Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 27.06.2017. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 27.06.-03.07.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.859
  • 90
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja vinograda je završila. Bobice rastu pa je preporuka zaštititi vinograd protiv plamenjače i pepelnice pripravcima Profiler 2,5 l/ha i Falcon 0,4 l/ha. U vinogradima srednje i zapadne Hrvatske vinograde napada zlatna žutica koja je jako opasna za vinogradare. Zlatnu žuticu prenosi američki cvrčak koji nije opasan za vinograde dok nije zaražen. Preporučujemo špricanje Decisom 0,4 l/ha i njime štitimo vinograd od sivih i žutih moljaca.

Nakon cvatnje preporuka je uklanjanje nepotrebnih mladica i skraćivanje mladica kako bi dobili prozračne vinograde i smanjili napade bolesti i štetnika. Zadnjih nekoliko tjedana nije bilo kiše no za razvoj pepelnice kiša ne treba, dovoljna je vlaga ili jutarnja rosa.

Osim zlatne žutice u srpnju se javlja fitoplazma crno drvo ili BN fitoplazma (koja nije toliko opasna kao zlatna žutica i sporije se širi) te ESCA. Protiv ovih bolesti nema lijeka. Trsovi zaraženi fitoplazmom se krče, a trsovi zaraženi ESCA-om se ne trebaju krčiti nega se uzgoji novo stablo iznad spojenog mjesta.

Rane sorte grožđa su pred zatvaranjem pa je preporuka špricanje vinograda protiv sive plijesni pripravkom Teldor 1,5 l/ha.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima pa se nakon cvatnje vinograde gnoji folijarno ili preko tla sa željezom. Prihrana vinograda dušikom obavlja se također nakon cvatnje.

23.06. Rast bobica

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikal Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana.

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

Korovi se mogu ošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do tri godine) Basta se ne preporučuje.

23.06. Prejaka doza folijarnog gnojiva

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Krajem tjedna, točnije u nedjelju 25.06.2017. je zabilježena pojava grmljavinskog nevremena, ponegdje s tragovima tuče i olujnim vjetrom na području središnje izapadne Istre, te užem zadarskom području. U Istri je palo do 15-tak l kiše po četvornom metru, otok Krk svega 4-5 l, a u sjevernoj Dalmaciji osim samog grada Zadra 4-5 l kiše. Veće štete u vinogradima i ostalim poljoprivrednim površinama nisu zabilježene. Ono što obilježava vremenske prilike kroz cijeli lipanj su izrazito visoke temperature praćene visokom relativnom vlagom zraka, bez kiše, posebice u Dalmaciji. Proizvođači koji su vrijeme između dva prskanja prolongirali na duže iz razloga manje bojazni od napada plamenjače, u većini slučajeva su ostali zatečeni napadom pepelnice. Ne uvažavanje agroekoloških uvjeta pogodnih pepelnici i odabir neadekvatnih pripravaka za zaštitu, u uvjetima visokog rizika od napada ove bolesti rezultiraju oboljenjem vinograda. Ono što preostaje je pokušati održavati pepelnicu pod kontrolom da gubici uzročeni ovom bolesti ne bi doveli u pitanje i samu berbu.

Protiv pepelnice preporučujemo pripravak Luna Experience koji je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja,s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Dvostruko djeluje na bolesti koje mogu nanijeti štetu na cvatu vinove loze: pepelnicu i siva plijesan. Nativo WG svojim djelovanjem efikasno preventivno spriječava pojavu pepelnice, ali i suzbija gdje se eventualno pepelnica pojavila.

