Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz u vinogradu
  • 17.02.2018. 13:30

Električnim žicama protiv kasnog mraza u vinogradu?

Klimatske promjene uzrokuju velike štete poljoprivrednicima. Protiv njih se ne možemo boriti, ali im se možemo prilagoditi.

  • 771
  • 58
  • 0

Unazad nekoliko godina svako godišnje doba pokazatelj je sve većih i jačih klimatskih promjena. Prošla godina je po tom pitanju bila burna. Mraz, grad, suša potukli su prinose. Ni ova nije puno bolje počela. Previsoke temperature ne pružaju preveliku nadu da će ova godina biti "normalna". 

Jedino što poljoprivredni proizvođači mogu napraviti je prilagoditi se takvim promjenama. Čini se kako se više ne možemo osloniti uobičajene načine proizvodnje i zaštite.

Velik utjecaj na vinske regije

Upravo su moguće mjere protiv mraza u domaćoj proizvodnji vina nedavno bile tema sastanka vinogradara u austrijskom Gradišću. Na samom početku, Josef Eitzinger, voditelj Odjela za meteorologiju bečkog Sveučilišta BOKU, govorio je o tome kako će klimatske promjene u narednim desetljećima imati velik utjecaj na vinske regije, a onda i prihode. Zaključak je kako će glavnu ulogu imati stanje tla i osiguravanje dovoljne količine vode, piše bauernzeitung

Kao jedna od mjera zaštite od mraza spominjano je dimljenje koje ima smsila jedino u mirnim vedrim noćima. Nova mjera koja izravno podiže temperaturu predstavili su Georg Merkle i njegov sin, iz njemačkog Ochsenbacha, a odnosi se na žičani sustav grijanja. Ugradnja ovakvog grijanja je relativno jednostavna, a temperatura se regulira te snižava mogće gubitke uzrokovane kasnim mrazevima. Sustav se trenutačno primjenjuje na redove dužine do 160 metara. U planu je i optimizacija koja će dodatno pojednostaviti upotrebu. 

Odgoda pupanja vinove loze

Osim ovih mjera, spomuli su i moguću mjeru koja je još uvijek u fazi istraživanja, a radi se o odgodi, odnosno usporavanju pupanja vinove loze. Trenutačno nema odobrenog proizvoda (ulja) za takvu upotrebu. 

Markus Mueller iz bavarskog Državnog zavoda za vinogradarstvo i hortikulturu već se godinama bavi istraživanjima i sprječavanjima utjecaja kasnog mraza na vinograde. Naglasio je da je najvažnije ne obavljati nikakvu obradu tla u vinogradu neposredno prije kasnog mraza. 

Foto: Pixabay/music4life


Tagovi

Mraz Vinograd


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]