Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 14.08.2018. 18:00

Divlje svinje poharale vinograde: ograđujemo, ostavljamo pse u nasadu, upaljene traktore, bacamo petarde. Ništa ne pomaže

Mnogo vinogradara našeg podneblja odustalo je od svojih trsova, a kako i ne bi kada na cijelom potezu od Biokova do Mosora očito ima više divljih svinja nego trsova loza, jada se Tomislav Bakota.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 1.244
  • 92
  • 0

Nakon što su se u travnju zasladili tek posađenim krumpirom, žitelje zamosorskih i zabiokovskih sela odnosno njihove vinograde, već tradicionalno sredinom kolovoza posjećuju divlje svinje, čineći veliku štetu u tek dozrelim vinogradima. Brojnost crne divljači na području Dalmatinske Zagore u rapidnom je porastu, pa je za takav prirast potrebno i obilje hrane. A količina hrane u tom škrtom kamenjaru upravo je jednaka području u kojem raste.

Rijetki vinogrdari sliježu ramenima. Nemaju adekvatnog načina borbe protiv ove pošasti. Jedino što im preostaje korištenje je raznih repelenata ili podizanje metalnih ograda. Međutim, u zadnje vrijeme ni takvo što više ne daje ploda. Na repelente su navikli, a gladne zvijeri ruše i metalne i žićane ograde. Prema informacijama koje svakodnevno dobivamo od poljoprivrednika s tog područja, divljač čini nemjerivu štetu.

Ne pomažu ni ograde

Seljaci su nemoćni, a i lovci. Osim odstrelne kvote propisane sukladnoj zakonskoj regulativi koja dozvoljava tek minimalni odstrel, svaka dodatna jedinka  očito predstavlja veliki problem. 

"Borimo se na razne načine. U vinograde stavljamo sve ono za što čujemo da daje nekakve rezultate. Ograđujemo, ostavljamo pse u vinogradima, upaljene traktore, bacamo petarde. pa čak i nekakve aparate koje ispuštaju ultrazvučne valove. I sve to je uzalud. Svinje jednostavno uništavaju najprije ranije dozrele grozdove, a kasnije će sve redom. Lovci dođu, naprave zapisnik i dostave ga meritornim županijskim tijelima. Što to nama vrijedi? 

Ako vinograd nije ograđen, nećemo ni kune dobiti, jedino nam preostaje da tim zapisnikom plašimo divlje svinje. Mnogo vinogradara našeg podneblja odustalo je od svojih trsova, a kako i ne bi kada na cijelom potezu od Biokova do Mosora očito ima više divljih svinja nego trsova loza", jada se Tomislav Bakota iz Krstatica u općini Zagvozd, jedan od rijetkih vinogradara koji unatoč nedaćama i dalje uzgaja vinovu lozu. Ako se ovaj problem uskore ne riješi i on će objesiti svoju motiku o klin jer što ne uništiše divlje svinje, unište, kaže, uvozni lobiji koji ionako malu cijenu srozaju do te mjere da nema svrhe ni računice nastaviti s tom djelatnošću.


Fotoprilog


Tagovi

Divlje svinje Vinograd Dalmatinska Zagora


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]