Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogorje Komarna
  • 06.02.2020. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Komarna

Iz najmlađeg hrvatskog vinogorja put SAD-a, vina iz Komarne eko znaka

Previše smo uložili da bi proizvodili nekvalitetna vina, filozofija je vlasnika vinarije Terra Madre Damira Dominikovića, Stipe Dominikovića i Davora Martinovića. Što smo još doznali o vinogorju Komarna?

Foto: Marinko Petković
  • 896
  • 45
  • 0

Na pola puta između Splita i Dubrovnika, a dva kilometra od budućeg Pelješkog mosta, nalazi se najmlađe hrvatsko vinogorje Komarna. To mlado vinogorje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nastalo melioracijom krša i prvim sadnjama loze u 2008. godini, službeno nosi svoj naziv od 2013. godine, kada je dobilo i ekološki znak za vina.

Davor Martinović, suvlasnik vinarije Terra Madre, jedne od sedam vinarija s Komarne koje pod zajedničkim brendom K-7 izvoze vina u Sjedinjene Američke Države, kaže da su zasad izvezli 8.000 boca vina, vrijednosti između 60.000 i 70.000 dolara, ali tu ne misle stati. "Izvoz premium vina je nužan jer na domaćem tržištu ona čine samo 10 posto tržišta", rekao nam je Martinović koji se redovito pojavljuje i na domaćim izložbama vina, kao što je nedavno održan En Primeur u Zagrebu gdje smo i razgovarali. Prošlogodišnju berbu u vinogorju Komarna ocijenio je 'jako dobrom', ali dug je put od podruma do vrhunskog vina, posebno kad su plavci mali u pitanju.

Dalmatinski krš dao plavac mali za Decanterovo srebro    

Na 82 hektara vinograda u Komarni, u odličnim uvjetima jer su blizu mora, a vjetar puše s Neretve, bave se ekološkim uzgojem grožđa, s tim da više od 90 posto nasada čine autohtone dalmatinske sorte dok se vino proizvodi u sedam manjih vinarija.  

Vlasnici vinarije Terra Madre su trojica prijatelja Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, koji su poslovni partneri već 27 godina, koliko zajednički vode tvrtku Poljopromet iz Metkovića sa 60 zaposlenih. Njihova poslovna filozofija je da su previše uložili da bi proizvodili nekvalitetna vina.

Najmlađe hrvatsko vinogorje Komarna (arhiva Davora Martinovića)

"Važno je da su se prepoznali potencijali tadašnjeg krša na Komarni te da se zakupljuju zemljišta u koncesiju i kreće u borbu s prirodom. Nije bilo lako jer je trebalo posaditi pola milijuna loza. Za to je trebalo i puno ulaganja, više od 20 milijuna kuna iz različitih izvora od kapitalnih ulaganja do Vinske omotnice, koja se tek sada počinju vraćati. Bilo je potrebno i puno truda te entuzijazma da bi se uspjelo kultivirati ljuti krš. Vinograd je nešto trajno, što ostaje iza vas i to zapravo nema cijene", ističe Martinović.

Ipak, sadnja je bila postupna, kako su teški građevinski strojevi čistili zahtjevan teren. "Svake godine ponešto, a krenulo se sa pet, šest hektara čija je prva berba bila 2011. godine, sve do sadašnjih skoro 18 hektara vinograda vinarije Terra Madre, što godišnje daje 80.000 boca vina, a cijela Komarna pola milijuna boca. Kvalitetu je potvrdila srebrna medalja Decantera 2019. godine za plavac mali premium, berbe 2016. godine, što je otvorilo i strana tržišta u Njemačkoj i SAD-u", objašnjava. 

Martinović ističe da im je prije toga izložba vina u Dubrovniku 2014. godine, gdje su prvi put sudjelovali na velikoj međunarodnoj izložbi vina i odmah osvojili prestižnu medalju, otvorila oči o kakvom se vinu odnosno položaju vinograda radi. No, te su iste godine, koja je bila iznimno vinogradarski loša, ostali bez berbe, što im je bila 'velika  škola'. Na početku ove vinske avanture, koja još uvijek traje, ni sami nisu vjerovali da se u ljutom kršu - gdje se sto godina ništa nije uzgajalo, a kamoli loza, može doći do toliko vinograda.      

