Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CroVin
  • 28.02.2019. 15:10
  • Požeško-slavonska, Požega

CroVin: Imamo vrhunsku kvalitetu vina, vrijeme je za pronalazak inozemnog tržišta

Veleučilište u Požegi domaćin je drugog CroVin-a, središnjeg stručnog skupa vinogradara i vinara Hrvatske. Što kažu stručnjaci?

Foto: Tomislav Milanović
  • 1.157
  • 59
  • 0

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg prvog CroVin-a, središnjeg stručnog skupa vinogradara i vinara Hrvatske, Gospodarski list i Infomart Zagreb organizirali su drugi CroVin, čiji je domaćin Veleučilište u Požegi.

Cilj je organizatora da se na istom mjestu okupe vinogradari i vinari, koji su i inicirali održavanje ovakvog stručnog skupa, kako bi svi  sudionici, od proizvođača, stručne i znanstvene javnosti, zakonodavne i izvršne vlasti, kao i sve najznačajnije institucije koje imaju važnu ulogu u vinarskom sektoru, odgovorili na izazove s kojima se hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo suočava. 

Brendiranje i marketing vina 

"Drago nam je da smo došli u srce Slavonije. Vino je simbol svih darova koje nam Bog daje. Zanimljivo je vidjeti dobar odaziv vinara na jedan ovakav stručni skup, a da nije riječ isključivo o degustaciji ili izložbi. Požega je grad s tradicijom i kulturom dugom osam stoljeća, a Kutjevo ima vrlo dugu tradiciju u proizvodnji vina. Jako je lijepo biti među vama. Ovdje je puno proizvođača iz Požeško-slavonske županije, neki su "potegnuli" i iz malo daljih krajeve. Svima zahvaljujem na dolasku", rekao je u uvodnom obraćanju Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista.    

Ne slažem se s ljudima koji tvrde da su hrvatska vina skupa. Ona su izuzetno jeftina s obzirom na kvalitetu koju imamo. Znači, vrhunsku kvalitetu imamo, sada treba znatno više energije uložiti za pronalazak inozemnog tržišta, kaže prof. dr.sc. Đuro Horvat.

"Uvijek nas veseli kada se vinogradarsko-vinarska struka okuplja u našoj Zlatnoj dolini. Posebno kada je za to povod razmjena iskustava, spoznaja novih dostignuća i svih aktualnosti vezanih za vinogradarstvo i vinarstvo. U Požeškoj kotlini od davnina nalazimo tragove uživanja u fermentiranom soku vinove loze. 1998. godine osnovan je naš prvi stručni studij "Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Ulagali smo i ulažemo značajne napore u njegovo poboljšanje, stoga nam je iznimno drago da se ovaj skup održava na Veleučilištu u Požegi", rekla je dr.sc. Brankica Svitlica, prodekanica za nastavu Veleučilišta u Požegi.

Vlado Krauthaker i Goran Beinrauch

Danas je osim radova u vinogradu presudno i dobro gospodarenje. A važan dio gospodarenja je i umijeće prodaje, odnosno trženja za koje je bitno brendiranje i marketing vina. To je ujedno i naziv prve sekcije na 2. CroVin-u, u kojoj su se mogla čuti iskustva domaćih, ali i stranih stručnjaka na ovu temu.

Pivo u porastu, vino stagnira 

"Pivo i jaka alkoholna pića su u izuzetnom rastu u odnosu na vino. Vino stagnira, stagnira broj trsova u svijetu, Europi pa i u Hrvatskoj. Ne slažem se s ljudima koji tvrde da su hrvatska vina skupa. Ona su izuzetno jeftina s obzirom na kvalitetu koju imamo. Znači, vrhunsku kvalitetu imamo, sada treba znatno više energije uložiti za pronalazak inozemnog tržišta", rekao je stručnjak za tržište vina prof. dr.sc. Đuro Horvat.

"Tržište je jako zahtjevno. Svijet poznaje činjenicu da pojedinac sam ne može ništa napraviti. Preskupo je da za deset lokomotiva bude deset pruga. Mora biti jedna pruga i jedna lokomotiva koja vuče. Naša udruga ima tu filozofiju i uz pomoć novog Zakona o vinu mislim da ćemo se uspjeti posložiti", optimističan je Vlado Krauthaker, predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Vlada usvojila Zakon o vinu, na redu je Sabor

U sekciji Nove tehnologije i proizvodi prikazana su najnovija dostignuća iz svijeta, s naglaskom na njihovu primjenu u Hrvatskoj. O metodama poboljšanja vodozračnog režima i otpornosti vinove loze te kakvoći grožđa govorio je Robert Slezak iz tvrtke Bio-budućnost.

"Od novih ili bolje rečeno starih tehnologija, uvodi se zelena gnojidba u vinograd, gdje se koristi malo drugačija priprema tla prilikom sadnje, ili rekultivacija tla kroz prozračivanje i mehaničke štihače. Tako postižemo da nam priroda pomaže, a ne kemijski da se borimo za opstanak", rekao je Robert Slezak.

U sekciji Aktualnosti u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, moglo se doznati koje su goruće teme hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, kroz prezentacije aktualne problematike i najnovijih saznanja o unaprjeđenju proizvodnje, bilo da se radi o zakonskim prijedlozima u ovom sektoru, o mogućnostima financiranja i poticanja proizvodnje, o teškoćama u zaštiti vinove loze te drugim teškoćama, ali i potencijalima kojima se može unaprijediti hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo.

Autor: Tomislav Milanović


Fotoprilog


Tagovi

CroVin Vinogradari Vinari Tržište Vino


Partner