23.06. Erinoza 2. generacija

U nekim položajima navedenih podregija, posebice toplijih sa ranijim sortimentom loza ulazi u fenofazu zatvaranja grozdova i tu treba odraditi zaštitu od sive plijesni, gdje je zadnji trenutak za primjenu botricida. Grozd se zatvara, a prije samog zatvaranja moramo reagirati i aplicirati sredstvo unutar površine grozda gdje se nalazi većina formiranih spora ove bolesti. Ove vegetacijske godine su bili idealni uvjeti za njen razvoj, što dokazuje pojava sive plijesni u zelenoj fazi prije cvatnje. Zatvaranjem grozda uz povoljne uvjete bolest prelazi u svoju patogenu fazu, a simptome pokazuje na jesen neposredno pred berbu.Grožđe truli uz pojavu sive prevlake, a značajno je smanjen prinos i kvaliteta grožđa i vina. Za tu namjenu Bayer preporuča provjereno dokazan i kvalitetan pripravak Teldor u dozi od 1,5 l/ha.

23.06. Erinoza na listu 2. generacija

Idući tjedan vremenska prognoza ukazuje na mogućnost oborina u Istri i Primorju sredinom, a u sjevernoj Dalmaciji krajem ovog tjedna. Plamenjača uvijek mora biti u fokusu zaštite, makar se radilo o, za ovu bolest, jednostavnijoj godini za zaštitu. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman sa Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za iduće petnaestodnevno razdoblje. Za one koji eventualno imaju bijele prevlake koje znače širenje bolesti nakon novih oborina, preporučujemo proizvode: Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha,2,5-3. Isto tako, preporučujemo tretman sa pripravkom Mikal Premium F 3kg/ha, ukoliko već nije primjenjen tri puta.

23.06. Filoksera na listu

U svim navedenim podregijama, kao rezultat visokih temperatura i suše je došlo do pojave erinoze druge generacije. Bayerovo rješenje je primjena pripravka Envidor u dozi od 0,4 l/ha, kao vrlo efikasni akaricid prilagođen primjeni i efikasnosti u uvjetima vrlo visokih temperatura. Primjena Envidora će uvelike smanjiti pojavu ove grinje uzročnika erinoze u idućoj vegetaciji.

Vrijeme je i za novi tretman protiv američkog cvrčka uzročnika zlatne žutice. Registrirani Bayerov pripravak koji efikasno kontaktno riješava ovog štetnika je Decis primijenjen u dozi od 0,5l/ha.

23.06. Filoksera na naličju lista

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

______________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan je bio iznimno vruć, s ponekim pljuskom, ali te oborine nisu bile dovoljne da dođe do zaraze plamenjačom. U svim vinogorjima vinogradi su zdravi i dobre kondicije iako možemo reći da se počinje ispoljavati suša, prvenstveno u veličini boba te bi obilnije oborine trebale što prije, čak i na debelim poljskim zemljama. Mjestimično se pojavljuje pepelnica i još nema opuštanja jer predstojeće vrijeme koje prognoziraju promjenjivo dovest će do pojačane sparine što je idealno za pepelnicu. Naša vinogorja je za sada mimoišla tuča i neka tako ostane. Iako nas puno vinogradara zove da bi završili sa sezonom zaštite, samo da napomenemo da je tek 27.06.2017 i nema govora o prestanku, iako opasnost od plamenjače nije velika, ali ne znamo što nas očekuje za par tjedana.

23.06. Kloroza, Vrgorac

Preporuke za zaštitu ostaju iste. Oni vinogradari kojima se grozdovi zatvaraju trebaju obaviti i prskanje protiv sive plijesni. Za tu mjeru preporučujemo ponajbolji pripravak Teldor. Za suzbijanje plamenjače preporučujemo Profiler ili Verita, a za suzbijanje pepelnice pripravak Falcon EC 460. S ovim pripravcima se mogu miješati aminokiseline koje preporučujemo da olakšamo vinovoj lozi stres uzrokovan dugotrajnom sušom. Na određenim lokalitetima kao što je Pojezerje kod Vrgorca dolazi do masovne pojave kloroze čemu sigurno doprinose i ekstremne temperature kako tla tako i zraka, tj. poremećeni vodno-zračni odnosi u tlu.

26.06. Merlot, Drniš

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

______________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner