Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grupacija Carlsberg
  • 27.08.2017. 12:00

Hrvatska za proizvodnju voćnih vina nema dovoljno sokova

Od hrvatskih sirovina, u koprivničkoj se pivovari koriste domaći slad i šećerni sirup.

Foto: Carlsberg
  • 1.320
  • 114
  • 0

Carlsberg Croatia sa sjedištem u Koprivnici, prije dvije godine postala je prva pivovara spomenute danske grupacije u ovom dijelu Europe, koja se počela baviti i fermentacijom vina, čime je svoj proizvodni asortiman upotpunila i proizvodnjom voćnih vina poznatijih kao Somersby.

Prve litre proizvedene su još 2011., a s većim obimom vlastite proizvodnje voćnih vina od jabuka i krušaka, započeli su u jesen 2015. godine. Budući da su potrošači pokazali interes za takva pića, voćna su se vina počela proizvoditi i s okusima kupina, borovnice, citrusa i brusnice. S obzirom da u Hrvatskoj imamo proizvođače voća, posebno jabuka, zanimalo nas je u kojoj se mjeri u proizvodnji koristi domaća sirovina.

Voćna vina postaju sve veći proizvodni adut Carlsbergove pivovare

“Naša sirovina su sokovi, dakle prerađeno voće, jer nemamo postrojenje za njegovu preradu. No u Hrvatskoj nismo pronašli ni približne količine koje bi nam bile dovoljne u proizvodnji, a i oni sokovi koje smo našli kod nekoliko lokalnih proizvođača, svojim sastavom, nažalost, nisu odgovarali našim specifikacijama. No šećerni sirup koji koristimo u proizvodnji, proizveden je u Hrvatskoj. U proizvodnji voćnih vina koristimo visoko kvalitetne koncentrirane voćne sokove i imamo listu odobrenih dobavljača s kojima radimo i čiji su proizvodi unutar zadanih specifikacija, ali naravno da bismo voljeli kad bi se i kod nas našli proizvođači s kojima bi mogli surađivati odnosno nabavljati sirovinu. Što se, pak, proizvodnje piva tiče, surađujemo s raznim dobavljačima, ovisno o dostupnosti sirovina, pa tako koristimo i slad proizveden u Hrvatskoj", ističe Tatjana Munjas, direktorica marketinga Carlsberg Croatia.

Proizvodnja Carlsbergovih voćnih vina porasla je s godišnje proizvodnje od 15,2 milijuna bočica u 2011. na 36,4 milijuna bočica u 2017. godini. Osim u Hrvatskoj, od ostalih zemalja EU, tražena su u Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Belgiji i Češkoj.

Izvoze se i u Singapur, Hong Kong, Kinu, Tahiti, Karibe, SAD, a uskoro će, prema pravilima Kosher certifikata, krenuti i na tržište Izraela.

Foto: Carlsberg


Tagovi

Somersby Carlsberg Croatia Pivovara Voćna vina Šećerni sirup Voćni sokovi Tatjana Munjas Slad


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]