Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Findri
  • 26.09.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

Hardijev Zaturn Optimus štedi i do 20% godišnje na kemijskim sredstvima

Kako prolazimo kroz redove sredstvo se na panelu cijedi. Na svakom od panela ima dodatna električna pumpa koja konstantno vraća onu ulovljenu tekućinu preko filtera nazad u rezervoar, rekao je Zlatko Findri iz tvrtke predstavnika danskog Hardija

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.235
  • 142
  • 0

Zaturn 2000 P atomizer danskog proizvođača Hardi prezentiran je u Erdutskim vinogradima i privukao veliku pažnju slavonsko-baranjskih vinogradara najviše zbog Optimus panela kojima raspolaže. Radi se o novom modelu koji je tek završio probni rad u vinogradima Španjolske i Portugala, a upravo mu je i glavna novost ušteda na upotrebi zaštitnih sredstava zbog Optimus sustava kao i novih pomičnih panela.

Erdut već 5 seznona koristi program Hardi atomizera. Radi se o pet vučenih trorednih atomizera kapaciteta do tri tisuće litara. Ovaj novi koji smo gledali prati trend rekuperacije kemijskih sredstava o čemu je okupljenima ispričao Zlatko Findri iz tvrtke Findri koja je zastupnik ovoga proizvođača prskalica i atomizera iz Danske.

Šasija i metalni dijelovi zaštićeni su pečenim prahom

Ovaj stroj ima smanjeni drip kapljica što daje mogućnost korištenja u ekološkoj proizvodnji, i što je danas jako važno, započeo je svoje izlaganje ispred Zaturna 2000 P Zlatko Findri, i pojasnio da taj stroj uvijek dolazi u full opremi kapaciteta od 1.000 do 3.000 litara. Dolazi standardno s računalom i automatskim praćenjem hektolitarske doze, a i ima ful hidrauliku, što znači sve mogućnosti za otvaranje i zatvaranje te namještanje uređaja.

Ovaj stroj ima smanjeni drip kapljica što daje mogućnost korištenja u ekološkoj proizvodnji

Šasija i metalni dijelovi zaštićeni su pečenim prahom., kaže Findri. Pumpa je Hardi, šesteromembranska, kao što je uostalom i na svim Hardi prskalicama i atomizerima. Imamo kod ovoga atomizera tri rezervoara. Glavni je dvije tisuće litara te rezervoar za ispiranje sustava iznutra, ali i rezervoar za pranje ruku. Zadovoljavamo uvjete koje pravila nalažu.

Zaturn ima i tzv. sistem Hardi filer za miješanje kemijskih sredstava i transfer u glavni rezervoar. Kotači mogu biti u više verzija. Prvi puta ono što vidimo su ovi paneli koji su plastični i ako zapnemo on se pomakne koliko treba.

vf
Na usmjerivačima i panelima nema metalnih dijelova

Ono što je novo je da nema nikakvih metalnih dijelova. Sve je od plastike jer je kemija agresivna prema svim metalima. Tu su i novi usmjerivači, Optimus. U potpunosti razvijen u Hardiju. Imaju više mogućnosti i oni se mogu fizički smanjivati i povećavati. A možemo pustiti i 50 posto zraka, možemo ih skroz zatvoriti, a možemo i pojedinačno zatvarati i otvarati, objašnjava Findri. Jednostavni su za skidati i održavati. Znači, radi klasično kao dvoredni atomizer i na samim obodima ovog usmjerivača imamo usmjeravanje zraka s više strana.

vf
Ventilator je klasični s dvije radne brzine

S istim rezervoarom možemo napraviti više hektara

Kako prolazimo kroz redove, sredstvo se na panelu cijedi. Na svakom od panela ima dodatna električna pumpa koja konstantno vraća onu ulovljenu tekućinu preko filtera nazad u rezervoar. Time smo onu zadanu dozu sačuvali i time povećavamo kapacitet, odnosno s istim rezervoarom možemo napraviti više hektara. Tu se otvaraju znatne uštede. Produžujemo si radni dan jer možemo s jednim rezervoarom više napraviti. Iskustva u prvoj godini upotrebe govore od nekih 20 posto uštede sredstava, što po nekim izračunima znači da nakon pet godina korištenja u vinogradu od 30 hektara samo na uštedi kemijskih sredstava taj atomizer se isplati u cijelosti.

Za hrvatsko tržište njemu je cijena 50 tisuća eura. U jednoj španjolskoj vinariji gdje je prve godine takav stroj bio u probnom radu ušteda je iznosila 18 posto ukupnih zaštitnih sredstava. Ovisno o stadiju razvoja biljke uštede se kreću od 50-15%, istaknuo je Findri. Kompletne grane su hidraulični podesive i po širini i po visini i nalazi se na hidraulički podesivom svojevrsnom trapezu koji ublažava neravnine, a uz to posjeduje i zračne jastuke koji ublažavaju kretnje naprijed, nazad. Ventilator je klasični s dvije radne brzine. Ima mogućnost podešavanja sustava miješanja, a unutra je šest mješača. Pomoću venturijevog sustava ih reguliramo i mješače možemo pojedinačno zatvarati.

Više fotografija s prezentacije pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Findri Hardi Zaturn Atomizer Prskalica Vinograd Optimus panel


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]