Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za vino
  • 31.10.2020. 07:30

Globalna proizvodnja vina i dalje u padu - kakve su prognoze za 2020?

Prema početnim procjenama Međunarodne organizacije za vino i vinogradarstvo, očekuje se da će svjetska proizvodnja vina u ovoj godini biti između 253,9 i 262,2 milijuna hektolitara.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 195
  • 10
  • 0

Globalna proizvodnja vina ostat će ispod petogodišnjeg prosjeka i ove godine. Umanjena je malim količinama iz Južne Amerike i ograničenjima u državama Europske unije nakon što je kriza zbog koronavirusa smanjila prodaju, priopćila je Međunarodna organizacija za vino i vinogradarstvo (OIV).

U početnim procjenama za 2020. godinu, ovogodišnja svjetska proizvodnja ograničena je na količinu između 253,9  i 262,2 milijuna hektolitara, s prosječnom prognozom na 258 mil.hl.

Manje vina zbog pandemije

Bila je to druga uzastopna godina da je globalna proizvodnja ovog pića ostala ispod prosjeka nakon što je porasla na gotovo rekordan maksimum u 2018. godini, priopćila je ova organizacija sa sjedištem u Parizu.

Proizvodnja vina u 2019. je pala: Tko su najveći proizvođači, a tko potrošači?

Treba podsjetiti da je 2019. pala na 260 mil. hl , što je bilo smanjenje od 35 mil. hl, odnosno 11,5% manje u usporedbi s rekordnom 2018. godinom.

"Ovo se ne mora nužno smatrati lošom viješću za vinski sektor, s obzirom na trenutni kontekst gdje geopolitičke napetosti, klimatske promjene i pandemija Covid-19 generiraju visok stupanj nestabilnosti i nesigurnosti na globalnom tržištu", tvrde iz OIV-a.

Vinogradari u EU su imali koristi od dobrih vremenskih uvjeta, ali proizvodnja je i dalje niža od prosjeka, jer su je vinari i vlade susprezali, kako bi ujedno smanjili negativan utjecaj pandemije. Primjerice, u Francuskoj su proizvođači šampanjca dogovorili reduciranje berbe grožđa za 20%  jer se pokušavaju oporaviti od kolapsa prodaje izazvanog koronakrizom.

EU će proizvesti 159 mil. hl?

OIV očekuje da će države EU, koje uključuju tri najveća svjetske vinske sile, Italiju, Francusku i Španjolsku dati 159 mil. hl, što je 5% više u odnosu na 2019. godinu, ali i dalje ispod prosjeka. 

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Također je zabilježen rast u odnosu na 2019. godinu u zemljama poput Njemačke i to za 8%, Mađarskoj za 22%  i Austriji za 10% dok zemlje poput Rumunjske i Grčke bilježe pad za 7 i 2%. 

Na južnoj se hemisferi procjenjuje da će ukupna proizvodnja u ovoj godini pasti za 8% u odnosu na prošlu i to na 49 mil. hl, uglavnom zahvaljujući naglim padovima u Argentini za 17%, Čileu 13% te Australiji za 11%.

U Sjedinjenim Državama preliminarne procjene navode da proizvodnja vina iznosi 24,7 mil. hl, što je 1% više u odnosu na 2019. godinu, ali bi se prognoza mogla revidirati kad se sljedećih mjeseci pojave dodatne informacije o učincima šumskih požara u regijama Napa i Sonoma.


Tagovi

Proizvodnja vina OIV Globalna proizvodnja Prognoza Vino 2020


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije