Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna rezidba vinograda
  • 03.07.2019. 14:00

Kako pravilno obaviti ljetnu rezidbu vinove loze

U ovom periodu godine, što se tiče radova u vinogradu, aktuelna je zelena rezidba vinove loze. Zelena rezidba se radi od kraja maja do kraja jula mjeseca.

Foto: Pixabay/LUM3N
  • 2.886
  • 67
  • 0

Vinova loza je najznačajnija poljoprivredna kultura u Hecegovini. Oko 95% ukupnih površina pod vinovom lozom u BiH nalazi se upravo u južnim krajevima Hercegovine, koje je izrazito pogodno za uzgoj vinove loze, i na temelju klimatskih elemenata, ovo je područje svrstano u zonu C2. U ovom periodu godine, što se tiče radova u vinogradu, aktuelna je zelena rezidba vinove loze. Zelena rezidba se radi od kraja maja do kraja jula mjeseca.

"Posljednjih par godina imamo sve rjeđe i rjeđe podizanje novih zasada vinove loze. Razlog tome leži u činjenici, izuzetno je skupo podizati nove zasade. Imamo pojavu uvoza jeftinog grožđa iz Makedonije, a sve su to problemi o kojima trebamo da razgovaramo, da zajedno donosimo neka rješenja jer ovo blago koje imamo treba očuvati", rekao je Igor Tomašević, PJ Trebinje za RTRS.

Riješiti se lastara koji troše hranjive materije i vodu

Pokraj zimske rezidbe, sa kojom regulišemo prinos grožđa u tekućoj godini, imamo i ljetnu rezidbu vinove loze, kao korekcija zimske rezidbe na zrelo. Postoji više mjera. Prva koju treba spomenuti je pljevidba lastara. Podrazumijeva odstranjivanje svih lastara jer nepotrebno troše hranjive materije i vodu. Provodi se i proplitanje kroz žicu kod špalirskog načina uzgoja. Sljedeća mjera je prikraćivanje rodnih lastara na nekih 20-30 centimetara od visine gornje žice. Tu treba voditi računa o tome da to prikraćivanje ne radimo previše rano, a ni previše kasno jer, ako to obavljamo prerano, doći će do intenzivnog porasta zaperaka, a sa druge strane, ako obavimo previše kasno, nećemo imati zaperaka, a poznato je da mlado lišće zaperaka ima dobru fotosintetsku aktivnost, pojašnjava Tomašević.

Značaj zaperaka vinove loze i kako ih pravilno ukloniti

Sljedeća mjera je odstranjivanje zaperaka i zakidanje zaperaka. Zakidaju se u zoni grožđa. Jer je neophodno da prostor u zoni grožđa bude čist, da bude dobra provjetrenost, da ne bude mogućnost pojave raznih oboljenja. Pravilo je da se zaperci zakidaju kad dođu u fazu 5-7 listova i zakidaju se na 2-4 lista.

Zona grožđa mora biti čista i prozračna

Zatim se radi defolijacija ili uklanjanje lišća. Slično kao i kod zaperaka, zona grožđa mora biti čista, mora biti dobra provjetrenost i osunčanost, s time da treba paziti na južnu ili zapadnu stranu, koje su pod direktnim utjecajem sunca, da se ne ogoli previše, kako ne bi sunce spržilo grožđe.

Toplinski val spržio francuske vinograde, grožđe izgleda kao da je paljeno bacačem plamena

Što se tiče naredne mjere, to je prorjeđivanje grožđa, prije svega onog koje je zaostalo u porastu te ono koje je mehanički oštećeno. Na taj način utičemo da preostalo grožđe ima bolji oblik i kvalitet.

Nasadi vinove loze u Hercegovini uglavnom su mali, prosječne veličine od 0,2 do 0,3 hektara. Svega četiri odsto vinogradara uzgaja vinovu lozu na površinama većim od jedan hektar. Osim toga, mali i rascjepkani posjedi otežavaju primjenu mašina te se mnogi agrotehnički radovi moraju izvoditi ručno.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zelena rezidba Vinova loza Hercegovina Defolijacija Uklanjanje zaperaka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...