Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć vinarima
  • 13.01.2021. 12:00
  • Francuska

Francuska traži od EU-a osnivanje fonda za pomoć vinarima

Francuska je pozvala Evropsku komisiju da brzo odgovori na njen zahtjev da se francuskim vinarima nadoknadi šteta koju im nanose američke carine.

Foto: Bigstockphoto/JacobLund
  • 54
  • 6
  • 0

SAD je juče (utorak) uveo nove carine na vina i žestoka pića, proizvedena u Francuskoj i Njemačkoj u sklopu spora s EU-om oko subvencija aviokomaniji Airbus. EU je ipak uvela carine na američke proizvode zbog subvencija Boeingu, izvještava reuters.

Francuski vinari već su prošle godine bilježili pad izvoza u SAD, nakon prve runde 25-postotnih carina koje je uveo kabinet Donalda Trumpa.

Pariz je još tada pozvao Evropsku komisiju da uspostavi fond za nadoknadu štete vinarima, a taj apel je do sada ostao bez odjeka, rekao je u utorak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

"Žalim zbog sporosti kojom Evropska komisija odgovara na naš zahtjev za fondom za nadoknadu štete. Sektor (vina) teško je pogođen i potrebna mu je evropska podrška", izjavio je Le Maire na konferenciji za novinare. 

"Želim da Evropska komisija brzo reaguje na naš prijedlog da se osnuje kompenzacijski fond", naglasio je francuski ministar, dodajući da će rješavanje trgovinskih napetosti s SAD-om biti njegov prioritet na sastanku sa kabinetom novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Francusko udruženje izvoznika vina saopštilo je krajem decembra da će dodatne carine sektor stajati više od milijardu eura.

Le Maire želi da se vinarima omogući odlaganje povrata kredita sa državnom garancijom i da se poveća maksimalni iznos koji mogu dobiti iz fonda za kompanije teško pogođene krizom korona virusa.


Tagovi

Vinarski sektor Vinari Pomoć Francuska


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]