Obiteljska vinarija očeva i kćeri

U obradi tla, većina poslova se odvija ručno ili uz pomoć mehanizacije prilagođene za tu namjenu. Tlo se tretira isključivo ekološkim certificiranim gnojivima, a loza bakrom i sumporom bez ikakvih herbicida. Kod proizvodnje vina za koju je zadužen voditelj podruma Marko Šuman, upotrebljavaju se autohtoni kvasci. Šuman, koji iza sebe ima 20 berbi, kaže da su prošle godine ostavili plavac mali da sazrije do kraja i dobili prvoklasno grožđe sredinom listopada.

Trojica partnera u Terra Madri imaju ukupno sedmero djece i sva sudjeluju u radu vinarije, posebno ljeti, kad je posla u kušaonici i novoj vinariji više. Iako su veća tvrtka, u mnogočemu djeluju kao obiteljska vinarija: od izbora imena vinarije, što je latinski naziv za novu zemlju, pa do prezentacije vina. 

Davor Martinović (prvi slijeva) na Vinskim razgovorima (Foto: Marinko Petković)

Tako je nedavno Martinović na ‘Vinske razgovore’ u Zagreb došao u pratnji svojih triju kćeri: Vedrane Martinović Trutina, Ane Martinović i Martine Martinović. Vinarija nam je predstavila: Rosé 2018, Pošip premium 2018, Plavac mali barrique 2015, Plavac mali premium 2016. Osim njih, na kušanje su donijeli iz arhive Plavac mali 2011, a iz podruma Pošip sur lie 2017 i Plavac mali Premium 2017.

Naravno, prvo vino podruma je svakako plavac mali od crnih, a od bijelih pošip, gdje alkohole nastoje smanjiti ranijom berbom. "Tako smo 2016. godine zakasnili s berbom samo dva dana i alkoholi su bili visoki 14,2 posto', ne krije Martinović.

Terra Madre u sve linije Plavca malog dodaje i nešto syraha i cabernet sauvignona te time postiže eleganciju i pitkost, izbjegavajući najveći problem plavca, barem mlađoj publici, oporost u ustima. No, da bi se dobilo vrhunsko vino, koje odležava u barique bačvama od 500 litara godinu dana, plus 12 mjeseci u bocama, nužna je selekcija grožđa, do jedan kilogram po trsu. Njegova cijena je u podrumu 100 kuna. 

Vinska cesta  za nautičare u vinarijama  

Martinović ističe da se u godinama koje dolaze posebno veseli razvijanju vinskog turizma. Komarna je blizu Dubrovnika do kojeg je 70 km, a toliko i do Splita te 10 km od Neuma, pa ni do Međugorja, 40 km, nije daleko. Po završetku Pelješkog mosta, kojeg čekaju desetljećima, očekuje se veliki korak naprijed. "Naravno, jako bitan element takvog turizma bit će vinska cesta koja je u planu i koja će povezati svih sedam vinarija na Komarni, a nadamo se da će se naći način kako nautičarima osigurati adekvatan morski prilaz do naše vinske ceste", poslovno je optimističan Martinović.

Plavac mali i pošip vinarije Terra Madre (foto: Marinko Petković)

Komarna je jedno od najpotentnijih vinogorja u Hrvatskoj i ono što posebno daje vrijednost jest činjenica kako je cijelo ekološki certificirano, što je kod nas novi trend jer se sada pojavljuju i eko vinari iz Međimurja. Inače, u najjužnijoj županiji su ukupno samo 92 certificirana eko proizvođača, što tu županiju svrstava na nezahvalno predzadnje mjesto u Hrvatskoj.    

Nebojša Jerković, tajnik Udruge K7 kaže da će nakon skorog završetka Pelješkog mosta, koji se sa Komarne odlično vidi, na etiketama vina o kojima se vodi računa da mirisom i okusom održavaju podneblje odnosno tlo sa kojeg dolaze - biti i fotografija tog mosta.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Terra Madre Komarna Najmlađe hrvatsko vinogorje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije