Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica
  • 04.07.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Cijepljenje vinove loze metodom Zeleno na zeleno  

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područne službe Požega, organizirala je praktičnu pokaznu radionicu cijepljenja vinove loze metodom Zeleno na zeleno.           

Foto: Youtube/screenshot 
  • 3.549
  • 70
  • 0

Cijepljenje je vegetativno razmnožavanje biljaka kojom se prenose istovjetne osobine plemki na drugu biljku, a korištenje precjepljivanja postojeće sorte vinograda nekom drugom, boljom sortom, predstavlja veliku uštedu.  

Stoga su djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područne službe Požega, organizirali praktičnu pokaznu radionicu cijepljenja vinove loze metodom Zeleno na zeleno.           

"Imamo popriličan broj zainteresiranih, iako je radionica ograničena na desetak sudionika, ovdje ih imamo 15-ak. Osnovni cilj zašto ovo radimo su potencijalne ogromne uštede vinogradarima ukoliko bi došlo do potrebe. Kako više zalazimo u tržišnu privredu zapadne Europe potrebe će biti sve veće da se vinograd precijepi na tržišno isplativiju komercijalno povoljniju sortu, a imamo postojeću koja ne zadovoljava te kriterije. Tako se ovim precjepljivanjem štedi po jednom hektaru između 180 i 220 tisuća kuna“, rekao je Tomislav Božićević iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, pri Ministarstvu poljoprivrede i voditelj radionice.

Druga polovica lipnja idealna za cijepljenje

No za to sve, naš sugovornik ističe da su presudni upornost i puno rada. "Svakome će primitak u početku biti skroman. I ja kad sam bio mlad i počinjao, primitak nije bio ni deset posto, a sada radim s nekih 60 do 70 posto. Nikome u svijetu nije stopostotni primitak, ali sada radimo u zelenom i može se ponoviti u kolovozu na spavajući pup“, ističe Božićević.

No druga polovica lipnja idealno je vrijeme za cijepljenje vinove loze metodom zeleno na zeleno. U vinogradu Dinka Vojaka u mjestu Krivaj, trsovi frankovke precijepljeni sa sortom merlot.   

"Ti trsovi frankovke već od sljedeće godine, a poslije još i više, će biti zapravo podloga čiji srednji dio će biti frankovka, a vršni dio koji će rodit će biti merlot“, pojašnjava Tomislav.

Sudionici zadovoljni

Brojni sudionici ove uistinu korisne radionice bili su zadovoljni stečenim iskustvom.       

"Radionica je dosta zanimljiva i u budućnosti će ovo biti doista potrebno u trenutku mijenjanja sortimenta u vinogradu, ili primjerice ako si netko bude htio nakalemiti nešto stolnog vina. Na ovaj način si možete olakšati proizvodnju jer ako vadite cijeli panj, treba vam tri godine da dođe do roda, a ovdje bi to bilo već sljedeće godine“, rekao je Ivan Kralik iz Podgorja.

"Čuo sam za metodu zeleno na zeleno, ali nisam nikada imao priliku vidjeti kako se to radi. Prilika je idealna da nam gospodin Božićević iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područne službe Požega pokažu ovaj suvremeni način proizvodnje. Ovo je prva radionica ovakvog tipa na našem području“, kaže Antun Bello iz Pleternice.

I uistinu je bila je to prva radionica cijepljenja zeleno na zeleno na području Slavonije i jedinstvena prilika za sve zaljubljenike u vinogradarstvo da svojim sudjelovanjem obogate paletu stručnih znanja i vještina iz te grane poljoprivredne proizvodnje.     

U videu ispod članka možete pogledati dva načina cijepljenja vinove loze metodom zeleno na zeleno: 


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Radionica Cijepljenje Vinova loza Lipanj


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner