Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušci
  • 07.02.2022. 12:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Kako nastaje pjenušac i kako ga pravilno otvoriti?

Što je odležavanje duže to je obogaćivanje aromama naglašenije - i to je cijenjeno u svijetu pjenušaca, naglasio je vinar Goran Josipović.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 981
  • 73
  • 1

Požeški vinar Goran Josipović u ponudi ima novi pjenušac, a postupak izrade ove vrste pića jedan je od najkompleksnijih u svijetu vinarstva. Prvi korak od kojeg sve kreće je dobro odabrano vrijeme berbe grožđa te pravljenje osnovnog vina, u ovom slučaju graševine.

"Rok berbe je taj koji određuje kakvo će biti vino. Mi moramo proizvesti ono određenih karakteristika po pitanju sladora i kiseline", ispričao je Josipović za Poljoprivrednu televiziju.

Pojašnjava da se nakon toga ide u proces proizvodnje i određuju finese – hoćemo li raditi maceraciju, odmah prešati i slično. "To svaki vinar odlučuje za sebe, ali svi želimo dobiti dobro osnovno vino koje ćemo iduće godine u ožujku ili travnju puniti u boce zajedno s kvascima i hranom za njih", dodaje.

Tako napunjene boce, kaže, leže u zidovima minimalno devet mjeseci, ali u njegovoj vinariji proces odležavanja traje od godinu i pol do dvije godine. Dodaje da u to vrijeme osim što je prošlo fermentaciju imamo i autolizu kvasaca koja dodatno obogaćuje vino aromama.

"Stoga, što je odležavanje duže to je obogaćivanje naglašenije - i to je cijenjeno u svijetu pjenušaca", naglasio je Josipović.

Boce se zamrzavaju

Kada završi taj proces, u boci se javlja talog koji se mora ukloniti. Stoga po završetku odležavanja vinari boce stavljaju u stalaže kako bi talog došao u grlo. "Potom se mali dio grla boce zamrzne i tek tada se ona može okrenuti normalno", napominje ovaj vinar.

Zatim se, dodaje, boca otvori i taj talog s dijelom zamrznutog vina izlazi van. "Tek tada dodajemo unutra liker koji popravlja slatkoću vina i onda se na boce stavljaju pluteni čep", pojasnio je.

Za pravilno otvaranje pjenušca savjetuje da se prvo skine folija, zatim se prst drži preko čepa i drugom se rukom odmota košarica, ali se još uvijek ne skida. "Treba drugom rukom zakrenuti donji dio boce i kada osjetimo da pritisak gura čep ne treba dozvoliti da on izleti već se treba čuti koliko je moguće manji prasak", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Goran Josipović Pjenušac Izrada Odležavanje Otvaranje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]