Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanski Pomerol
  • 20.09.2021. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnajvor, Naseobina Lišnja

Bosanska zemlja, francuski hrast i pomoć seljana daju vrhunska vina Vinarije Fazan

Na mjestu današnje vrlo uspješne Vinarije Fazan u blizini Prnjavora još prije 14 godina nalazilo se samo šiblje u kojem su boravili fazani. Oksana i njen suprug Christian odlučili su oživjeti Oksaninu djedovinu. Danas se njihova vina prodaju isključivo u Francuskoj.

Foto: Arhiva Vinarije Fazan
  • 430
  • 176
  • 0

Počela je sezona kada vinari imaju najviše posla, grožđe je zrelo i već se uveliko bere i priprema za preradu u vina. Svi s kojima sam imala priliku razgovarati,  ističu da im je upravo to najbolji i najljepši dio godine, vinogradi su prepuni berača, žamora i smijeha. Upravo tako, ovih dana je i u mjestu Naseobina Lišnja kod Prnjavora, u vinogradu Oksane Sadžik i njenog supruga Christiana Zwickerta. Upravo je on najzaslužniji za uspjeh kojega su postigli, jer je svoje 35-godišnje znanje i iskustvo pretočio u Vinariju "Fazan", a najveća satisfakcija su priznanja i nagrade koje su do sada osvojili.

Oksana je rođena u Bosanskoj Gradišci, nakon srednje škole odlazi na ljetovanje u Njemačku, ali zbog rata u Bosni i Hercegovini ostaje mnogo duže od planiranog. Iako je završila medicinsku školu, u Njemačkoj počinje od nule te  je prinuđena raditi teže fizičke poslove dok  ne nauči njemački jezik. Uporna i vrijedna kakva jeste, ubrzo nastavlja školovanje, a danas je doktorica stomatologije i oralni hirurg, koji ima vlastitu ordinaciju u Njemačkoj. Nakon što je izgradila karijeru upoznaje Christiana, enologa iz Francuske.

Oživjeli zapušteno imanje

Na vinogradarstvo se odlučuju nakon što je Oksani njena majka Nada poklonila parcelu od 23 dunuma u okolici Prnjavora, koju je naslijedila od oca. S obzirom da se radilo o zemljištu koje je 25 godina bilo zapušteno, prve dvije godine su proveli čisteći šiblje koje je svuda obraslo pripremajući zemljište za sadnju. Prvi zasad vinove loze, od jednog hektara zasadili su 2009. godine, što je poslužilo kao eksperiment.

Bosanski Pomerol

"Kada smo posjetili imanje prvi put, moj suprug je rekao da ćemo tu napraviti vinariju, na što sam se ja nasmijala i nisam povjerovala. Danas u ponudi imamo izvrsna vrhunska vina koja mogu da pariraju najkvalitenijim francuskim  i osvajaju brojne nagrade širom Evrope"- za Agroklub priča Oksana Sadžik.

Težak i naporan početak

Najveća podrška od samog početka im je bila Oksanina majka koja je rješavala papirologiju i sve što je potrebno za osnivanje vinarije, svaki dan je putovala 50 kilometara u jednom smjeru, da bi došla do Prnjavora i pomogla im da pokrenu posao. Oksana i Christian su svakog petka avionom putovali relacijom Cirih-Banja Luka, a nedjeljom uveče se vraćali nazad, vikende su provodili radeći na imanju, što  je trajalo pet- šest godina.

Godinu dana kasnije, uvidjeli su da se u ovaj projekat uključilo skoro cijelo selo te da je Nada okupila lokalne penzionere, koji su ozbiljno shvatili posao u vinogradu prativši uputstva koja im je dao ovaj stručnjak u proizvodnji vina, za održavanje vinograda, pa su proširili zasad na ostatak zemljišta.

Cijelo je selo uključeno u rad vinarije Fazan

Tokom izgradnje vinarije susreli su se sa određenim problemima, jer je Christian radio samo po evropskim standardima. Sav materijal koji je u nju ugrađen, morao je biti bez ikakvih otrova i opasnih hemikalija koji bi mogli pokvariti kvalitet vina.

"Nosili smo zemlju na analizu da bismo kod najboljeg proizvođača sadnica u Francuskoj dobili one koje su pogodne upravo za nju. Na Francuskom institutu su nam rekli da naše tlo ima kvalitet i predispozicije za uzgoj vina kao ona iz regije Pomerol, gdje se proizvode vina koja koštaju i do 3000 eura po boci", ističe Oksana.

Plutajući podrum

Kada se radio vinski podrum, ovaj je enolog tražio da on bude "plutajući", ukopan u brdima, sa otvorima da bi, dok vino odležava, zrak iz zemlje mogao kružiti po drvenim bačvama koje nabavljaju u Francuskoj. Komentiraju da upravo taj spoj bosanske zemlje i francuskog hrasta vino čini posebnim.

Kada ga je na kušanje ponudio svojim dugogodišnjim klijentima, naviknutima na vrhunska, skupa vina, bili su oduševljeni, te su postali stalni kupci i konzumenti. Tako da za sada svoja vina plasiraju isključivo u Francusku, no želja im je da ostvare plasman i na domaćem tržište.

Sve se radi po europskim standardima

U junu prošle godine su zasadili novih  1200 čokota, a grožđe namijenjeno proizvodnji pjenušca. "Perle ljubavi" je prvi oficijelni pjenušac u Bosni i Hercegovini, a sastoji se od dvije sorte grožđa Riesling i Chardonnay.

"U ponudi imamo bijela vina od sorti Riesling, Chardonnay, Pinot bijeli, a od crnih Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cabernet Franc i Syrah. Također,Christian pravi i kupaže te stolna vina kao što je Salsa. Imali smo i  rose vino "Balkan ballet", ali je rasprodan i prije izlaska na tržište. Ove sorte su jako zahtjevne, jer je kod nas veoma hladno, zimi ih moramo zaoravati i pokrivati agrotekstilom da ne bi smrznuli", dodaje.

Plodonosna godina za vinariju

Iako sušna, za Vinariju "Fazan" je ova godina bila itekako plodonosna. Njihovo vino je prepoznato kao jedno od najboljih u Bosni i Hercegovini, čemu svjedoče i zlatne medalje iz Skopja i Londona. Nadaju se da će im ovogodišnja berba donijeti još kvalitetnije vino s obzirom da je suša odgovarala vinovoj lozi. Brdo na kojem se nalazi plantaža je bogato vodom, pa je lišće ostalo zeleno tokom cijelog ljeta.

Ova bi godina mogla biti jako dobra

Posebnu zahvalnost iskazuju lokalnim mještanima, koji su im pružili neizmjernu podršku od samog početka. Ljudi su to koji svoje penzionerske dane provode u njihovom vinogradu i rado pomažu u vinariji i oko nje.

"Ove naše dječake i djevojčice, kako ih ja od milja zovem, smatram svojom porodicom. Kada su oni na imanju, mi znamo da će sve biti kako treba. Naravno, rado primamo i podmladak, voljeli bismo da i studenti i učenici poljoprivredne škole dođu na naše imanje i u praksi nauče kako se proizvodi vino po najsavremenijim standardima", poručuje Oksana i ovim putem poziva sve zainteresovane učenike na plaćenu praksu uz mentorstvo vrhunskog stručnjaka za vina.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija "Fazan" Oksana Sadžik Christian Zwickert Naseobina LIšnja Vinogradarstvo Decanter Prvi pjenušac u BiH Perle ljubavi Vina


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.