Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival graševine u Kutjevu
  • 18.06.2018. 10:30

Graševina dobro napreduje: nadamo se dobrom urodu i berbi grožđa

Na Festivalu graševine u Kutjevu, održanom prošloga vikenda posjetitelji su imali priliku svjedočiti bogatom programu!

Foto: Youtube/screenshot
  • 403
  • 23
  • 0

Na Festivalu graševine u Kutjevu, održanom prošloga vikenda u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva i Udruge Kutjevački vinari, posjetitelji su imali priliku svjedočiti bogatom programu. Prije središnjih događanja, u kino dvorani održan je simpozij o graševini, nakon čega su razvojne agencije organizirale edukativne radionice. Glavni program festivala održan je na Trgu graševine. 

"Iz godine u godinu mi nadograđujemo manifestaciju, tako da svake godine bilježimo sve više gostiju, ne samo iz županije, nego i iz cijele Hrvatske", rekla je Jasmina Kukić, voditeljica Turističke zajednice Grada Kutjeva.

Za sada se očekuje dobar prinos

Krajem svibnja u Kutjevu je održano tradicionalno ocjenjivanje graševine, a najboljima su na festivalski dan, uručena priznanja. Sve tri šampionske titule dobilo je Kutjevo d.d. i to za najbolje mlado vino berbe 2017, najbolje ocijenjenu graševinu starijih godišta te najbolje ocijenjeno predikatno vino.   

"To je zapravo jedan veliki pothvat i priznanje, ne samo vinariji nego i ovom vinogorju. Za kvalitetu graševine nismo mi najviše zaslužni, nego u ovo naše podneblje, gorje koje leži na južnim padinama Krndije i Papuka. Tu su zapravo najviši položaji. Sve se nalazi između 300 i 400 metara nadmorske visine", rekao je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Marincilin ističe da je aktualna vinogradarska godina krenula u jako dobrom smjeru. 

"Vegetacija je puno ranija nego prošle godine i to od 10 do 15 dana. Možemo pričati da su sorte trećeg i četvrtog perioda dozrijevanja već završile cvatnju i stvarno smo što se tiče toga napredni. Što se tiče samog zametanja grožđa, možemo očekivati dobar prinos za sada. Nadamo se jako dobroj berbi", otkriva Marinclin.

Akademski slikari oslikavali bačve

U sklopu Festivala graševine u prostorima Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker održana je likovna kolonija. Akademski slikari oslikavali su neizostavan dio opreme u proizvodnji vina - bačve.

"Ovo je šesta po redu likovna kolonija, to su sve akademski slikari i kipari. Ove godine smo uveli neke novine. Na koloniju je došlo osmero djece koji iz OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva, koji su slikali pod nadzorom umjetnika koji su ih educirali", rekao je Ivan Grgić, direktor Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker.  

Inicijativa je to vlasnika Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker, vinske legende Vlade Krauthakera, koji je prije šest godina prisustvovao sličnom događanju u gradu Bordeauxu u Francuskoj.    

"Tamo je bilo izloženo preko sto takvih bačava i onda smo i mi odlučili obogatiti Festival graševine. Već oko 40 bačvi je oslikano. Umjetnost i vino je uvijek išlo zajedno, stoljećima i tako će nadam se ostati i dalje. Vino umjetnicima daje stimulans i inspiraciju", rekao je Vlado Krauthaker, vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker.

Održana i utrka traktora uz eno i gastro ponudu

A osim vina, umjetnici vole i krajolike koji u njima bude inspiraciju. "Ovo mi je drugi puta kako sam ovdje u ovom prekrasnom kraju koji nam daje neiscrpnu inspiraciju. Osim lijepih krajolika, ljudi su ovdje jako gostoljubivi i riječ je o jednom ugodnom druženju", rekao je Zlatko Nežić, slikar i grafičar iz Zagreba. 

A raznoliko i raskošno bogatstvo Slavonije pokazano je u večernjem dijelu festivalskog programa kada je održana utrka traktora uz eno i gastro ponudu na štandovima lokalnih proizvođača vina i hrane te zabavni program u kojem su nastupili tamburaši Rubato i zvijezda večeri Jole.

Iza nas je stoga, još jedan uspješan Festival graševine, a od glavnih kutjevačkih događanja u studenom slijedi Martinje, a u siječnju Vincelovo. "U narednom razdoblju svakako ćemo raditi na podizanju kvalitete ovih triju ključnih manifestacija, i svakako ćemo raditi na nekim dodatnim kreativnim elementima i ponudi za ovaj grad uz razne kutjevačke turističke priče", zaključuje Jasmina Kukić. 


Tagovi

Festival graševine Kutjevo Vino Vinarstvom Trg graševine Najbolje mlado vino Likovna kolonija Krauthaker


Partner