Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stil života
  • 09.07.2020. 18:00
  • Francuska

Imati vinograd stvar je prestiža - mešetari nekretninama prepoznali su taj trend

Unazad nekoliko godina među višom klasom popularno je biti vlasnikom vinograda što su posebno nanjušili francuski poduzetnici nekretninama.

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 519
  • 58
  • 0

Oduvijek je stvar prestiža imati ladanjsku kuću ili ljetnikovac, a gradili su ih još stari Egipćani, Babilonci, Perzijanci, narodi Dalekog istoka i Rimljani. Ni naša civilizacija nije iznimka pa sve češće slušamo o poznatim, imućnim osobama koje pored luksuznih stanova u svjetskim metropolama posjeduju i seosko gospodarstvo

Unazad nekoliko godina među višom klasom popularno je biti vlasnikom vinograda što su posebno "nanjušili" francuski poduzetnici koji posluju nekretninama. 

Tko kupuje francuske vinograde? 

"Pitaju nas postoji li tržište za ovo, a mi im kažemo da postoji. Ovo bi moglo promijeniti čitav vinogradarski sektor", za Decanter je rekao Michael Baynes, izvršni partner i suvlasnik Vineyards-Bordeauxa, konzultantske kuće za ulaganja u vinograde, a koja je povezana i s aukcijskom kućom Christie's. 

Snažna tuča uništila između 600 i 800 hektara vinograda

Uobičajeno imanje koje se prodaje u ovakve svrhe ima oko 3 hektara vinove loze, a kupci su većinom strastveni ljubitelji finog vina. Stalo im je do pronalaska parcele kvalitetnog terroira. Uglavnom se radi o imućnim osobama koje žele napraviti vina ograničenih edicija, tek za svoj ukus. 

Neki od kupaca su zainteresirani distribuirati udio svojih vina na odabrana mjesta i za važne događaje, ali ima i onih koji sklapaju ugovore s lokalnom vinskom zajednicom. 

Koliko košta vinogradski hobi?

Kako god, imanje od oko 7 hektara koje se trenutno nalazi na listi Vineyards-Bordeaux košta oko 1,38 milijuna eura, a uključuje 3,76 hektara vinove loze za vina s kontroliranom oznakom podrijetla. 

Veće imanje s tzv. dvorcem (fr. château), u prefekturi Bergerac, košta oko 3,2 milijuna eura, obećava životni stil na visokom nivou, s ograničenim odgovornostima za rad i distribuciju vina. 

Na imanju Šime Škaulja podignut jedinstveni vinograd, plod suradnje s Portugalom

Baynes kaže da se za otprilike 1,5 milijuna eura može kupiti imanje koje zahtijeva različite radove na obnovi. No, ako ćete za njega izvodjiti od 2 do 3 milijuna eura, pa i više, netko će to već učiniti za vas.

Potencijalni kupci kojima se snalažljivi mešetari nekretninama obraćaju su mladi parovi željni nove i potpuno drugačije karijere, stanovnici grada ili umirovljenici koji traže sporiji tempo života ili obitelji koje žele pokrenuti mali posao koji bi im donio dodatni prihod. 

Ovaj trend se ne bilježi samo u Europi nego i SAD-u, odnosno Kaliforniji. Radi se o stilu života povezanim s rastom slow-food pokreta, čiji pripadnici znaju uživati ne samo u konzumaciji nego i u pripremi te uzgoju hrane s kojom se vino itekako sljubljuje. 


Tagovi

Hobi Vinogradarstvo Vinograd Cijena Francuska Imanje Viša klasa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]