Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Enjingi
  • 16.01.2019. 14:30

Ivan Enjingi: Gdje si bio 1986.?

Graševina iz 1990. godine nas je ostavila bez daha, a Zweigelt iz 1986. godine, još uvijek živo vino, potaknuo nas da razmislimo gdje smo bili 1986. Ivo Enjingi, genije iz Hrnjevca, opet je oduševio sudionike WineOs-a.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.474
  • 253
  • 1

Ivan Enjingi prava je zvijezda vinarskog svijeta. Iako, svojim habitusom ne odaje takav status. Skroman, ali ujedno duhovit, živahan i lucidan, ovaj genij iz Hrnjevca i u svojoj 79-oj godini osvaja nepca znalaca i ljubitelja vrhunskih i prirodnih vina. 

A nepca su se na radionici u sklopu 5. Međunarodnog festivala vina, delicija i ugodnog življenja, WineOs, doslovno raspametila pod jurišem čika Ivinih, kako ga mnogi od milja zovu, vina. 

Željko Garmaz: Ivu se ne može kontrolirati 

Enjingija su ostavili za kraj te večeri, jer, kako je rekao Željko Garmaz, moderator radionica te vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije, njega se ne može kontrolirati. Što to znači? To znači da je na radionici bilo predviđeno kušanje 14 vina. No, uskoro nitko više nije ni brojao koje po redu vino stiže, bilo ih je sigurno tri do četiri više, a onda još i dva vina iznenađenje te za kraj jedno potpuno neplanirano. 

"Kad je svojedobno, na prvom Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina, Ivan Enjingi trijumfirao sa svojim Venjem i zasluženo ponio titulu svjetskog prvaka, u časopisu Decanter osvanuo je tekst o njemu naslovljen: Hvala Bogu za hrvatska bijela vina! Svašta se poslije toga događalo u njegovom životu, preživio je nalet vlaka, najdraži konj ga oborio i nagazio, ali nakon svega bi ustajao i postajao sve čudesniji. Prošle godine je na WineOs-u izazvao ovacije 56 okupljenih sretnika na radionici na kojoj je predstavio aktualna vina s pokojim izletom u prošlost. Ovaj put čika Ivo ide daleko u prošlost...", stajalo je u najavi Željka Garmaza što je bilo dovoljno da se na radionici osim 20 predviđenih sudionika okupi još njih desetak koji su genija iz Hrnjevca željeli barem čuti i vidjeti. 

Radionicu otvorila mlada graševina 

Garmaz je radionicu otvorio Vinskom simfonijom "Enjingi", skladbom Davora Bobića, skladatelja i profesora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, koji ju je napisao kao posvetu prijatelju i vinaru Ivanu Enjingiju s kojim ga veže višegodišnje prijateljstvo. Kušanje je, pak, otvoreno Graševinom iz 2018. godine, dakle mladim vinom, u kojega Enjingi polaže velike nade. 

Na radionici smo kušali 10 graševina, a najstarija je bila iz 1990. godine

"Prošla je godina bila jako dobra, i količinski i kvalitetom. Imali ste priliku kušati mlado vino koje obećava jako puno, ali to je prva berba iz prošle godine. Ovo ostalo je kasnija berba i još će biti puno kvalitetnije", najavljuje Enjingi koji je, kako kaže, izborom vina na ovoj radionici, među kojima je bilo 10 graševina, najstarija iz 1990. godine, htio pokazati i dokazati da je ova sorta kraljica vina, kontinenta, Panonije. "Svi koji su ovdje bili mogu zaključiti da ništa ne mogu ni od jedne sorte bolje dobiti nego od graševine", tvrdi Enjingi kojemu je upravo graševina baza za venja pa tako i za šampionsko Venje iz 1998. godine koje smo tu večer također kušali. 

No, kada je na red došla Graševina iz 1990. godine, Boris Mrgudić, mladi pelješki vinar nije se mogao suzdržati pa je glasno uskliknuo: "Majko mila, što je ovo!?". Sudionici su se samo pogledavali, kimali glavama i vidno uživali. 

Graševina iz 2013. najbolje vino u Nizozemskoj

Vinar iz Hrnjevca nam je otkrio kako je njegova Graševina iz 2013. godine proglašena vinom godine u - Nizozemskoj. "Jedan dan mi je došla obavijest da je moja graševina proglašena najboljim vinom u Nizozemskoj. U toj zemlji nikada nisam bio niti ikoga tamo znam. Radilo se o vinu iz redovne berbe, no njihova državna komisija je uzela vina iz trgovine i ocijenila ih. Među njima je bila i moja graševina koja je proglašena najboljom", ispričao je Enjingi koji je i tu večer ponovio njegovu već dobro znanu filozofiju. 

"Najvažnije mi da je vino prvenstveno prirodno, a onda dobro. Sve sam prepustio prirodi. Industrijska vina su propast čovječanstva. Ovakva vina stvaram ne samo zbog sebe nego mi je stalo da oni koji vole vina, da budu i zdravi i da se dugo druže", naglasio je Enjingi. 

Vina su se redom slijevala u čaše, više gotovo da se nije znalo tko što pije, a Željko je svojim upadicama htio ublažiti Ivin tempo kojim je jurišao na nepca i vrtio glavom nazočnih. 

Ivo ja vas volim, a gdje je traminac? 

Kada je na red došao Zweigelt star 32 godine (!), i koji je još uvijek živo vino, najčešće postavljeno pitanje među sudionicima je bilo: "Gdje si bio 1986?". 

Atmosfera se zahuktavala, a onda je pred kraj, jedna od sudionica radionice Ivi Enjingiju izjavila ljubav rekavši mu koliko ga voli i cijeni, ali i da je očekivala te večeri i možda kakav njegov traminac. 

Na molbu sudionice, kušali smo i traminac iz 2009. godine

Ivo, valjda rođen spreman, samo je mirno rekao kako misli da u autu ima traminac iz, ako se ne varam, 2006. godine koji je raritet i to po tome (a to nisam zaboravila), jer ima 19,2% alkohola! No, njegov je susjed iz automobila donio traminac koji nije bio iz te, nego iz 2009. godine i imao je "samo" 15,5% alkohola. Moram li reći koliko nas je i ovaj vinarski biser oduševio? 

Ivan Enjingi: Nisam još dovoljno dao

Jedan od sudionika radionice pitao je Ivu nešto što se, zapravo, ne pita: "Kada ćete napraviti vino za koje ćete moći reći To je to", a genije iz Hrnjevca se samo nasmijao i u svom tonu odgovorio: "Nisam ja još dovoljno dao. I kada je kraj, nije kraj."

Enjingi nam je otkrio kako je prošle godine posadio 35 tisuća panjeva, graševine i merlota. Ove godine planira posaditi još i cabernet franc. Pretprošle godine je posadio 50 i nešto tisuća cabernet sauvignona, a već su prošle godine s njega ubrali dvije do tri tone grožđa. 

Sigurna sam kako ćemo još godinama uživati u vinskim kreacijama Ivana Enjingija i već se sada radujem idućem WineOs-u. 


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Enjingi Zweigelt 1986 WineOs Graševina Hrnjevac Željko Garmaz Traminac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.