Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad grinja
  • 01.10.2019. 18:00

Grinja šiškarica na vinovoj lozi

Prvi i klasični tip simptoma je erinoza lišća kada se na naličju lista javljaju deformacije u vidu bradavičastih izraslina ispunjenih sitnim grinjama bjeličaste boje.

Foto: Depositphotos/carlosmoura
  • 3.970
  • 92
  • 0

Iz godine u godinu se sve češće javlja napad grinja na vinovoj lozi. I ove godine su se u nekim vinogradima pojavile grinje (Calepitrimerus vitis i Eriophyes vitis).

Lozine grinje šiškarice, (Eryophies vitis), uzročnik su erinoze koja, najčešće, ne nanosi veće štete vinovoj lozi, osim u slučaju kad se prenamnoži.

Simptomi ovise od tipa oštećenja

Ovisno od tipa oštećenja, simptomi na vinovoj lozi mogu biti različiti.

Prvi i klasični tip simptoma je erinoza lišća kada se na naličju lista javljaju deformacije u vidu bradavičastih izraslina ispunjenih sitnim grinjama bjeličaste boje. Na naličju lista se javljaju udubljenja ispunjena vunastom prevlakom što često može dovesti do pogrešnog zaključka da je u pitanju plamenjača vinove loze. I vunaste prevlake su također ispunjene kolonijom grinja. Ovisno od sorte, ova prevlaka kasnije može dobiti crvenkasti ili ljubičasti sjaj što, na kraju, dovodi do sušenja listova, a grinje iz takvih listova prelaze na mlađe dijelove biljke.

Drugi tip oštećenja se javlja na pupoljcima, gdje prezimljava odrasla grinja, izazivajući izumiranje pojedinih pupoljaka i deformaciju mladica u vidu kratkih internodija, formirajući rozetu u obliku "vještičine metle", ili cik-cak rasta mladica.  S obzirom da se nalaze u pupoljku, grinje se u nove nasade mogu prenijeti zaraženim sadnim materijalom, ili cijepljenjem u istom nasadu putem zaražene plemke.

Treći tip oštećenja je uvijanje lišća, kao posljedica sisanja sokova, bez pojave vunaste prevlake. List dobiva cilindričan oblik i najjače je izražen na vršnom lišću koje mijenja boju iz zelene u smeđu i na kraju otpada.

Obavezno je zimsko tretiranje 

S obzirom da je pri kraju vegetacijski period, vinogradarima je preporučeno da sada izostave mjere zaštite, ali da obavezno izvrše zimsko tretiranje s nekim od uljnih insekticida (crveno, bijelo, plavo, mineralno) u vrijeme otvaranja pupoljaka kako bi sredstvo dospjelo do grinja koje su tu prezimile. Pored navedenih insekticida, u novije vrijeme, se koriste i pokazala su dobre rezultate i sredstva na bazi sumpora.

Pored kemijske zaštite, lozine grinje imaju i velik broj prirodnih neprijatelja, posebno predatorskih grinja.

Vinogradari, odnosno vlasnici okućnica s vinovom lozom trebaju se na vrijeme obratiti svom savjetodavcu kako se ne bi ponovilo isto stanje i iduće godine.

Autorica: Radmila Pašić, Savjetodavna RS


Tagovi

Napad grinja Grinje vinove loze Simptomi Bradavica na listu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]