Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saints Hills
  • 21.05.2023. 12:00

Kako pomoći vinovoj lozi? Vinarija Saints Hills koristi aminokiseline

Uz ekstremne uvjete u vinogradu i sve veće klimatske promjene, velika je pomoć što na hrvatskom tržištu možemo pronaći ekološki proizvod koji biljci pomaže u borbi sa stresom, kazala nam je Antonija Antunović, glavna enologinja vinarije Saints Hills.

Foto: Arhiva Saints Hills
  • 5.348
  • 326
  • 0

Vino svetaca upravo to prijevod je imena vinarije Saints Hills čiji su vinogradi smješteni na različitim dijelovima Jadranske obale. Taj je položaj tajna za dobivanje vrhunske kapljice.

Supružnici Ernest i Ivana Tolj ovu su vinsku priču započeli s 10 ha vinograda plavca malog u Komarni (Sv. Roko), nastavili na Pelješcu (Sv. Lucia) s dodatnih šest ha da bi kupnjom dodatnih 10 ha vinograda u Istri (Sv. Ante) zasadili malvaziju i chardonnay.

Njihova godišnja proizvodnja je stotinjak tisuća boca od čega je oko 25.000 plavca s Dingača i Komarne. Najveći naglasak ove vinarije je zadržati autohtone sorte poput plavca malog, istarske malvazije i pošipa kako bi zadržali izvornost i dosljednost tih krajeva.

Svaki pojedini lokalitet nosi svoje osobine. To su primjerice vjetar, razlika u dnevnim i noćnim temperaturama, količini padalina i slično, a tako se oblikuju okusi grožđa i vina. Bitno je za istaknuti da se radi o ekološkoj proizvodnji vina gdje je uloženo puno ljudskog rada kako bi se spriječile sve moguće pojave bolesti i štetnika.

Aminokiselinama protiv stresa

"Uz ekstremne uvjete u vinogradu i sve veće klimatske promjene, velika je pomoć što na hrvatskom tržištu možemo pronaći ekološki proizvod koji biljci pomaže u borbi sa stresom", govori nam Antonija Antunović, glavna enologinja spomenute vinarije.

Odabrali su, kaže, Seactiv Gold s ciljem da biljci potaknu neometan rast i razvoj u periodima suše. "Pokazao se i kao velika pomoć u poboljšanju uvjeta cvatnje i oplodnje, što je rezultiralo povećanjem prinosa", istaknula je.

Vinograd Sv. Ante u Istri (Foto: Facebook/Saints Hills Winery)

Njihovi vinogradi su na području mediteranske klime koju često prate male količine oborina i jaki udari sunca. Stoga su biljke u periodu intenzivne vegetacije izložene uvjetima abiotskog stresa. U takvim se uvjetima obustavlja sinteza proteina u biljci, a ako se loši uvjeti nastave moguća je i pojava razgradnje postojećih proteina kao odgovor na stres.

Rješenje za probleme obitelj Tolj pronašla je u ekološkoj liniji Seactiv proizvoda tvrtke Timac Agro Hrvatska. Riječ je o europskom patentu koji se sastoji od pomno odabranih ekstrakta morskih algi bogatih slobodnim aminokiselinama.

Dodavanjem slobodnih aminokiselina biljka ima osiguranu otpornost na stres i omogućen joj je nesmetan rast i razvoj. Uz njih u proizvodima se nalaze makro i mikro elementi biljne ishrane ugrađene u aminokiselinski kompleks koji su u takvom obliku potpuno usvojivi za biljni organizam.

Seactiv u svom sastavu posjeduje i glicin-betain, spoj često oslovljen usporedbom "biljni adrenalin" te izopentil-adenin koji je odgovoran za optimalan raspored hranjiva unutar biljke i aktivaciju usvajanja hrane putem korijenskog sustava.

Najbolja ocjena u povijesti hrvatskih vina

Najrelevantniji vinski časopis Wine Enthusiast je limitiranu seriju humanitarnog vina Ernest Tolj Dingač 2019. ocijenio s 99 od mogućih 100 bodova i time vinariji Saints Hills osigurao najveću ocjenu u povijesti hrvatskih vina.

Biostimulatori s morskim algama - kako do stabilnog prinosa?

Fermentacija njihovog vina se odvija u posebnim barrique bačvama od hrastovine kako bi okus zadržao svoju istančanost. Proces proizvodnje od početka vegetacije do kušanja željenih okusa vina prati prijatelj i partner obitelji Tolj, vrhunski francuski enolog Michel Rolland.

Ova autohtona sorta vina prošle je godine ocijenjena s 97 bodova što je također vrhunski rezultat. Vrlo pozitivna strana cijele ove priče je ta što je upravo ovo pobjedničko vino uključeno u zakladu "Saints Hills for Kids" namijenjenu prikupljanju sredstava za potrebitu i nezbrinutu djecu.


Tagovi

Saints Hills Eko proizvodnja Vinogradarstvo Vinarstvo Timan Agro Aminokiseline Seactiv Gold Michel Rolland Antonija Antunović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/