Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 28.05.2018. 20:00

Bayer savjeti za vinogradare 28.05.-03.06.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 2.666
  • 158
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Vinogradarstvom se bavim oko 35 godina i nisam doživio da u centralnom i istočnom djelu kontinentalne Hrvatske završava cvatnja grožđa ili epohe dozrijevanja u mjesecu svibnju. Cvatnja će za nekoliko dana biti završena, dok u zapadnom djelu kontinentalne Hrvatske će biti puna cvatnja. Nakon cvatnje u vinogradima se može obaviti zelena rezidba kako bi se smanjila lisna masa i tada se vinogradi mogu lakše zaštititi od bolesti i štetnika. Kada cvatnja završi, vinogradi se oavezno tretiraju protiv cvrčaka i drugih vektora koje prenose fitoplazmu.

Preporuka je Teldor, 1,5 l/ha + Luna Experience, 0,375 l/ha+ Decis 100, 0,125 L/ha + Mikal Premium 3 kg/ha. 

U vinogradima u kojima nije počela cvatnja ili se vinogradi moraju špricati u cvatnji preporuka je Mikal Premium 3 kg/ha + Luna Experience 0,375 l/ha. Vinograde u cvatnji je bolje špricati nego čekati kraj cvatnje jer je tada opasnost od bolesti vrlo velika.

Pažnja! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu, može doći do zgrušavanja škropiva. Osim toga, Decis 100 je razgradljiv na visokim temperaturama te preporučujem špricanje u poslijepodnevnom terminu (predvečer).

Ukoliko se nastavi s ovakvim temperaturama, berba bi mogla početi u kontinentalnoj Hrvatskoj u prvoj polovici kolovoza (pripaziti na karence).

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5l/ha u trake ispod trsova.

cs
Cvatnja Chardonnay i napad moljca

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

U prošlotjednom razdoblju je vladalo uobičajeno ovogodišnje vrijeme u vegetaciji s opet izraženim oborinama. Poreč, Pula, Pazin s više od 10 mm kiše, jednako kao u Primorju i sjevernoj Dalmaciji. Cijelo razdoblje je praćeno izuzetno visokom relativnom vlagom zraka od 93-98% u svim navedenim vinogradarskim podregijama prema podacima DHMZ-a. Sve to je rezultiralo intenzivnim porastom loze, istovremenim početkom cvatnje kod kasnijih sorti (Malvazija, Žlahtina), kao i završetkom cvatnje kod kasnijih sorti toplijih položaja.

Loza je u vrlo osjetljivoj fenofazi što se tiče otpornosti na biljne bolesti i štetočine. Vremenska prognoza za tekući tjedan najavljuje nastavak nestabilnog vremena sredinom tjedna, fenofaza loze i već ostvaren napad plamenjače na pojedinim položajima i dalje predstavljaju osnovni tehnološki problem proizvođaču. Uz kišu će i maksimalne dnevne temperature dosezati i do 32°C, uz relativnu vlažnost zraka od 93-95%.

Upravo visoka relativna vlaga zraka uz visoke temperature upozorava proizvođače da je problem od plamenjače još uvijek visoko rizičan (uz najavljenu kišu i kondenzaciju vlage na listu iz razloga razlike temperatura noću i danju). Vezano uz visoku relativnu vlagu i zaštita od pepelnice polako prelazi u glavni fokus pozornosti vinogradara.

Kraj cvatnje je i trenutak kada u plan zaštite moramo obvezno uvrstiti i jedan proizvod iz grupe botricida, odnosno sredstva koje djeluju na sivu plijesan.
Upravo je sada trenutak za prvi od tri obvezna tretmana. Botritis je u tzv. "spavajućoj" fazi, hrani se mrtvom organskom tvari (ostacima cvjetova) i ukoliko ne reagiramo u smislu zaštite, gljiva botritisa ostaje u formiranom grozdiću i čeka povoljni trenutak za stvaranje štete u kasnijoj fazi razvoja grožđa.
Ovaj tjedan za suzbijanje bolesti preporučujemo kombinaciju tri visoko učinkovita pripavka iz palete Bayerovog programa zaštite u vinovoj lozi.

  1. Mikal Premium F s tri djelatne tvari koje osiguravaju kontaktnu, sistemičnu, preventivnu i kurativnu zaštitu od plamenjače.
  2. Teldor kao najsigurniji pripravak u zaštiti od sive plijesni
  3. Luna Experience koji s dvije djelatne tvari u svom sastavu omogućava sigurnu zaštitu od pepelnice i u uvjetima najvećeg pritiska bolesti koje u ovim agroekološkim uvjetima sigurno možemo očekivati.

