Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjesto pesticida
  • 20.01.2023. 07:30

Braniteljice vinograda: Zbog dugog vrata patke trkačice hvataju štetnike i među lišćem

Ujutro ih puštaju u nasad vinove loze gdje ih predvodi patka vođa. Tu provedu cijeli dan hraneći se, a tek uvečer se vraćaju u nastambe gdje dodatno jedu namjensku hranu

Foto: Facebook/Royal Family
  • 2.103
  • 245
  • 0

Oko 500 indijskih patki trkačica paradira u vinogradima vinarije Vergenoegd Löw u Južnoj Africi. One imaju veoma važnu ulogu, jer obavljaju prirodnu kontrolu štetnika.

Jata bijelih, crnih i smeđih pataka love puževe i kukce prolazeći između redova vinove loze i tako pomažu vinogradarima da se drže dalje od pesticida i umjetnih gnojiva, piše Reuters

"Zovemo ih braniteljicama vinograda", rekao je voditelj imanja Corius Visser.

Ove su ptice u središtu regenerativnih poljoprivrednih praksi vinarije. Naime, indijske trkačice zbog uspravnog držanja tijela mogu hvatati insekte i puževe među lišćem, a ne samo s površine zemlje. 

One imaju rutinu. Ujutro ih puštaju u nasad vinove loze gdje ih predvodi patka vođa. Tu provedu cijeli dan hraneći se, a tek uvečer se vraćaju u nastambe gdje dodatno jedu namjensku hranu.

Indijske patke trkačice višestruko su korisne

Također, njihov, ali i stajnjak drugih životinja bogat je nutrijentima te osigurava da vinograd funkcionira što je više moguće održivo.


Tagovi

Patke Patke trkačice Indijske patke Vinograd Zaštita vinograda Umjesto pesticida Prirodni način


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!