Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 25.10.2017. 19:30

Izvoz vina u Švicarsku skočio za 75 posto!

Uz organizirano kušanje vina, B2B sastanke i poslovne susrete s distributerima u Zürichu predstavilo se 17 hrvatskih vinarija.

Foto: HGK
  • 708
  • 42
  • 0

Uz organizirano kušanje vina, B2B sastanke i poslovne susrete s distributerima u Zürichu predstavilo se 17 hrvatskih vinarija.

"Premda je Švicarska Hrvatskoj, što se vina tiče, sedmo izvozno tržište, radi se o teritoriju gdje su naša vina još uvijek nedovoljno poznata, zbog čega je promocija profesionalnoj publici izuzetno važna. Osim toga, ovakve aktivnosti pridonose i daljnjoj izgradnjibrenda hrvatskih vina koje smo, upravo zbog prepoznatljivosti na stranom tržištu, okupili pod brandom Vina Croatia - vina mosaica", rekao je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva HGK.

Stručno kušanje održalo se pod vodstvom voditelja Ivana Barbića, renomiranog švicarskog vinskog stručnjaka. Na promociji su vinari mogli razgovarati i s kupcima i sa stručnjacima o plasiranju vina na tržište Švicarske i svim izazovima koje to sa sobom nosi.

Prostor za izvoz u Švicarskoj limitiran, ali kvalitetan

"Imajući na umu da je švicarsko tržište bez konkurencije u platežnoj moći i standardu življenja te da su Švicarci gurmani koji redovno jedu vani, sljubljuju vino s hranom i smatraju kulturu stola dijelom kulture življenja, implikacije predstavljanja hrvatskih vina u Švicarskoj su nedvojbene. U Švicarskoj, možda i više nego na nekom drugom tržištu, naši vinari imaju odgovoran zadatak predstaviti svoju ponudu. Švicarci imaju i vlastitu proizvodnju, a prema nekim istraživanjima, do 75% plasmana u restorane čine njihova vina, pa je prostor već u startu limitiran, ali kvalitetan, što je u redu za Hrvatsku s obzirom na količine i cijene", kaže Franco Kozlović, predsjednik Udruženja vinarstva HGK.

Ogroman izvozni potencijal

Prošle je godine u Švicarsku izvezeno vina u vrijednosti 398 tisuća eura. Budući da iz Švicarske ne uvozimo vina, bilanca je pozitivna. U 2016. se u odnosu na 2015. godinu izvoz vina u Švicarsku povećao za 75%, odnosno u 2015. godini izvezli smo 47.000 litara, dok smo u 2016. godini izvezli ukupno 73.500 litara vina. Pri izvozu su najviše zastupljena vina u bocama čija je prosječna izvozna cijena 5,38 eura po litri.

"Skok u izvozu u samo godinu dana pokazuje ogroman izvozni potencijal naših vina u Švicarsku, uz daljnje ulaganje i jačanje prepoznatljivosti hrvatskih vina i brenda Vina Croatia - vina mosaica na ovo zahtjevno tržište", rekao je Barbarić.

Projekt vrijedan milijun i 400 tisuća kuna!

Predstavljanje domaćih vina na švicarskom tržištu projekt je vrijedan milijun i 400 tisuća kuna, a 80% projekta financira se sredstvima koje je Udruženje vinarstva HGK povuklo iz EU fonda, iz tzv. Vinske omotnice. Vinari će svoje proizvode nakon Züricha, 26. listopada 2017., na isti način, predstaviti i u Genevi.

Na promociji sudjeluje 17 hrvatskih vinarija: Galić, Krauthaker, Zlatan otok, Jako vino, Iločki podrumi, Badel 1862, Vina Matošević, PP Orahovica, Vinarija Kozlović, Bodren, PG Jagunić, Rizman, Miloš, Osilovac, Kutjevo, Dingač - Skaramuča i Vinarija Katunar.

Švicarci traže kvalitetna vina i spremni su to platiti

"Zanimanje koje su vinari iz Udruženja vinarstva pokazali za sudjelovanje u ovom projektu jasno pokazuje potencijal švicarskoga tržišta. Dosadašnja iskustva u izvozu hrvatskih vina pokazuju visoku gastronomsku osviještenost Švicaraca, a naravno, uz nju idu i vina najviše kvalitete. Oni traže najbolja vina i spremni su to i platiti. Švicarska je po prosječnim cijenama izvoza hrvatskih vina među prvim zemljama. To je posebno značajno za daljnji strateški razvoj hrvatskoga vinarstva jer želimo graditi imidž raznovrsnosti vina najvišega ranga kvalitete, a nikako ne masovne i jeftine proizvodnje. Posljednjih godina, osvojene nagrade hrvatskih vina na međunarodnim ocjenjivanjima vina idu u prilog tome", rekao je Igor Hruškar iz PP Orahovice.

Foto: HGK


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

HGK Vino Izvoz Predstavljanje Proizvodnja PP Orahovica Vinarija Švicarska


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]