Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Glavić
  • 02.02.2019. 07:30
  • Zadarska, Nadin

Dobitna kombinacija Tomislava Glavića: djeca i vina Martin, Marta i Martina

Glavićevo crno vino Martin od sorte Merlot najbolje je ocijenjeno u konkurenciji 577 uzoraka na međunarodnoj izložbi mladih vina "Ludbreg 2019.“ Kako je od najboljeg keramičara postao višestruki vinarski šampion?

Foto: arhiva obitelji Glavić
  • 3.393
  • 789
  • 1

Vinogradarstvo je kod Glavića obiteljska tradicija. Vinovu lozu su gajili i pradjed Marko i djed Ante i otac Martin pa su i kod Tomislava, još u ranom djetinjstvu, došli do izražaja vinogradarski geni.

Ozbiljnije sam se počeo baviti vinogradarstvom 1996. godine kad smo dobili najprije u koncesiju vinograde nekadašnjeg PK Zadar na Nadinskom blatu gdje je bilo ukupno 360 hektara pod vinovom lozom. A vinarstvom me još snažnije počelo privlačiti nakon moje prve šampionske titule u Polači 2007. godine. To je bio neopisiv i neponovljiv doživljaj", kaže Tomislav Glavić čije je vino Martin od sorte Merlot najbolje ocijenjeno u konkurenciji 577 uzoraka nameđunarodnoj izložbi mladih vina "Ludbreg 2019.“  

Kako dodae, na podjeli vinograda na Nadinskom blatu on je dobio 2,5 hektara, a isto toliko i njegov otac Martin. Nakon očeve smrti (2011.) ukazala se zadnja prigoda za otkup državnog poljoprivrednog zemljišta. Tada je otkupio svih 5 hektara što je konačno realizirano 2014. godine.

Državni poticaji i Vinska omotnica

Od 2008. do 2017., Glavić je obnovio svih 5 hektara vinograda. Krčio stare i sadio nove vinograde. Uz Merlot, Syrah, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Grenche.. zasadio je i autohtone Maraštinu, Plavinu i Grk. Prije tri godine za sadnju Cabernet Sauvignon i Cabernet franca koristio je iz Vinske omotnice sredstva za rekonstrukciju i konverziju vinograda. Dobio 50 tisuća kuna. Na 0,72 ha posadio 3.400 sadnica. Glavić podsjeća da je prije toga od 2008. do 2009. godine dobio državna poticajna sredstva za trajne nasade i to 40.000 kuna po hektaru što je za 3,5 hektara iznosilo 140.000 kuna. Znači s onih 50 iz vinske omotnice to je ukupno 190.000 kuna poticajnih sredstava.

Ponosna obitelj na izložbi mladih vina "Ludbreg 2019." (Foto: Udruga Trsek)

Premalo, ako se zna da je za podizanje jednog hektara potrebno uložiti 25.000 eura. Cijela investicija stajala je milijun kuna, od čega je 800 tisuća kuna uložio vlastitih sredstava. Nešto sitno dobilo se od županijskih i poticaja dobivenih od grada Benkovca. Uredio je konobu u podrumu obiteljske kuće koja je zasad ograničenog kapaciteta, 10 tisuća litara. Zato dio grožđa proda odmah na panju. Vino prodaje na kućnom pragu i u pojedinim restoranima, sve poznatim kupcima.

Tomislav zna da je Vlada nedavno usvojila Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine vrijedan 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje. Uvjeti su pojednostavljeni, prvi natječaj je već raspisan, kažem Glaviću. “Koliko su pojednostavljeni tek ćemo vidjeti, ali svakako smo zainteresirani”, odgovara Tomislav.

Šampion centra svijeta i okolice, Ludbreg u znaku vina Tomislava Glavića

U kompletan posao vinogradarstva i vinarstva uključena je cijela obitelj, supruga Tatjana, sin Martin i odnedavna nevjesta Antonela te kćeri Marta i Martina. Sva njegova vina nose imena po djeci. Martin su crna, Marta rosse i Martina bijela vina.

Sin Martin ima sve preduvjete da uspješno nastavi obiteljsku tradiciju. Kao splet dobrih okolnosti u prilog mu ide što je supruga Antonela završeni enolog. Martin ima svoj OPG i jedan dio obiteljskih vinograda, a javio se i na natječaju za sredstva iz Fonda ruralnog razvoja, podmjera 6.1 za mlade poljoprivrednike. Rezultat će se znati u ožujku.

Od keramičara do vinara

Tomislav Glavić je, inače, dugo godina slovio kao najuspješniji keramičar u Zadarskoj županiji. "U vino sam ušao iz hobija koji je postao ozbiljno ulaganje i ozbiljan posao. Da nije bilo potpore obitelji i uspjeha na vinskim manifestacijama ostao bih samo keramičar”, kaže Glavić. Dosad je osvojio 9 šampionskih titula, član je Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin - jedine aktivne u Zadarskoj županiji. “Nedostaje nam udruga na županijskoj razini”, kaže Glavić, dodajući kako se nešto na tome radi da bi se pokrenulo. Glavić je i predsjednik Ceha poljoprivrede u Obrtničkoj komori Zadarske županije, član Ceha poljoprivrede u HOH-u, osnivač i pokretač Manifestacije degustacija mladih vina i maslinovih ulja Nadin.

Ravnokotarska vina, pogotovo mlada crna, sve su bolja i bolja. Popravljaju se i bijela. Stjepan Vučemilović je sa svojim Chardonayom u jakoj konkurenciji osvojio zlato, tri Maraštine vinara Damira Bilosnića, Bože Glavića i Milana Vrsaljka su u Ludbregu osvojila srebra..

Glavić: Fali nam pozitivan odnos i zajedništvo

"Što nam fali? Fali nam tradicija podrumarstva i kontinuitet. Svako malo na ovim prostorima rat napravi “s*anje”, kaže Glavić. Svaka nova generacija započinje iz početka. Fale nam kvalitetna bijela vina, više ulaganja u podrume i kušaonice.

Sin Martin ima sve preduvjete za nastaviti tradiciju (Foto: Udruga Trsek)

Sva crna vina naših desetak vinara koji su na tržištu vrhunske su kakvoće, ali fale nam količine. "Fali nam i ono što imaju ludbreški vinogradari - pozitivan odnos i zajedništvo. Velika većina ih se odazove na manifestacije, bez obzira koliko tko ima vina. Drukčija im je kultura. Sudjeluju u organizaciji manifestacije koja traje dva dana. A i odnos lokalnih vlasti je samo takav. Hvale udrugu Trsek kao jednu od najaktivnijih u ludbreškom području. Grad Ludbreg i Varaždinska županija su zajednički uredili pokazni podrum koji predstavlja jednu od glavnih turističkih točki grada Ludbrega", kaže Tomislav Glavić.   


Tagovi

Tomislav Glavić Merlot Nadin Vino Vinograd


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs