Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja grožđa
  • 17.07.2017. 18:00

Dramatično stanje na tržištu grožđa

Egipatsko grožđe se želi probiti na evropsko tržište, pa slabije posluju španski i italijanski proizvođači. Cena grožđa pala je na 5 evra.

Foto: Pixabay/congerdesing
  • 1.164
  • 56
  • 0

Tržište grožđa trenutno je na kolenima. U Egiptu je sezona počela vrlo dobro, ali je već u drugoj sedmici smanjena tražnja i nakon toga se ne oporavlja.

Ponda mnogo veća od tražnje

"Proizvodnja je mnogo veća nego prošle godine, a više dobavljača iz Egipta pokušava svoje proizvode da proda na evropskom tržištu. Lane nije bilo puno tražnje za belim grožđem bez semenki, ali je bilo manjka crvenog grožđa", rekao je za freshplaza Patrik Konings iz holandske kompanije "Marni Fruit".

Pada cena konzumnih sorti grožđa

Mnogo grožđa dolazi i iz Španije i Italije, ali se ne mogu se uobičajeno probiti na tržištu. "Belo grožđe, koje su inače prodavali za 7-8 evra, sada ga prodaju za 5 evra. Zamolili smo našeg italijanskog dobavljača da nam ne šalje belo i crno grožđe bez semenki, već neka pokuša da ga prodati negde drugde", kaže Konings dodavši da uglavnom prodaju u Velikoj Britaniji, Skandinaviji i Holandiji, te da je svugda loše stanje na tržištu.

Mešovito grožđe bolje prolazi na tržištu

On ističe kako je mnogo eksperimentisanja sa tamnim grožđem, a kada je reč o ponudi, u poslednje vreme se u ambalaži nudi mešovito grožđe, odnosno belo, zeleno i crveno.

Foto: Pixabay/congerdesing


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Grožđe Vinova loza Egipat Španija Italija Evropa Tržište Cena Patrik Konings Marni Fruit


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema podacima iz eAgrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Da raste broj onih koji žive od poljoprivrede u Srbiji, a imaju ispod 40 godina, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Prema njenim reč... Više [+]