Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatni portugizac
  • 14.05.2017. 16:30

Branko Mihalj: Bez ljubavi nema zlatnog vina

Branko Mihalj dobio zlatnu medalju za portugizac: "Bez ljubavi nema ničega"

  • 1.658
  • 159
  • 0

Kutjevački vinari diljem svijeta priznati su proizvođači najbolje graševine, ali ovo idealno podneblje pod Krndijom omogućava vrhunske berbe i nekih drugih sorti.

Tako je odlične rezultate postigao poznati vinar Branko Mihalj, koji je za portugizac 2016. dobio srebrnu, a za berbu 2015. zlatnu medalju na prošlotjednom Svjetskom ocjenjivanju portugizaca održanom u Pečuhu.

Od ukupno 101 uzorka, 16 ih je pristiglo iz Hrvatske. Članovi međunarodnog stručnog povjerenstva bili su vinski stručnjaci iz Južne Afrike, Kine, Japana, Kanade, Austrije, Letonije, Italije, Španjolske i Mađarske.

Vole ga piti i žene

"Portugizac je u Kutjevo donio pokojni Jambrović, a moj otac ga je posadio i to je postala obiteljska tradicija. Portugizac i graševina su za nas dva najvažnija vina, a prihvatili smo se i merlota, caberneta, rajnskog rizlinga, traminca, da pokažemo kako se u Kutjevu mogu proizvoditi", rekao je Branko Mihalj.

Prema riječima našeg sugovornika portugisca se može više popiti od ostalih crnih vina koja obično imaju veći postotak alkohola. Iako je Kutjevo svjetska prijestolnica graševine, uz Branka ima još nekoliko kvalitetnih proizvođača ove zanimljive, ali i zdrave sorte.

"Inače portugizac je poznat po antioksidansima i reservatolom koji je potreban za dobru preventivu bolesti krvožilnog sustava. Portugizac je kao lijek. Nekad su govorili da je važan za muškost. Žene ga vole piti zato što nije težak. On je pitko i lijepo vino. Vino veseljaka i zaljubljenih", tvrdi Mihalj.

Portugizac je samo jedna od osam sorti Vinarije Mihalj i njegova obrada je najskuplja. Unatoč tome nastavit će se obiteljska tradicija proizvodnje ove sorte.

U Mihaljevom podrumu izložena su priznanja i nagrade, a najvrjednija je ona sa Zagrebačkog velesajma za graševinu 2008. godište. Tada je u konkurenciji vina iz 15 zemalja, bilo najbolje ocijenjeno hrvatsko, ali i međunarodni šampion što je ogromno priznanje.

Isto tako, na po njemu najjačem festivalu graševine u svijetu koji se održava u Kutjevu, 2011. 2013. i 2014. godine dobio je zlatnu medalju kao i za ovogodišnju mladu graševinu na "Vinkoviti" u Bukovlju. Kako je graševina sorta koja mora odležati do rujna, ponovo se očekuje dobar uspjeh u Kutjevu.

Kako napraviti Dionizov napitak

Za kraj, Mihalj je otkrio kako napraviti kvalitetan "Dionizov napitak".

"Bez ljubavi nema ničega. Ne možete imati najbolju graševinu na svijetu ako ne živite u kutjevačkom vinogorju i to u dijelu od Vetova do Gradišta. Prvi uvjet je da ste pod Krndijom, drugi da je položaj dobar, treći da ne idete na velike urode, četvrti da obrada bude ekološka ili na toj razini. Ako nemate ljubavi prema tome, ako vidite samo novac, nema šanse da ćete proizvesti vrhunsko vino", rekao je.


Tagovi

Branko Mihalj Portugizac Zlato


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]