razvoj i širenje su oko 30 stupnjeva i više te ukoliko se zanemari može se eksplozivno širiti i poharati cijeli urod. Pošto je ostalo samo par prskanja do kraja sezone zaštite, zaista bi bila šteta ispustiti iz ruku berbu koja u najmanju ruku obećava izvrsnošću. Da treba biti oprezan govore pojedinačni pozivi iz cijele Dalmacije o sporadično primijećenim simptomima zaraze pepelnicom, naročito na osjetljivijim sortama, no one su u dobro štićenim vinogradima Bayerovim programom vrlo rijetke, na razini nekoliko boba po vinogradu i lako rješive, ali ih ne treba i zanemariti.

U svim vinogorjima možemo, ukoliko se ovo vrijeme nastavi za naredna prskanja, načelno reći da su zadnja sistemična te u nizu sorti koje će se ranije brati možemo već razmišljati o karencama. Naravno, u slučaju kiše, vinogradari se moraju prilagoditi vremenskim situacijama, a ne datumima svetaca kao planiranom danu prestanka zaštite (Sv. Petar i Pavao, npr. u Imotskom kraju, treba vinograde štititi bar do Sv. Ilije, ako ćemo po svecima).

Fenofaze vinove loze se na kraju nisu uskladile s višegodišnjim prosjekom već su ranije deset do petnaest dana. To nam sve obećava raniju i vrsnu berbu.  Vinograde poharane tučom treba prihraniti aminokiselinskim pripravcima i poprskati bakrenim pripravcima koji poboljšavaju zacjeljivanje i obavljaju svojevrsnu dezinfekciju.

Preporuke za zaštitu ostaju slične prošlom tjednu jer je naglasak ostao na pepelnici. Za suzbijanje pepelnice preporučujemo upotrebu pripravaka Nativo 75 WG ili Falcon SC 460 koji ima i kurativna svojstva, naravno ukoliko ga nismo već do sada koristili dva puta.  Za suzbijanje plamenjače izvrstan izbor je Antracol Combi, odlični kombinirani pripravak. Ukoliko ne nađete Antracol Combi, također izvrsni izbor su Mikal Flash, Profiler i Verita, naravno ukoliko niste prekoračili ograničenje broja upotreba.

U svim vinogorjima, ukoliko hoćemo biti sigurni da smo se rješili sive plijesni, zadnje je vrijeme za visokoučinkoviti tretman protiv ove bolesti. Preporučujemo Teldor SC 500 u dozi od 1,0-1,5 l/ha.

Još nije prošlo vrijeme za tretman protiv trenutne generacije akarinoznih grinja Envidorom i ovim tretmanom možemo riješiti puno problema za sljedeću vegetaciju. Isto tako, pravo je vrijeme za tretman Moventom za suzbijanje štitastih ušiju. Movento koristiti prema smjernicama za Movento.

c
Plamenjača, Kujundžuša

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Pepelnica Plamenjača Američki cvrčak


Partner