Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest vinove loze
  • 26.12.2019. 09:00

I bolesti prezimljavaju u vinogradu - za plamenjaču potrebne "tri desetke"

Tijekom zimskog perioda bolesti vinove loze prezimljavaju kako u zemljištu, tako i na svim organima vinove loze, korijenu, stablu, mladicama, pupovima, bobicama i otpalom lišću.

Foto: Pixabay/Didi20
  • 1.557
  • 99
  • 0

Tijekom zimskog perioda bolesti vinove loze prezimljavaju kako u zemljištu, tako i na svim organima vinove loze, korijenu, stablu, mladicama, pupovima, bobicama i otpalom lišću.

Stručnjaci donose pregled najznačajnijih bolesti. Uzročnik plamenjače vinove loze je gljivica (Plasmopara viticola). Krajem ljeta i tijekom jeseni stvaraju se spore, koje prezimljavaju u ostacima lišća i u zemljištu - oospore. Oospore klijaju u proljeće ako su lišće s oosporama i zemljište zasićeni vodom.

Za ostvarivanje prvih primarnih zaraza potrebni su uvjeti poznati kao "tri desetke": 10 °C prosječna dnevna temperatura, ako je palo barem 10 mm kiše u posljednjih 24 do 48 sati,,10 cm duge mladice, list promjera najmanje 3 cm (10C - 10cm-10mm).

Pored kemijske zaštite, savjetuje se provođenje i niza agrotehničkih mjera kao što su uklanjanje oboljelih dijelova, rezidbu obavljati po suhom vremenu i to što kasnije, obaviti dezinfekciju alata, sadnju zdravih cijepova itd. 

Kako prepoznati pepelnicu vinove loze?

Uzročnik pepelnice vinove loze je gljivica (Uncinula necator). Zaraženi listovi i bobice otpadnu i na njima prezimljava pepelnica u obliku sitnih kuglica. Pepelnica prezimljava i na mladicama u vidu crvenkastih mrlja i to je micelija pepelnice s plodonosnim tijelima, a dio takvih mladica se rezidbom ukloni. Pepelnica prezimljava u obliku kleistotecija i micelije iz kojih se u proljeće razvijaju zaražene mladice koje imaju skraćene internodije i sitno lišće. Kleistotecije, pucaju i izbacuju askospore koje vrše primarnu infekciju. Iz njih se razvijaju oidije koje ostvaruju sekundarnu infekciju i koje vidimo na površini lista, kao pepeljastu prevlaku.

U proljeće razvoj patogena počinje već na temperaturi iznad 6°C, a njen razvoj prestaje iznad 30°C. Za razvoj nema potrebe za kišom, dovoljna je relativna vlažnost od 30%. Suzbijanje pepelnice počinje u ranim fazama, kada su mladice dužine 5-10 cm.

Infekcija crnom pjegavosti moguća je u širokom rasponu temperature

Uzročnik crne pjegavosti vinove loze je gljivica (Phomopsis viticola) koja prezimljava u staroj lozi ili u ostacima loze na tlu. Crne točkice, vidljive na zaraženoj lozi izvor su zaraze, a nazivaju se piknidi. Spore se razvijaju od proljeća do kasnog ljeta, ovisno od vremenskih prilika, a infekcija loze je moguća u širokom rasponu temperatura od 1 do 37°C. Bolesti najbolje odgovara temperatura od 23°C i visoka vlažnost zraka.

Pri rezidbi je potrebno ostavljati što zdravije pupoljke i time smanjiti potencijal bolesti. Nakon rezidbe treba iznijeti orezane ostatke i spaliti ih, a dobro je i skidati staru koru s loze jer se u pukotinama često skrivaju uzročnici bolesti. Kemijska zaštita bazira se na prskanju bakrenim sredstvima i dopunama zimskog prskanja a važno je napomenuti da se crna pjegavost najčešće širi u ranim fazama razvoja loze, kada se još ne provodi zaštita od plamenjače.

Osigurajte dobro provjetravanje trsa

Uzročnik sive truleži je gljivica (Botrytis cinerea) koja prezimljava na mladici, u pupovima i u zemljištu u obliku sklerocija i micelija. U proljeće do infekcije može doći već pri temperaturi od 4°C i 90% relativne vlažnosti zraka. U rano proljeće mogu biti inficirani mladi pupoljci koji potamne i osuše se. Također, i cvijet može biti zaražen, a zatim se osušiti. Na ovaj način se stvaraju rehuljavi grozdovi. Askospore vrše primarne infekcije cvata, a kasnije i bobica.

Da bi umanjili potencijal za pojavu sive truleži, potrebno je ispoštivati sve agrotehničke mjere da bi se osigurali uvjeti za dobro provjetravanje trsa. Od kemijskih mjera prvo prskanje treba obaviti već u cvatnji, drugo u vrijeme zatvaranja grozda i završno u fazi promjene boje bobica. Posebnu pažnju treba obratiti na sorte zbijenog grozda koje su dodatno osjetljivije na napad sive truleži.

Autor: dipl.inž. Igor Tomašević, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Plamenjača Vinova loza PSSRS Pepelnica Zima Bolesti Vinograd

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]