Počela je migracija štitastih ušiju (Pseudococcus spp., Lecanium corni), kao informacija za vinogradare koji imaju problema s ovim tvrdokornim štetnikom. Upravo je migracija pokretnog stadija ovog štetnika idealan trenutak za kvalitetno suzbijanje. Za tu namjenu od ove sezone tvrtka Bayer raspolaže s pripravkom Movento® 100 SC. To je novi Bayerov jedinstveni insekticid širokog spektra i dugotrajnog djelovanja. Odlikuje se jedinstvenom osobinom u svijetu insekticida: dvosmjerna sistemičnost. Djeluje na sve sisajuće štetnike pa osim djelovanja na štitaste uši, djeluje i na ličinke cvrčaka, filokseru i sl. Primjenjuje se u dozi od 0,75-0,95 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od početka formiranja bobica do faze zatvaranja grozda (BBCH 71-79).  

Od radova u vinogradima koji su izvršeni prošli tjedan, s nastavkom u sljedećem su uvlačenje mladica u armaturnu žicu (radovi bi trebali biti privedeni kraju), plijevljenje zaperaka i vršikanje mladica.

dv
Kraj cvatnje ranije sorte

Pažnja vinogradara treba biti usmjerena ka brzom uočavanju bolesti i štetnika i pravovremenom reagiranju u smislu zaštite vinograda. Sredina sljedećeg tjedna, prema vremenskoj prognozi, daje mogućnost i većih oborina, što upućuje na potrebu redovite zaštite s odabirom visoko kvalitetnih sredstava za sve bolesti i štetočine, jer će se uvjeti za infekcije nastaviti.

U dijelu smo vegetacije kad odabir kvalitetnog sredstva za ovo i iduća tretiranja stvaraju pretpostavku dobre berbe. Isto tako, lošom procjenom "berbu" već sada možemo i završiti.

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Protekli tjedan u svim vinogorjima je bilo dosta padalina u količinama dovoljnim da dođe do zaraze plamenjačom. Praktično sve postavljene stanice za praćenje i prognozu razvoja bolesti su dojavljivale sekundarne zaraze i fruktifikaciju te nema nekakve sumnje da će se u slabije štićenim vinogradima početi pojavljivati simptomi plamenjače. U mnogim vinogradima ih ima već dosta. U vinogradima i sortama gdje je završila cvatnja i bobice su "jurnule" u razvoj, osim plamenjače u fokus dolazi i pepelnica. Vinogradari moraju znati da za razvoj pepelnice nije potrebna kiša.

Fenofaza cvatnje i završetak cvatnje su praktički u svim vinogorjima uranile skoro 10-14 dana. Loza napreduje velikom brzinom, veliki problem u vinogradima je radna snaga i vinogradari se snalaze na razne načine.

cs
Lijevo - Crljenak, Kaštela, desno - Pošip, Hvar

Vremenska prognoza za sljedeći tjedan najavljuje manje pogoršanje krajem tjedna, naročito u Zagori. No ovo pogoršanje ne bi trebalo mijenjati nešto drastično u programima i izvedbi zaštite, iako naglašavamo da je ovo razdoblje najveće osjetljivosti vinove loze i sve pogreške mogu biti skupo plaćene. 

Za gore navedene faze preporučujemo u svim vinogorjima kombinaciju pripravaka Mikal Premium F i Lunu Experience. Za one vinograde gdje je cvatnja završila ili je pri kraju, napominjemo da je to vrijeme naseljavanja sive plijesni u vinograd pa ako se ne štite od ove bolesti onda im je Luna Experience idealan izbor jer ovaj pripravak u velikom postotku suzbija i sivu plijesan. Napominjemo da je Lunu Experience dozvoljeno koristiti dva puta te oni vinogradari koji su je već korisitili trebaju pronaći alternativu, preporučujemo Falcon.

Za vinograde koji su u fazi završene cvatnje, kraja cvatnje ili razvoja bobica vrijeme je prve i vrlo važne zaštite vinograda protiv sive plijesni. Siva plijesan se naseljava u vinovu lozu upravo u fazi čišćenja te je vrlo ranjiva u ovoj fazi i pravo je vrijeme za početak njenog suzbijanja. Pripravak Luna Experience sporedno vrlo dobro suzbija i ovu bolest.

Štitaste uši, tj. ličinke su u fazi migracije i pravo je vrijeme za njihovo suzbijanje u vinogradima. Za tu svrhu preporučujemo pripravak Movento kao najbolji i praktički jedino pravo rješenje za suzbijanje ovih opasnih štetnika.

Od radova u vinogradu sada su aktualni uvlačenje mladica u žice i vezanje i plijevljenje. Za one vinograde koji su puno prerasli gornje žice preporučujemo vršikanje iako je tek kraj svibnja mjeseca. No zbog jakog prirasta trebamo se ravnati prema stanju loze, a ne datuma u mjesecu.

sc
Kujundžuša - trs uništen crnom pjegavosti

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija Korovi Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!