Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2019
  • 29.05.2019. 16:00
  • London

Hrvatska vina osvojila 7 zlata na ovogodišnjem Decanteru - DWWA 2019

Istarski su vinari ostvarili ponajbolje rezultate od naših 170 nagrađenih vina na najvećem svjetskom ocjenjivanju – londonskom Decanteru. Od 7 zlata čak 6 odlazi u Istru, a njih 5 je nastalo od njenog ponosa – istarske malvazije

Foto: Clementine Communications
  • 7.018
  • 457
  • 0

Domaća vina osvojila su 7 zlatnih medalja na nedavno završenom najvećem svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu – Decanter 2019!

I to u konkurenciji 17.000 različitih etiketa pristiglih iz 57 zemalja svijeta. 

Tijekom tjedan dana više od 280 ponajboljih vinskih stručnjaka iz 30 zemalja otvorilo je i kušalo sve pristigle uzorke, a da bi ih na koncu opisali i ocijenili. U tom timu probranih svoje mjesto našla su dva Hrvata.

Naš poznati sommelier Siniša Lasan bio je dijelom ocjenjivačkog tima, a po povratku s Otoka kaže kako imamo pravo biti zadovoljni. "Rezultati naših vina su sjajni, po meni bolja 2019. nego godinu ranije, s tim da su se ove godine naše autohtone sorte još bolje pozicionirale.“

Objavljeni rezultati pokazuju da samo 3 promila prijavljenih čine TOP 50 najbolje ocijenjenih vina svrstanih u kategoriju 'Best in show', dok je 148 nagrađeno platinastom medaljom.

Naša najbolja vina, iz kategorije zlatnih našla su se tik do njih, među sveukupno 480 zlatnih Decanterovih vinskih odličja.

Kako se ocjenjuje na Decanteru?

Vina se na ovom natjecanju ocjenjuju na način da se u prvom ciklusu slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije, te ovisno o istima nagrađuju na način da za zlato treba imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94 boda, broncu 86 - 89 bodova, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino ono mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, se potom sljedećeg tjedna ponovo kušaju, s tim da su ovog puta kategorizirana tako da sudci, ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, koja je godina berbe te raspon prodajne cijene butelje istog. 

Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se kušaju još jednom u pripetavanju te je tako kreiran popis 50 najboljih vina svijeta prema Decanter 2019. 

Burgundija dala najviše najboljih

U tom probranom društvu, deklariranom kao 'Best in show' 50 najboljih vina svijeta - najviše je francuskih njih čak 13, a od čega čak 4 dolazi iz poznate vinske regije – Burgundije. Slijede vina španjolskih (8), australskih (6) i portugalskih (6) vinara, a u TOP 50 svoje mjesto su našle i druge poznate vinske nacije kao Argentina, Gruzija, Njemačka, Grčka, Italija, Novi Zeland, SAD pa čak i Ujedinjeno kraljevstvo koje je imalo 3 vina u selekciji 50 najboljih. 

Prema podacima organizatora čak 74% ovogodišnjih uzoraka je dobilo medalju, što je značajan rast kvalitete u odnosu na 66% godine ranije. 

Domaća vina ostvarila respektabilan rezultat

Da su naši proizvođači izrazito kompetitivni, govori podatak kako su domaći vinari na ovogodišnji Decanter 2019. poslali 201 uzorak vina (193 godinu ranije), od kojih je 170 nagrađenih (157 godinu ranije) - 105 primorskih (61%) i 65 kontinentalnih (39%).

Najbolje ocijenjena među njima, s po 96 bodova svaki su dva istarska bijela suha vina - cuvee malvazije, chardonnaya i bijelog pinota naziva Clemente berbe 2016. vinarije Damjanić kod Poreča i malvazija berbe 2018. vinarije Fakin iz Motovuna. 

"U komparaciji međunarodnih ocjenjivanja na kojima sudjelujem, Decanter vinu poklanjamo najviše pažnje što i je bit našeg djelovanja, istaknuo je značaj ovog događaja predavač Hrvatskog sommelierskog kluba Mario Meštrović , drugi naš stručnjak koji je bio dijelom ocjenjivačke komisije Decantera 2019.

Od 7 zlata 5 malvazija, a 6 istarskih vina

Kada se gledaju ostvareni rezultati naših vinara iz Londona - Istra kao regija dominira sa 72 nagrade. Od 7 hrvatskih zlatnih medalja, njih čak 6 ostaje na istarskom poluotoku, a od čega je čak 5 malvazija. Po 95 bodova dobili su Gran Teran vinarije ATC obitelji Coronica, te malvazije vinarija Rossi Anđelini i Laguna. 

Plavac Vron Bod iz 2012. godine hvarskog vinara Tončija Marijana s 95 bodova jedino je domaće crno vino zlatnog sjaja i jedino te grupe izvan istarskog vinogorja.

Zanimljivo je kako je nagrađeno i 15 etiketa (8,8%) naših vina iz ekološke proizvodnje te 2 domaća vina certificirana po principima biodinamičke proizvodnje.

Osim 7 zlatnih medalja ocjenjivački je sud ovog natjecanja hrvatskim je vinima dodijelio i 55 srebrnih, 77 brončanih medalja i 31 priznanje.

7 RH zlatnih s Decanter 2019

  1. Clemente 2016, Istra, Vinarija Dajmanić, Poreč - 96 bodova
  2. Malvazija istarska 2018, Istra, Vinarija Fakin, Motovun - 96 bodova
  3. Gran Teran 2015, ATC obitelj Coronica, Umag, Istra - 95 bodova
  4. Malvazija istarska 2018, Vinarija Rossi, Vižinada, Istra - 95 bodova          
  5. Malvazija istarska 2015, Vina Anđelini, Pazin, Istra - 95 bodova
  6. Malvazija istarska Vižinada Riserva 2015, Vina Laguna, Poreč, Istra - 95 bodova
  7. Plavac Vron Bod 2012, Tonči Marijan, Pitve, Hvar - 95 bodova

Fotoprilog


Tagovi

Decanter 2019 London Malvazija Istra Siniša Lasan Mario Meštrović


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)