Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Početak berbe grožđa
  • 30.08.2017. 08:00

Dobro grožđe, još bolje vino

Beru se šardone, sovinjon, traminac. Odnos šećera i kiselina u bobicama nagoveštava da bi iz ovogodišnje berbe mogli da dobijemo kvalitetno vino.

Foto: jane
  • 865
  • 38
  • 0

Zbog visokih temperatura i suše, berba grožđa ove godine počela je neuobičajemo rano. Za razliku od svih drugih biljnih kultura, vinogradari i vinari mogu da očekuju uspešnu proizvodnu godinu.

Berba za pamćenje

Direktor Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragoslav Ivanišević konstatuje da su prinosi vinskog grožđa nešto niži u odnosu na prosečne godine, ali da nas očekuje bolji kvalitet grožđa, pa kasnije i vina.

"Generalno, možemo reći da su prinosi ove godine nešto manji nego prosečnih godina. To kod vinove loze ne mora da bude loše, pošto nam je prioritet da napravimo što bolje vino. Berba je počela dve, pa možda čak i tri nedelje ranije nego što je to uobičajeno. Uveliko je u toku berba i šardonea i sovinjona belog, čak se privodi kraju berbe traminaca. Sorte poput pino noara i merloa moraju još malo da sačekaju. Svaka sorta reaguje drugačije na ove uslove. Očekujemo dobra kvalitet grožđa, a berba će biti za pamćenje", kaže Ivanišević.

Izuzetan odnos šećera i kiselina u grožđu

I u vinariji u Banoštoru berbu su počeli ranije nego što je to uobičajeno. Ivana Šijački očekuje da od kvalitetnog grožđa naprave i dobro vino:

"Trenutno prerađujemo grožđe iz ovogodišnje berbe. Sa naših 12 hektara trenutno smo obrali neoplantu i beremo šardone. Grožđe je zdravo, zrelo, veoma zadovoljavajućeg kvaliteta. Imamo izuzetan odnos šećera i kiselina u grožđu, a to nam daje za pravo da očekujemo da će berba 2017. biti jedna od boljih".

Kada je reč o kvalitetu grožđa iz kasnijih epoha zrenja, stručnjaci kažu da bi bilo dobro da septembar prođe bez obilnijih padavina, kako bobice ne bi zahvatila trulež i tako narušila kvalitet ovogodišnjeg roda.

Foto: jane2494 / Pixabay


Tagovi

Grožđe Vino Ivana Šijački Dragoslav Ivanišević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."