Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destilacija vina
  • 13.05.2020. 15:00

Daju 140 miliona eura potpore za destilaciju vina u etanol

Nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina, Francuska je odobrila potporu vinarima za destilaciju vina u alkohol.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 98
  • 7
  • 0

Vinske zadruge Francuske, Italije i Španije apelovale su tražeći od Europske unije da izdvoji 350 miliona eura za projekt destilacije 10 mil. hektolitara vina u etanol koji bi se koristio u proizvodnji hidroalkoholnog gela. S obzirom na to da su dezinfekcijska sredstva na tržištu izuzetno tražena, smatraju da bi ovakva odluka o destilaciji vina lošijeg kvaliteta ili onog kojem ističe rok trajanja, bila dobra.

Prije nekoliko dana na Agroklubu smo pisali o tome kako su italijanski proizvođači vina u najvećim problemima zbog krize koronavirusa, a Coldiretti, najveće poljoprivredno udruženje te zemlje, Vladi je iznijelo plan pretvaranja najmanje 3 miliona hektolitara jeftinijeg vina u dezinfekcijsko sredstvo.

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Naime, prošlog mjeseca Europska komisija je odlučila da će podržati mjere upravljanja krizom, a koje se tiču i vinarstva, kao jednog od poljoprivrednih sektora pogođenog pandemijom. 

Francuska odobrila potporu u vrijednosti 140 miliona eura

Istovremeno, nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova, kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina Italiji, susjedna Francuska je u ponedjeljak odobrila potporu tamošnjim vinarima za destilaciju vina u alkohol.

Naime, kako su ministar poljoprivrede Didier Guillaume i ministar financija Bruno Le Maire, priopćili na Twitteru, vlada je odlučila dati potporu u iznosu od 140 mil. eura za destilaciju vina u etanol. Takođe su naveli oslobođenje pri plaćanju socijalnih doprinosa za male i srednje firme.

Htjeli destilovati 3, a vlada odobrila sredstva za 2 miliona hektolitara

Ipak, te mjere nisu udovoljile zahtjevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više. Prošle su sedmice zatražili ukupno 500 mil. eura pomoći za proizvođače vina, uključujući 260 mil. eura za kriznu destilaciju, čime bi se obuhvatilo oko 3 mil. hektolitara vina.

Zatvaranje restorana i kafića utiče i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

"Objavljen je vinski plan za suočavanje s Covid-19: 100-postotno oslobađanje od plaćanja socijalnih naknada i sredstva za destilaciju 2 mil. hektolitara, što je u prosjeku 70 eura po hektolitru. A mi smo tražili 3 mil. hektolitara po 80 eura za hektolitar", napisao je u ponedjeljak sekretar FNSEA-e Jerome Despey na Twitteru.

To znači da vlada ima u planu destilovati samo 2, a ne 3 mil. hektolitara vina kako su to tražili iz FNSEA-e. 


Tagovi

Francuska Destilacija vina Hidroalkoholni gel Potpore Etanol Pandemija Koronavirus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas